Ερντογάν προς Ελλάδα για Αγιά Σοφιά: Εσείς διοικείτε την Τουρκία ή εμείς;

08:24 9/6/2020 - Πηγή: Antinews

Με επιθετικό τόνο και επιχειρώντας να παρουσιάσει τις αντιρρήσεις της Αθήνας για την χρήση της εκκλησίας - μνημείου της Αγιάς Σοφιάς ως παρέμβαση στα εσωτερικά της Τουρκίας απάντησε ο Ταγίπ Ερντογάν σε σχετική ερώτηση, σε συνέντευξή του στο τουρκικό κρατικό δίκτυο TRT.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε συγκεκριμένα: "Λένε να μη μετατρέψουμε σε τζαμί την Αγία Σοφία. Εσείς κυβερνάτε την Τουρκία ή εμείς; Για συνέλθετε λίγο. Αν

δεν ξέρετε τα όρια σας, είναι προφανές τι θα κάνει η Τουρκία. Μήπως είστε άνθρωποι της τουρκικής διοίκησης; Αυτοί θα το αποφασίσουν. Δεν θα πάρουμε την άδεια από εσάς. Ως κράτος δικαίου, περιμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μετά την απόφαση, θα πράξουμε αναλόγως".

Αναφορικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τις προστριβές με την Ελλάδα, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους διεμήνυσε ότι η "Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει την παραμικρή παραχώρηση".

Όσον αφορά στα θαλάσσια σύνορα και τις γεωτρήσεις που θέλει να πραγματοποιήσει η Τουρκία στη Μεσόγειο, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως η χώρα του δραστηριοποιείται μόνο σε περιοχές δικαιοδοσίας της Τουρκίας και της Λιβύης. Παράλληλα, κάλεσε την Ελλάδα να "μάθει καλύτερα" ποια είναι η δυναμική της χώρας και πού είναι τα όριά της σε σχέση με την Τουρκία. "Δεν είχαμε σεισμικά ερευνητικά πλοία, ούτε γεωτρήσεις. Τώρα έχουμε τρεις γεωτρήσεις και δύο σεισμικά ερευνητικά σκάφη" σημείωσε για τις δραστηριότητες της χώρας του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας αναμένεται να συνέλθει στις 2 Ιουλίου, προκειμένου να εξετάσει αίτημα ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος που μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο το 1934.

Αν και την υπόθεση -δια της νομικής οδού- είχε κλείσει οριστικά και αμετάκλητα το Σεπτέμβριο του 2018 το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, απορρίπτοντας παρόμοιο αίτημα της τουρκικής μη κυβερνητικής οργάνωσης "Σύνδεσμος Προστασίας Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος", το ζήτημα φαίνεται να ξανανοίγει τώρα το κατώτερο σε βαθμίδα Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας, το οποίο αποφάσισε - ξαφνικά - να εξετάσει εκ νέου το αίτημα της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Ο εισαγγελέας ζητά απόρριψη της υπόθεσης

Ο εισαγγελέας του Συμβουλίου της Επικρατείας ζήτησε να απορριφθεί η υπόθεση, αναφέροντας στη σχετική γνωμοδότησή του ότι η χρήση της Αγίας Σοφίας ως μουσείου εμπίπτει στη διακριτική ευχέρεια του κράτους και ότι δεν προκύπτει κάποια παράβαση κατά τη μετατροπή της (σε μουσείο το 1934). Ωστόσο, η γνωμοδότηση του εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτική για το Συμβούλιο της Επικρατείας, γι’ αυτό και το 10ο τμήμα, που ασχολείται με την υπόθεση, αποφάσισε να προχωρήσει στην επανεξέταση του αιτήματος για αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, ορίζοντας δικάσιμο για τη 2α Ιουλίου.

Η Αγία Σοφία μπορεί να ανοίξει ως τζαμί

Εάν το τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνει στη διάρκεια της ακρόασης της 2ας Ιουλίου ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου το 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο αντίκειται στο νόμο, τότε η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει ξανά ως τζαμί.

Πέρυσι αντίστοιχη δικαστική απόφαση της Τουρκίας μετέτρεψε τη Μονή της Χώρας -με τα απαράμιλλης αξίας μωσαϊκά- από μουσείο σε τζαμί και την ίδια ενδεχομένως διαδικασία να προτείνει στις 2 Ιουλίου το τουρκικό δικαστήριο και για την Αγία Σοφία.

Η μη κυβερνητική οργάνωση "Σύνδεσμος Προστασίας Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος", προσπαθεί εδώ και 15 χρόνια δια της νομικής οδού να πετύχει την ακύρωση του προεδρικού διατάγματος που χαρακτήρισε την Αγία Σοφία μουσείο. Όλες οι αγωγές που έχουν υποβληθεί από το 2005 μέχρι και πέρυσι έχουν απορριφθεί, ωστόσο μετά τη γιορτή για την 567η επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης φέτος, το ζήτημα της Αγίας Σοφίας επανήλθε και πάλι στην επικαιρότητα.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα