Ευρεία συναίνεση, με το βλέμμα στο μέλλον

Του Δημήτρη Γαρούφα*

Έχει αρχίσει επίσημα η προεκλογική δραστηριότητα για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 και, όπως πάντα, οι δηλώσεις των πολιτικών κομμάτων αναφέρονται σε εσωτερικά θέματα, και όχι στο πώς θέλουμε την Ευρώπη.

Στα εσωτερικά θέματα, σύμφωνα με όσα λέει η κυβέρνηση, όλα πάνε καλά στην Ελλάδα, οι θεσμοί λειτουργούν υποδειγματικά, υπάρχει ανάπτυξη και το αύριο θα είναι καλύτερο από το σήμερα.

Σύμφωνα με τα κόμματα

της αντιπολίτευσης, τίποτα δεν πάει καλά στην Ελλάδα. Οι θεσμοί δεν λειτουργούν σωστά, η Δικαιοσύνη λειτουργεί με μεγάλη καθυστέρηση, στα όρια αρνησιδικίας, οι νέοι μας εξακολουθούν να φεύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας καλύτερη τύχη, η ακρίβεια «θερίζει» κυριολεκτικά τα εισοδήματα του μέσου πολίτη, η αισχροκέρδεια ανθεί και το κύρος της χώρας έχει μειωθεί, ακόμα και στη βαλκανική μας γειτονιά. Γι’ αυτό η χώρα μας δεν μπόρεσε να προστατεύσει τον ομογενή εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται σε αλβανική φυλακή…

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Υπάρχει σε κάποιους τομείς θετικό έργο από την κυβέρνηση, αλλά υπάρχουν και λάθη. Ο μέσος πολίτης θέλει καλό Εθνικό Σύστημα Υγείας, καλή λειτουργία των θεσμών, ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, η οποία πρέπει και να υπάρχει αλλά και να φαίνεται, σεβασμό στους κανόνες που επιβάλλει το δημοκρατικό μας πολίτευμα και λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Δεν μπορούμε να ομιλούμε για κράτος δικαίου, όταν λόγω αδυναμίας ελέγχων επιβάλλουμε φορολόγηση επί τεκμαρτού εισοδήματος (το οποίο συνήθως δεν υπάρχει), διότι παραβιάζεται το Σύνταγμά μας, που επιβάλλει να συνεισφέρουν οι πολίτες ανάλογα με τη φοροδοτική δυνατότητα, και όχι επί τεκμαρτών εισοδημάτων.

Ο μέσος πολίτης δεν μπορεί να καταλάβει πώς ελληνικά προϊόντα πωλούνται στον καταναλωτή σε χαμηλότερη τιμή στη Γερμανία από ό,τι στην Ελλάδα, και πώς πολυεθνικές εταιρίες διαθέτουν σε χαμηλότερη τιμή τα προϊόντα τους σε άλλες χώρες και σε υψηλότερη τιμή στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα ο μέσος πολίτης να δυσκολεύεται στην αγορά τους και να στερείται καταναλωτικών αγαθών. Αυτό αποδεικνύει ότι κάτι δεν γίνεται σωστά, ενώ μάλλον δεν ενεργοποιούνται οι κανόνες καταπολέμησης της αισχροκέρδειας.

Για τα λάθη στη νομοθεσία ενδεικτικά αναφέρω ότι με έκπληξη διάβασα πως νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης συντάσσονται από νομοπαρασκευαστικές επιτροπές στις οποίες δεν καλούνται να συμμετάσχουν θεσμικά εκπρόσωποι δικαστικών ενώσεων και δικηγορικών συλλόγων.

Υπενθυμίζω ότι σε παλιότερους καιρούς, με κυβέρνηση Ν.Δ πάλι (υπουργός Αν. Παπαληγούρας), σε όλες τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του υπουργείου Δικαιοσύνης συμμετείχαν θεσμικά εκπρόσωποι δικαστικών ενώσεων, δικηγορικών συλλόγων και νομικών σχολών, ενώ συντάχθηκαν νομοσχέδια που άντεξαν στον χρόνο, γιατί οι συντάκτες είχαν επαφή με την πραγματικότητα. Έτσι ψηφίστηκε, π.χ., νομοσχέδιο για εθελουσία έξοδο δικαστών που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους και, αν θυμάμαι καλά, είχαν αποχωρήσει με αυτόν τον τρόπο πάνω από 100 δικαστές, ενώ με άλλα νομοσχέδια βελτιώθηκε τότε ο τρόπος επιθεώρησης των δικαστηρίων και των δικαστών.

Ο Έλληνας πολίτης σήμερα είναι πελαγωμένος. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, όλα πάνε καλά, αλλά, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, τίποτα δεν πάει καλά και, όπως προαναφέραμε, η αλήθεια μάλλον βρίσκεται στη μέση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε κάποια θέματα έχουν δίκιο, αλλά  δεν πρέπει να λειτουργούν μόνο με καταγγελτικό  λόγο. Πρέπει να κάνουν  τεκμηριωμένες προτάσεις για τι πρέπει να γίνει και να έχουν το θάρρος να συμφωνούν, αν κάτι γίνεται σωστά.

Στα μεγάλα θέματα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση οφείλουν να λειτουργούν με το βλέμμα στο μέλλον και με ευρεία συναίνεση να υλοποιηθούν οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα για να υπάρξει ένα καλύτερο αύριο για τους πολίτες.

*Δικηγόρος, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

The post Ευρεία συναίνεση, με το βλέμμα στο μέλλον appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα