Έρευνα ΟΟΣΑ: Στο όριο της φτώχειας με 60 ώρες εργασίας

17:15 7/5/2015 - Πηγή: Antinews

Τουλάχιστον 60 ώρες την εβδομάδα θα πρέπει να εργάζονται οι Έλληνες που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό προκειμένου η οικογένειά τους να ζει πάνω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ για τον κατώτατο μισθό και το πώς έχει διαμορφωθεί στις χώρες-μέλη του κατά τη διάρκεια της κρίσης. Σε μια περίοδο που το ζήτημα του κατώτατου μισθού αποτελεί θέμα συζήτησης σε πολλές χώρες, η μελέτη έχει ιδιαίτερη σημασία.

Η έρευνα του ΟΟΣΑ περιέχει συγκρίσεις για το

ελάχιστο επίπεδο των μισθών μεταξύ των χωρών, καθώς και του διαφορετικού φόρου και των εισφορών που καταβάλλονται από τους εργοδότες και τους εργαζομένους. Επισημαίνει την ανάγκη για τις κυβερνήσεις να συντονίσουν τους κατώτατους μισθούς με άλλες πολιτικές, ιδιαίτερα αυτές των φόρων και των παροχών, αλλά και την αναγκαιότητα τακτικής αναπροσαρμογής τους, υπό το φως και το βάρος των οικονομικών εξελίξεων και των αλλαγών στην αγορά εργασίας.

Συγκρίνοντας τα επίπεδα των κατώτατων μισθών, σε σχέση με τον μέσο μισθό, διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα -με το 45%- βρίσκεται πιο κοντά στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά (που κυμαίνονται μεταξύ 35% και 40%) όπως είναι οι Τσεχία, Μεξικό, Ηνωμένες Πολιτείες, Εσθονία και Ιαπωνία. Άνω του 60% του μέσου μισθού ανέρχεται ο κατώτατος μισθός μετά την κρίση (2013) στη Σλοβενία, τη Γαλλία, τη Χιλή και την Τουρκία. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, αυτό μεταφράζεται σε καθαρές αποδοχές κάτω των τριών δολαρίων ανά ώρα στο Μεξικό, τη Λεττονία, τη Χιλή και την Εσθονία, την Ουγγαρία και την Τσεχική Δημοκρατία, σε πάνω από εννέα δολάρια στο Λουξεμβούργο και την Αυστραλία.

Η μελέτη εξετάζει επίσης τα εισοδήματα που μια δουλειά με τον κατώτατο μισθό προσφέρει σε μια οικογένεια μετά τον συνυπολογισμό των φορολογικών επιβαρύνσεων, αλλά και των κοινωνικών μεταβιβάσεων. Σύμφωνα με τον οργανισμό, υπάρχουν χώρες στις οποίες οι μισθωτοί με πλήρη απασχόληση που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ακόμη κι αν εργάζονται πολλές ώρες, δεν μπορούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια. Ειδικότερα στην Ελλάδα, ένας μισθωτός σε μονογονεϊκή οικογένεια με δύο παιδιά ή ένας εργαζόμενος σε οικογένεια με δύο παιδιά, που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, πρέπει να δουλεύει από 60 έως και 70 ώρες την εβδομάδα προκειμένου η οικογένειά του να μη βρίσκεται στο κατώφλι της φτώχειας. Όπως σημειώνεται, πρόκειται για μη ρεαλιστικά ωράρια.

Φυσικά υπάρχουν και χώρες, όπως η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που οι απαιτούμενες ώρες εργασίας ανά εβδομάδα είναι οι μισές από αυτές που χρειάζονται στην Ελλάδα. Ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει επίσης ότι στη χώρα μας η διάκριση μεταξύ νέων και μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων, αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, δεν είναι τυχαία, καθώς εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες που έχουν θεσμοθετήσει τον κατώτατο μισθό. Βέβαια, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που η διάκριση αφορά νέους ηλικίας έως 25 ετών. Στις υπόλοιπες χώρες, χαμηλότερους κατώτατους μισθούς λαμβάνουν οι νέοι ηλικίας έως 23 ετών στην Ολλανδία, έως 22 ετών στη Σλοβακία και έως 18 ετών σε άλλες, όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο ή η Πορτογαλία.

http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-05-06/in-these-21-countries-a-40-hour-work-week-still-keeps-families-in-poverty

http://www.oecd.org/

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα