Επιστημονικός αντίλογος στο μερικό lockdown

Ιδρύματα και ιατρικές οργανώσεις στη Γερμανία καταθέτουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις. Οι μεν υποστηρίζουν αυστηρότερους περιορισμούς για όλους, οι δε προστασία ευπαθών ομάδων και ανάληψη ευθύνης από τους υπόλοιπους.

Για πρώτη φορά στη Γερμανία ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ξεπέρασε σε καθημερινή βάση τις 16.000. Προκειμένου να περιορίσουν την περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας ομοσπονδιακή κυβέρνηση και κρατίδια αποφάσισαν χθες να επιβάλουν για το Νοέμβριο ένα μερικό lockdownn. Κεντρικός στόχος του εγχειρήματος είναι ο περιορισμός των επαφών. Οι πολιτικοί βασίστηκαν στις προτάσεις που κατέθεσαν

οι πρόεδροι των μεγάλων επιστημονικών ιδρυμάτων Γερμανικό Ερευνητικό Ίδρυμα (DFG), οι εταιρείες Max-Planck, Frauenhofer, Helmholtz και Leibnitz όπως και η Εθνική Ακαδημία Επιστημών «Leopoldina».

Σε κοινή τους ανακοίνωση που δημοσίευσαν την Τρίτη τα ιδρύματα τονίζουν την αναγκαιότητα, οι υγειονομικές υπηρεσίες να ανακτήσουν την ικανότητα να διακόπτουν την αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού, εντοπίζοντας τα άτομα με τα οποία έχουν έρθει σε επαφή όσοι προσβάλλονται από κορωνοϊό. Παράλληλα προειδοποιούν για τον κίνδυνο μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης στον τομέα της περίθαλψης ασθενών. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη τα επιστημονικά ιδρύματα προτείνουν το δραστικό περιορισμό των επαφών κατά 75%. Συνέπεια αυτής της έκκλησης ήταν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων να επιβάλουν για το Νοέμβριο μερικό lockdown.

Όχι στην κοινωνική ασφυξία

Εντελώς διαφορετικές είναι οι προτάσεις που κάνουν η Ομοσπονδιακή Ένωση Ιατρών Ασφαλιστικών Ταμείων (KBV), η Κεντρική Οργάνωση των Εξειδικευμένων Ιατρών (SpiFa), η Ένωση των Ιδιωτικών Ιατρών Virchowbund, η ένωση Διαπιστευμένα Ιατρικά Εργαστήρια (ALM) και οι γνωστοί γερμανοί ιολόγοι Χέντρικ Στρέεκ και Γιόνας Σμιτ-Χάνασιτ. Σε ανακοίνωσή τους που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη ζητούν να μην επιδιώκεται «πάση θυσία» η μείωση νέων κρουσμάτων, να εγκαταλειφθεί ο στόχος της καταπολέμησης της πανδημίας μόνο μέσω του εντοπισμού των επαφών των ατόμων που αρρώστησαν από κορωνοϊό, να καθιερωθεί ένα «ενιαίο σύστημα σηματοδότησης» το οποίο θα αποτυπώνει την υγειονομική κατάσταση στους νομούς και σε ολόκληρη την επικράτεια, όπως και να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στην προστασία ανθρώπων με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό.

Ακόμα και αν κυκλοφορήσει εμβόλιο, ο ιός θα παραμείνει για χρόνια, υποστηρίζουν οι ιατρικές οργανώσεις. Σύμφωνα με το διευθυντή του πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Επιδημιολογίας στη Βόννη Χέντρικ Στρέεκ, θα ήταν «αυταπάτη» να πιστεύει κανείς πως με το εμβόλιο θα εξαφανιστεί ο κορωνοϊός. Η κοινωνία θα πρέπει να προετοιμάζεται για ένα «μαραθώνιο». Αντί της επιβολής lockdown θα πρέπει να ακολουθηθεί η στρατηγική της «προσωπικής ευθύνης αντί της κηδεμονίας», τονίζει η ανακοίνωση. «Από κοινωνικής και επιδημιολογικής άποψης» θα ήταν «καλύτερα οι άνθρωποι να συναντιούνται σε δημόσιους χώρους με υγειονομικά σχέδια και υπό βέλτιστες συνθήκες, από το να μεταφερθούν οι κοινωνικές επαφές σε συγκριτικά λιγότερο ασφαλείς εσωτερικούς χώρους». Στη βάση αυτού του σκεπτικού οι ιατρικές οργανώσεις υποστηρίζουν «πρωτοβουλίες που επιτρέπουν εκδηλώσεις υπό σαφώς καθορισμένα υγειονομικά σχέδια και στρατηγικές τεστ.» Θεωρούν πάντως αναγκαίο να τηρούνται οι γνωστοί κανόνες προστασίας, δηλαδή κοινωνική απόσταση, υγιεινή των χεριών, χρήση μάσκας, όπως και να διατηρηθεί η εφαρμογή για την ιχνηλάτηση κρουσμάτων κορωνοϊού.

Πηγή: dw.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα