Έρευνα: Τα ακροδεξιά κόμματα κερδίζουν σε περιόδους οικονομικής κρίσης

Τα ακραία και λαϊκιστικά δεξιά κόμματα είναι πάντα αυτά που επωφελούνται περισσότερο πολιτικά από περιόδους οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD) και η ελληνική Χρυσή Αυγή, μεταξύ άλλων, αύξησαν τα ποσοστά τους στις δημοσκοπήσεις, ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής

κρίσης, με πολλά από αυτά τα κόμματα να έχουν επιτύχει σημαντικά κέρδη κατά τις τελευταίες εκλογές.

Η νέα μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών IFO, με έδρα το Μόναχο, η οποία αφορά στοιχεία από το 1870, σε περισσότερες από 20 χώρες και 800 εκλογές, δείχνει ότι αυτό δεν είναι τυχαίο. Αυτοί που επωφελήθηκαν περισσότερο από τις οικονομικές κρίσεις της δεκαετίας του 1920 και του 1930 ήταν τα δεξιά κόμματα της Ιταλίας και της Γερμανίας. Σε άλλες χώρες, επίσης, εμφανίστηκαν εξτρεμιστικά κόμματα, όπως το κόμμα Rexist στο Βέλγιο, η Φάλαγγα στην Ισπανία και το Λαϊκό Πατριωτικό Κίνημα στη Φινλανδία.

Ανάλογες τάσεις παρατηρήθηκαν μετά την κρίση του 2007-2008. Οι Σουηδοί Δημοκράτες έλαβαν 5,7% των ψήφων το 2010, από 2,9% το 2006. Το ολλανδικό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) επίσης αυξήθηκε από 5,9% σε 15,5% το 2010, ενώ το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία, αύξησε τα ποσοστά του κατά 10% το 2011. Τα ακροδεξιά κόμματα ήταν επίσης ενεργά στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), την Εναλλακτική για τη Γερμανία και το Δανικό Λαϊκό Κόμμα να αντλούν περισσότερη υποστήριξη.

Σε πιο τοπικό επίπεδο, οι περιφερειακές οικονομικές κρίσεις επιβεβαίωσαν επίσης τα πορίσματα του Ινστιτούτου. Κατά τη διάρκεια της σκανδιναβικής τραπεζικής κρίσης στα τέλη της δεκαετίας του 1980 το νορβηγικό Κόμμα της Προόδου είδε αύξηση της υποστήριξής του από 3,7% έως 13%. Στη Δανία το αντίστοιχο κόμμα επίσης διπλασίασε τη δύναμή του.

Ριζοσπαστικοποίηση στα κοινοβούλια και στο δρόμο

Οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις έχουν περαιτέρω συνέπειες για τα δημοκρατικά συστήματα. Μετά από μια κρίση, οι κυβερνήσεις συνήθως τείνουν να χάνουν περισσότερο από 4% στις επόμενες εκλογές. Σε πρακτικό επίπεδο, οι γραμμές μάχης σκληραίνουν, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις αυξάνονται και οι βίαιες συγκρούσεις γίνονται πιο διαδεδομένες, καθιστώντας την πολιτική δράση όλο και πιο δύσκολη.

Το κύριο πρόβλημα είναι το εξής: η βάση κυβερνητικής εξουσίας συρρικνώνεται και η ανακούφιση από την κρίση γίνεται ένα όλο και μεγαλύτερο έργο, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο στη διαδικασία. Τι γίνεται στην αριστερή πλευρά του φάσματος; Η πρόσφατη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα είναι, σύμφωνα με τη μελέτη, εξαίρεση στον κανόνα. Τα αριστερά κόμματα, σε γενικές γραμμές, δεν κερδίζουν επιπλέον ψήφους στις εκλογές μετά από κρίσεις.

Προσωρινό έντονο φαινόμενο

Η έρευνα διαπίστωσε, επίσης, ότι οι επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης στις δεξιές πολιτικές διαρκούν συνήθως μια δεκαετία. Μετά το πέρας αυτού του χρονικού διαστήματος, η συμπεριφορά των ψηφοφόρων επιστρέφει στο πώς ήταν πριν από την εν λόγω κρίση. «Τα καλά νέα: Η πολιτική αναταραχή στον απόηχο της χρηματοοικονομικής κρίσης είναι απλώς ένα προσωρινό φαινόμενο,» αναφέρει η μελέτη.

Ωστόσο, η επίδραση επίσης βρέθηκε να είναι ιδιαίτερα έντονη μετά τις περιόδους ύφεσης. Μετά τις κρίσεις διαφορετικής φύσης, η στροφή προς τα δεξιά και ο πολιτικός κατακερματισμός παρατηρήθηκε ότι είναι λιγότερο έντονοι. Οι συγγραφείς της μελέτης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «οι ρυθμιστικές αρχές και οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν μεγάλη ευθύνη όσον αφορά στην πολιτική σταθερότητα μιας χώρας. Η πρόληψη χρηματοπιστωτικών κρίσεων μειώνει επίσης την πιθανότητα πολιτικής καταστροφής».

euractiv.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έρευνα,erevna