Επίθεση Κίνας στις ΗΠΑ για... προστατευτισμό!

«Εάν μου είχατε δώσει την απομαγνητοφώνηση της ομιλίας του Σι, θα είχα πει: 'Δεν γνώριζα ότι ο πρόεδρος Ομπάμα ήρθε εδώ'». Το σχόλιο ανήκει στον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και αφορά στην ομιλία που έκανε ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Είναι δε αποκαλυπτικό των αλλαγών και αντιθέσεων που έχει πυροδοτήσει η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και οι θέσεις που εκφράζει ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου, τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ

όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πράγματι, η πρώτη παρουσία Κινέζου ηγέτη στο «κλαμπ» του Νταβός σηματοδότησε μιαν αλλαγή ρόλων η οποία ενδέχεται να αποδειχθεί κομβική, καθώς την ώρα που ο Τραμπ υψώνει τείχη προστατευτισμού γύρω από την αμερικανική αγορά, το Πεκίνο εμφανίζεται ως υπέρμαχος της παγκοσμιοποίησης!

Για να υπογραμμιστεί, με τον τρόπο αυτό, ότι κατά πάσα πιθανότητα βρισκόμαστε ενώπιον μιας εξέλιξης η οποία, ιστορικά, παραπέμπει στην περίοδο που σφραγίστηκε από τη σταδιακή υποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από τη θέση της παγκόσμιας υπερδύναμης και της ανάδυσης σε αυτή τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής -που, όπως είναι γνωστό, ολοκληρώθηκε με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Οφείλουμε να πούμε όχι στον προστατευτισμό», είπε ο Σι, επιχειρώντας στη συνέχεια να παρομοιάσει τη διαδικασία αυτή με την προσπάθεια κάποιων «να κλειστούν σε ένα σκοτεινό δωμάτιο», προκειμένου να να προφυλαχθούν από τους κινδύνους που υπάρχουν έξω από αυτό. Όμως, πρόσθεσε, με αυτόν τον τρόπο ξεμένουν «από φως και αέρα» -κάτι που, πρακτικά, τους οδηγεί στον μαρασμό και τον θάνατο. Ο ίδιος δεν δίστασε να προειδοποιήσει ότι «κανείς δεν θα αναδειχθεί νικητής από ένα εμπορικό πόλεμο», ενώ ισχυρίστηκε ότι «κάθε προσπάθεια να ανακοπεί η ροή των υδάτων προς τον ωκεανό και να αναστραφεί προς μικρές λίμνες ή κοιλάδες είναι καταδικασμένη σε αποτυχία» -ενώ παράλληλα, κάλεσε σε συστράτευση με σκοπό ο πλανήτης να ανταποκριθεί «στο πιο επιτακτικό καθήκον, που είναι να οδηγήσουμε την παγκόσμια οικονομία έξω από τα ταραγμένα νερά».

Ακόμη και ο οικοδεσπότητς του Φόρουμ, Κλάους Σβαμπ, φάνηκε να... υποκλίνεται στον υψηλό προσκεκλημένο του. «Σε ένα κόσμο που χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα και ρευστότητα, όλοι κοιτούν προς την πλευρά της Κίνας», είπε. Και ο νοών, νοείτο.

[Ιταλικός... δάκτυλος υπέρ Ρωσίας]

Υπέρ της επιστροφής της Ρωσίας στις τάξεις των πιο ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη, δηλαδή της Ομάδας G7, τάχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας. «Συζητούμε με τη Ρωσία γύρω από όλες τις σημαντικές και λεπτές διεθνείς κρίσεις. Αυτή είναι η αλήθεια (...) Θα έπρεπε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο μελλοντικά να επιστρέψουμε σε μια μορφή των G8, που θα αντικαταστήσει την G7»«, τόνισε ο Αντζελίνο Αλφάνο, ενώπιον της Βουλής. Σημειώνεται ότι η Ιταλία φιλοξενεί το ερχόμενο καλοκαίρι τη σύνοδο κορυφής της G7, ενώ συγκαταλέγεται στις χώρες της Ευρώπης που πιέζουν για την άρση των κυρώσεων και την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Ρωσία, η οποία είχε «αποβληθεί» από το κλαμπ των ισχυρών μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, το 2014.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα