Εξευτελιστικές τιμές στα ακίνητα: Τα πωλούν ακόμα και έναντι 5.000 ευρώ!

Σοκ στην κτηματαγορά προκαλούν τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, τα οποία δείχνουν ότι το 2017 έγιναν συμβόλαια για μεταβιβάσεις ακινήτων, όπου το τίμημα δεν ξεπερνούσε τις 5.000 ευρώ.

Ωστόσο τα εντυπωσιακά αρνητικά στοιχεία των αγοραπωλησιών, ενισχύουν ότι την αίσθηση ότι το νέο σύστημα υπολογισμού αξιών, που πάει όλο και πιο πίσω, μοιάζει με γρίφο που δεν έχει απάντηση, εξ ου και το αδιέξοδο στο οποίο κατέληξε η Επιτροπή που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, αδυνατώντας να συμφωνήσει ακόμα και στο τι συνιστά την εμπορική τιμή ενός ακινήτου.

Το

ένα μετά το άλλο, όσα ακίνητα πωλούνται, εμφανίζονται στο Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, το οποίο αναδεικνύεται σε χρήσιμο εργαλείο, που δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερομένους (πολίτες, επαγγελματίες, φορείς, αλλά και στην ίδια την εφορία) να παρακολουθούν τη διαμόρφωση των τιμών αγοράς των ακινήτων.

Έτσι, για παράδειγμα, όποιος επισκέπτεται την σχετική ηλεκτρονική διεύθυνση στο Taxisnet [κάντε κλικ ΕΔΩ], με ελάχιστα «κλικ» από τον υπολογιστή του, διαπιστώνει ότι υπάρχουν παραδείγματα που προκαλούν σοκ για το πού έχει φτάσει η αγορά ακινήτων.

Τα παραδείγματα

Στο Γαλάτσι πουλήθηκε, το πρώτο τρίμηνο του 2017, ακίνητο 50 τ.μ. με το τίμημα να διαμορφώνεται στα 5.000 ευρώ, όταν η αντικειμενική του αξία ξεπερνά τις 50.000 ευρώ.

Αντίστοιχες περιπτώσεις παρατηρούνται σε όλη την επικράτεια, με έμφαση στο λεκανοπέδιο και τις λεγόμενες «πλούσιες» περιοχές, όπως η Γλυφάδα, όπου ακίνητο αξίας 293.000 ευρώ, πουλήθηκε έναντι 80.000.

Στην περιοχή του Ζωγράφου ακίνητο πωλήθηκε έναντι 100 ευρώ ανά τ.μ. Τα παραδείγματα είναι δεκάδες και δείχνουν ότι πολλοί ιδιοκτήτες αναγκάζονται να πουλήσουν σε εξευτελιστικές τιμές τις περιουσίες τους.

Διαμέρισμα 78,41 τετραγωνικών στο Παλαιό Φάληρο, 3ου ορόφου, του 2002, με 10 τετραγωνικά βοηθητικούς χώρους και σε πολυκατοικία με 2 προσόψεις του 2002, αγοράστηκε στις 12 Μαρτίου 2017 για 60.000 ευρώ, δηλαδή σε αξία 769 ευρώ ανά τμ, δηλαδή στη μισή αξία από την αντικειμενική που στην συγκεκριμένη περιοχή είναι 1.600 ευρώ!

Αντίστοιχα, στην Ηλιούπολη, διαμέρισμα 113 τετραγωνικά στον 1ο όροφο, με τιμή ζώνης 1200 ευρώ, πουλήθηκε στις 4 Απριλίου 2017 για 80.729,46 ευρώ, δηλαδή σχεδόν μισοτιμής (-40%) σε σχέση με τις τιμές που υπολογίζει η εφορία.

Διαμέρισμα στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, σε πολυκατοικία του 2001, πρώτου ορόφου 81,28 τετραγωνικών και με βοηθητικούς χώρους 14,21 τμ πουλήθηκε για 95.000 ευρώ στις 3 Απριλίου 2017. Καθώς η τιμή ζώνης στην περιοχή είναι 1.550 ευρώ, το ακίνητο πουλήθηκε 30% κάτω από την τιμή που υπολογίζει η εφορία.

Το γιατί

Αιτία είναι κυρίως η οικονομική κρίση, αναφέρουν οι ειδικοί του χώρου, ωστόσο επισημαίνουν ότι σε πολλές περιπτώσεις συμβολαίων, κυρίως σε αυτές που η αξία είναι παρά πολύ χαμηλή, διακινείται και μαύρο χρήμα.

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων «το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερομένους (πολίτες, επαγγελματίες, φορείς κλπ) να παρακολουθούν τη διαμόρφωση της αγοράς ακινήτων. Η εφαρμογή είναι πληροφοριακού χαρακτήρα. Η χρήση της εφαρμογής αυτής είναι απλή και γίνεται ανώνυμα. Ο χρήστης μπορεί να λαμβάνει πληροφορίες για τις αξίες των μεταβιβάσεων ακινήτων ανά περιοχή, βάσει κριτηρίων τα οποία επιλέγει ο ίδιος από τα διαθέσιμα στην εφαρμογή, έχοντας τη δυνατότητα να πραγματοποιεί είτε γενικές είτε πιο εξειδικευμένες αναζητήσεις. Η εφαρμογή έχει σχεδιασθεί με τρόπο που να εξασφαλίζεται η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και η ανωνυμία των εμπλεκομένων μερών».

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα