Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός: άλλος ένας «γύρος» μόλις άρχισε

16:06 7/2/2013 - Πηγή: Antinews

Τον περασμένο Νοέμβριο, όταν οι ηγέτες της Ευρώπης συζήτησαν για πρώτη φορά τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό τους, ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ είπε ότι το μόνο που τους χωρίζει είναι 30 δισ. ευρώ. Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες λένε ότι μια συμφωνία ήταν πολύ κοντά στο να επιτευχθεί πέρυσι. Το κλίμα παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξο τώρα, αλλά οι Γερμανοί, που θέλουν να υποβαθμίσουν τις προσδοκίες πριν από συνόδους κορυφής, λένε ότι οι συνομιλίες θα είναι «δύσκολες και διχαστικές».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός

Ντέιβιντ Κάμερον θεωρείται ο ηγέτης όσων φέρνουν αντίρρηση – των χωρών δηλαδή που θεωρούν ότι οι δαπάνες της ΕΕ πρέπει να τεθούν υπό έλεγχο σε μια εποχή λιτότητας. Η Βρετανία έχει συμμάχους χώρες όπως η Ολλανδία, η Σουηδία και η Γερμανία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήθελε αύξηση 5%, παραδίδοντας έναν προϋπολογισμό 1.033 τρις ευρώ – που είναι περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο εδώ και επτά χρόνια. Αυτό ψαλιδίστηκε τον Νοέμβριο στα 973 δις ευρώ.

Βρετανία, Γερμανία και άλλες χώρες θέλουν ακόμη περισσότερες μειώσεις. Αν εξοικονομούνταν επιπλέον 20 δις ευρώ, τότε η Βρετανία θα είναι σε θέση να ισχυριστεί ότι πέτυχε τη μείωση με βάση τον προϋπολογισμό του 2012. Τα πάντα γίνονται πιο περίπλοκα από το γεγονός ότι η Βρετανία βασίζει τους υπολογισμούς της σχετικά με τις πληρωμές που πρέπει να κάνει, ενώ άλλοι εργάζονται με βάση τις αναλήψεις υποχρεώσεων δαπανών – δηλαδή τα ανώτατα όρια. Ακόμα κι έτσι, Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι – ο οποίος προεδρεύει της συνόδου κορυφής – δήλωσε ότι «για πρώτη φορά θα υπάρξει μια περικοπή σε πραγματικούς όρους, σε σχέση με τον τρέχοντα προϋπολογισμό».

Ο Κάμερον και η Άνγκελα Μέρκελ επικοινώνησαν τηλεφωνικώς το Σαββατοκύριακο και στη συνέχεια η Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η πρόταση των 973 δις ευρώ έπρεπε να μειωθεί περαιτέρω.

Διαφορετικές ατζέντες

Ένα παράξενο χαρακτηριστικό αυτής της συνόδου κορυφής είναι ότι ο Βαν Ρομπάι δεν θα κυκλοφορήσει τη νέα πρότασή του μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, όταν όλοι οι αρχηγοί των κυβερνήσεων κάτσουν στο τραπέζι. Αυτό αποκλείει τους ελιγμούς προ της συνόδου, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει και διαφωνίες. Γερμανοί αξιωματούχοι προειδοποιήσαν την Τετάρτη ότι η Γερμανία δεν θα ανοίξει απλά το καρνέ επιταγών της για την επίλυση των συνομιλιών του προϋπολογισμού. Ωστόσο, η Γερμανία θα πρέπει να ψάξει για συμβιβασμό και η Άνγκελα Μέρκελ, κυρίως με τον Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος επικρίνει έντονα τις περισσότερες περικοπές.

Ωστόσο, υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οι γαλλικές ενστάσεις δεν θα εκφραστούν. Τον περασμένο Νοέμβριο, η Γαλλία σημείωσε μια σημαντική νίκη. Βρετανοί, Σουηδοί και Ολλανδοί συμφώνησαν να μην επιδιώξουν περαιτέρω περικοπές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική ή τη χρηματοδότηση για τις φτωχότερες περιφέρειες. Αυτό άλλαξε την ατμόσφαιρα. Οι Βρετανοί εξακολουθούν να αισθάνονται ότι η γεωργία και η χρηματοδότησή της χρειάζεται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν θα κάνουν τη χρηματοδότηση της γεωργίας θέμα σε αυτή τη σύνοδο κορυφής.

Όπως πάντα, υπάρχουν πολλές διαφορετικές ατζέντες. Μερικές από τις φτωχότερες χώρες της ανατολής που θέλουν τις επιχορηγήσεις της ΕΕ, θα αγωνιστούν για να διατηρήσουν αυτά τα προγράμματα. Υπάρχουν αρκετές χώρες που είναι αποφασισμένες να προστατέψουν τις εκπτώσεις τους ή να πληρούν τις προϋποθέσεις για εκπτώσεις. Οι Δανοί ψάχνουν για μια σημαντική μείωση της συνεισφοράς τους.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι θεωρεί ότι η Ιταλία πληρώνει πάρα πολύ και έχει στρέψει τις επικρίσεις του προς τη βρετανική έκπτωση.

Οι Βρετανοί έχουν καταστήσει σαφές ότι η έκπτωσή τους – αξίας 3 δις στερλινών το χρόνο – είναι αδιαπραγμάτευτη. Είναι σχεδόν βέβαιο πως η σύνοδος κορυφής θα απαιτήσει περαιτέρω μείωση του κόστους διοίκησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ολλανδικά και γερμανικά έγγραφα παρουσιάζουν τον αριθμό των υπαλλήλων της ΕΕ οι οποίοι κερδίζουν περισσότερα από τους πρωθυπουργός τους ή τον καγκελάριο. Αυτός ο αριθμός είναι 3.000 και 4.000, αντίστοιχα.

Και αυτό που θα πρέπει να θυμόμαστε τελικά είναι πως ό,τι έχει συμφωνηθεί πρέπει να πάει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι βουλευτές είναι μεγάλοι υποστηρικτές των δαπανών της ΕΕ. Έτσι, ακόμη και μετά τη σύνοδο κορυφής μπορεί να ακολουθήσουν πολλές μάχες.

bbc

Keywords
Τυχαία Θέματα