Ευρωπαίοι ηγέτες στην Τουρκία για την προώθηση της προσφυγικής συμφωνίας

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζουν να ταξιδέψουν κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, ελπίζοντας να προωθήσουν την αμφιλεγόμενη συμφωνία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Το ταξίδι το Σάββατο στην συνοριακή τουρκική πόλη Γκαζιαντέπ, αναμένεται να περιλαμβάνει μια επίσκεψη σε ένα στρατόπεδο προσφύγων και έρχεται εν μέσω ερωτημάτων για τη νομιμότητα της συμφωνίας που επετεύχθη στις 20 Μαρτίου. Ένα μήνα μετά από την υπογραφή της συμφωνίας, λίγοι ευρωπαίοι

εμπειρογνώμονες έχουν βρεθεί στο πεδίο των εξελίξεων και πολλά έθνη της ΕΕ αρνούνται να δεχθούν περισσότερους αιτούντες άσυλο. Πολλές είναι και οι διπλωματικές διαμάχες για τις απαιτήσεις της Τουρκίας για ταξίδια στην ΕΕ χωρίς βίζα για τους Τούρκους πολίτες.

Σε μια προσπάθεια να πείσει τους Ευρωπαίους και τους Τούρκους πολίτες για τα οφέλη της συμφωνίας, η Μέρκελ, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και ο τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θα συγκεντρωθούν στη Γκαζιαντέπ, κατά μήκος των συνόρων στις πόλεις της Συρίας Χαλέπι και Κομπάνι, επίκεντρα επί χρόνια του εμφυλίου πολέμου που έχει υποχωρήσει από μια ασταθή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τον Φεβρουάριο.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ομάδες για τα δικαιώματα και βουλευτές της ΕΕ έχουν απερίφραστα επικρίνει την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, για τις νομικές και ηθικές επιπτώσεις της επαναπροώθησης των προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία, μια χώρα που πολλοί θεωρούν ανασφαλή όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Μέρκελ έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση, υποστηρίζοντας τη συμφωνία, καθώς ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί έναν νόμο για να μηνύσει ένα γερμανικό κωμικό που τον σατίρισε.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης των 47 εθνών, ένα όργανο για τα ανθρώπινα δικαιώματα που δεν είναι μέρος της ΕΕ, πέρασε ένα ψήφισμα την Τετάρτη που επικρίνει τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας εξαιτίας "ζητημάτων αρκετά σοβαρών για τα ανθρώπινα δικαιώματα". Κοντά στο Γκαζιαντέπ, οι τουρκικές αρχές απελαύνουν περίπου 100 Σύρους σχεδόν καθημερινά, στέλνοντάς τους στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο πατρίδα τους κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία. Η Άγκυρα επιμένει ότι δεν απελαύνει Σύρους και απορρίπτει επίσης τις κατηγορίες ότι οι συνοριοφύλακες έχουν ανοίξει πυρ σε Σύρους που επιθυμούν να εισέλθουν στην Τουρκία. Μόνο περίπου το 10 τοις εκατό των προσφύγων της Τουρκίας είναι προστατευμένοι σε στρατόπεδα. Οι υπόλοιποι ζουν μόνοι τους σε πόλεις και κωμοπόλεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι ο αριθμός των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία έχει επιβραδυνθεί δραματικά, από περισσότερους από 50.000 το Φεβρουάριο σε περίπου 7.000 κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ημερών. Αλλά η Ελλάδα, όπου σήμερα ζουν 54.000 λαθρομετανάστες που θέλουν να ταξιδέψουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αντιμετωπίζει αδυσώπητη πίεση, καθώς η μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της ΕΕ προχωρά απελπιστικά αργά.

Όταν ο Πάπας Φραγκίσκος πήρε 12 Σύριους στο Βατικανό από τη Λέσβο το περασμένο Σαββατοκύριακο, μετέφερε αποτελεσματικά περισσότερους πρόσφυγες από την Ελλάδα από ό,τι έχουν καταφέρει οι χώρες της ΕΕ από το Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο προηγούμενου ευρωπαϊκού σχεδίου να μοιραστούν 160.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Μετά από τη συμφωνία του περασμένου μήνα, 325 μετανάστες στην Ελλάδα έχουν επιστρέψει στην Τουρκία, και μόνο δύο Σύριοι. Προς την άλλη κατεύθυνση, 103 Σύριοι έχουν παραδοθεί από την Τουρκία προς την Ευρώπη.

Ο διασυνοριακός οργανισμός της ΕΕ, Frontex, ζήτησε 1.550 ενισχύσεις πριν από ένα μήνα για να συμβάλουν στην τήρηση της συμφωνίας, αλλά μέχρι στιγμής μόλις 340 υπάλληλοι και εμπειρογνώμονες έχουν αναπτυχθεί. Η υπηρεσία ασύλου της ΕΕ ζήτησε σχεδόν 900 υπαλλήλους και διερμηνείς, αλλά μόνο 130 έχουν αποσταλεί. Τα νομικά ζητήματα παραμένουν άλυτα. Ενώ η Τουρκία έχει αναβαθμίσει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους Σύριους που επέστρεψαν από την Ελλάδα, δεν έχει ακόμη να προσφέρει τις ίδιες εγγυήσεις για τους πολίτες από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και την Ερυθραία που επιστρέφουν από την Ελλάδα και θα μπορούσε να τύχει της ίδιας προστασίας σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία για το άσυλο.

Ευρωπαϊκά έθνη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν διαθέσει περίπου 2,6 δις ευρώ μέχρι σήμερα. Μόλις φτάσουν στον αριθμό ορόσημο των 3 δις και αν αυτά τα χρήματα δαπανηθούν σύμφωνα με τη συμφωνία, επιπλέον 3 δις ευρώ θα μπορούσαν να διατεθούν το 2018. Μέχρι στιγμής, οι κύριες πληρωμές τον Μάρτιο ήταν 40 εκατ. ευρώ στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα για γεύματα έξι μηνών σε στρατόπεδα προσφύγων και 37 εκατομμύρια ευρώ στην UNICEF για να υποστηρίξει την εγγραφή στο σχολείο για τα παιδιά των προσφύγων.

Μέρος των κονδυλίων της ΕΕ χρησιμοποιείται για να διασφαλιστεί ότι και τα 850.000 παιδιά σχολικής ηλικίας θα εγγραφούν σε σχολεία τον Σεπτέμβριο, δήλωσε ένας ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος. Επί του παρόντος, μόνο 330.000 πηγαίνουν σχολείο. Οι ηγέτες της Τουρκίας προειδοποιούν ότι η όλη συμφωνία θα καταρρεύσει αν η ΕΕ αποτύχει να χορηγήσει στους Τούρκους πολίτες το δικαίωμα να επισκέπτονται στην ΕΕ χωρίς βίζα από τον Ιούλιο.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει 72 όρους έως τις 4 Μαΐου για να κερδίσει την κατάργηση της βίζας. Μέχρι στιγμής έχει εκπληρώσει περίπου τους μισούς. Αξιωματούχοι της ΕΕ αναφέρουν ότι η Άγκυρα έχει κάνει σημαντική πρόοδο, αλλά υποστηρίζουν ότι όλες οι προϋποθέσεις δεν είναι να δυνατόν να εκπληρωθούν στην ώρα τους, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης του συστήματος βίζας της Τουρκίας και του εναρμονισμού των νόμων περί προστασίας των δεδομένων της με τα πρότυπα της ΕΕ.

"Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν λαμβάνει τα μέτρα που πρέπει να λάβει, εάν δεν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, τότε η Τουρκία δεν θα εφαρμόσει αυτή τη συμφωνία" προειδοποίησε ο Ερντογάν νωρίτερα αυτό το μήνα.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα