Έρευνα: Οι Ιρλανδοί έχουν ποντιακές ρίζες

Οι πρόγονοι των σημερινών Ιρλανδών ξεκίνησαν από πολύ μακριά, σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από νέα έρευνα του Trinity College στο Δουβλίνο και του Queen's University του Μπέλφαστ. Η Ιρλανδία αποτελούσε ανέκαθεν ένα σημείο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τους γενετιστές, επειδή φαίνεται ως ένα μέρος όπου συνέκλιναν πολλές αρχαίες φυλές.

Οι επιστήμονες εξέτασαν το DNA τεσσάρων σκελετών που βρέθηκαν σε τάφους, οι οποίοι χρονολογούνται από τη Νεολιθική Εποχή

και την Εποχή του Χαλκού, και διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έγιναν οι σημερινοί Ιρλανδοί έφτασαν σε αυτή τη βορειοδυτική πλευρά της Ευρώπης σε δύο κύματα και αναμείχθηκαν με τους αυτόχθονες, οι οποίοι ήταν πολύ λιγότεροι. Το πρώτο και αρχαιότερο κύμα ξεκίνησε από τη Μέση Ανατολή πριν από τουλάχιστον 5.000 χρόνια, ενώ το δεύτερο ξεκίνησε από την ποντιακή στέπα, την περιοχή δηλαδή όπου βρίσκεται η σημερινή νότια Ρωσία.

Το DNA μιας γυναίκας που έζησε πριν από το 3000 π.Χ. και της οποίας ο σκελετός βρέθηκε σε τάφο στην περιοχή Μπαλινχάτι του Μπέλφαστ, έδειξε ότι έχει πολλά κοινά στοιχεία με τους ανθρώπους της Μέσης Ανατολής. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ομάδες πληθυσμού ξεκίνησαν από εκεί και μέσω των ακτών της Μεσογείου έφτασαν στην Ιρλανδία, όπου και εγκαταστάθηκαν. Μαζί τους είχαν κοπάδια βοοειδών, ενώ μετέφεραν σπόρους δημητριακών και κεραμικά αντικείμενα.

Οι περισσότεροι είχαν μαύρα μαλλιά και καφέ μάτια. Αυτός ίσως ήταν ο πληθυσμός που έφερε τη γεωργία στην Ιρλανδία. Οι υπόλοιποι τρεις σκελετοί που μελετήθηκαν ανήκουν σε άνδρες που έζησαν περίπου χίλια χρόνια αργότερα, στην Εποχή του Χαλκού, και βρέθηκαν θαμμένοι στο νησί Ράθλιν. Η μελέτη του DNA τους έδειξε πολλά κοινά στοιχεία με τους ανθρώπους που ζουν στη στέπα του Πόντου, μια τεράστια έκταση η οποία καλύπτει μεγάλο μέρος της νότιας Ρωσίας. Μεγάλες ομάδες πέρασαν από τη βόρεια πλευρά του Εύξεινου Πόντου και, μέσω της Κεντρικής Ευρώπης, κατέληξαν στην Ιρλανδία.

Οι νέοι έποικοι της Ιρλανδίας είχαν και το γονίδιο που προκαλεί την κληρονομική νόσο αιμοχρωμάτωση, η οποία έχει σημαντική εξάπλωση στους σημερινούς Ιρλανδούς και αποκαλείται κελτική ασθένεια. Η μελέτη του DNA αυτών των τριών σκελετών δείχνει ότι το μέγεθος της μετανάστευσης ήταν πολύ μεγάλο, όπως εξηγεί ο συγγραφέας της έρευνας Νταν Μπράντλεϊ. Προς το παρόν, αυτή η πιθανή μετανάστευση αποτελεί ακόμη μυστήριο. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να έχει επέλθει κάποια στιγμή μεταξύ περίπου πριν από 5.000 χρόνια και πριν από 4.000 χρόνια, αλλά οι επιστήμονες θα πρέπει να μελετήσουν τη σχέση περισσοτέρων γονιδιωμάτων από σκελετικά υπολείμματα, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και μετά, για να επιβεβαιώσουν ακριβώς πώς και πότε έγινε η μετανάστευση.

chicagotribune.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Αναζητήσεις
τι δειχνει dna ιρλανδων;
Τυχαία Θέματα