Φόβοι για νέες περικοπές στις συντάξεις

Διπλή διαπραγμάτευση στο εσωτερικό (όπου εκδηλώνονται ήδη αντιδράσεις σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο) και στο εξωτερικό (περιοδείες του Γ. Κατρούγκαλου σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την αναζήτηση «συμμάχων») ξεκίνησε η κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και ενόψει των καθοριστικών συζητήσεων με τους επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα, την ερχόμενη εβδομάδα.

Το διακύβευμα, όπως παραδέχονται τα κυβερνητικά στελέχη, είναι μεγάλο, καθώς το Ασφαλιστικό δεν θα «δοκιμάσει» μόνο τις... αντοχές του πολιτικού συστήματος

και του κυβερνώντος κόμματος, αλλά θα επηρεάσει και την ομαλή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές. Οι οποίοι θα έχουν και τον τελευταίο λόγο για την έκβαση της διαπραγμάτευσης που παραμένει «ανοικτή».

«H αξιολόγηση της ελληνικής πρότασης βρίσκεται σε εξέλιξη... Οι θεσμοί θα συζητήσουν περαιτέρω το θέμα κατά τη διάρκεια της αποστολής των εκπροσώπων των Θεσμών που θα πραγματοποιηθεί αργότερα εντός του μήνα», ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μ. Σχοινάς. Με αφορμή την εκτίμηση του Ελληνα υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου ότι οι Θεσμοί έχουν αποδεχθεί τον κεντρικό πυρήνα του σχεδίου, ο Μ. Σχοινάς ξεκαθάρισε, πως «η Επιτροπή δεν έχει ολοκληρώσει την αξιολόγησή της και κάθε αναφορά ως προς τη θέση της Επιτροπής σε αυτό το θέμα συνιστά αβάσιμη εικασία». «Η αξιολόγηση θα γίνει μέσα από διεξοδική συζήτηση με τις ελληνικές αρχές και τους άλλους Θεσμούς», κατέληξε.

Τα «αγκάθια»
Τα ζητήματα «αιχμής» -«αγκάθια» του Σχεδίου- που παραμένουν «ανοικτά» στη διαπραγμάτευση είναι:

1. Οι υπέρογκες αυξήσεις των εισφορών (έως και πενταπλάσιες για κατηγορίες ασφαλισμένων που είχαν χαμηλές εισφορές, όπως οι δικηγόροι) που θα προκύψουν από την 1/1/2017 μετά τη σύνδεση των ασφαλίστρων με το φορολογητέο εισόδημα. Εως διπλάσια θα είναι τα ασφάλιστρα, κατά μέσο όρο, για όσους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες θα δηλώνουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 25.000 ευρώ - 30.000 ευρώ δημιουργώντας ισχυρό κίνητρο φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, αφού δεν προβλέπονται αντίστοιχα αυξημένες παροχές.

2. Οι αυξήσεις των εισφορών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα για τον εργοδότη και κατά 0,5% για τον εργαζόμενο στα επικουρικά. Οι εργοδοτικές οργανώσεις, με ενημερωτικά σημειώματα που έστειλαν χθες στα μέλη τους οι πρόεδροι του ΣΕΒ Θ. Φέσσας και της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, εξήγησαν ότι αποδέχθηκαν την προσωρινή αυτή αύξηση για να αποφευχθούν τα χειρότερα. «Να γίνει θετική αξιολόγηση και να παραμείνει η χώρα στην ευρωπαϊκή πορεία», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, «να μη μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις και αυξηθεί η ύφεση», τόνισε ο Β. Κορκίδης. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι αν θα δεχτούν οι Θεσμοί την αύξηση αυτή. «Σε διαφορετική περίπτωση, θα έχουμε μειώσεις στις επικουρικές», παραδέχθηκε χθες ο υφυπουργός Τ. Πετρόπουλος.

3. Τα αντιστρόφως ανάλογα, σε σχέση με το ύψος του ασφαλιζόμενου μισθού ή εισοδήματος, ποσοστά αναπλήρωσης που προκύπτουν για την κύρια σύνταξη μετά την προσθήκη της εθνικής σύνταξης.

4. Οι προϋποθέσεις καταβολής της εθνικής σύνταξης. Το κυβερνητικό σχέδιο δίνει στην εθνική σύνταξη προνοιακό χαρακτήρα (αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού) δημιουργώντας τις προϋποθέσεις σύγκρουσης με τους δανειστές, οι οποίοι ζητούν να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια ή και να αυξηθεί ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης στα 20 χρόνια, από τα 15, για την καταβολή της.

5. Το ύψος των εξοικονομήσεων σε συνάρτηση με τις δεσμεύσεις του Προγράμματος και τις υποχρεώσεις των Ταμείων (απλήρωτες συντάξεις) και τη συγκράτηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστό του ΑΕΠ σε βάθος χρόνου. Η ηγεσία του υπουργείου θα παρουσιάσει στους Θεσμούς εναλλακτικά σενάρια τα οποία, ωστόσο, δεν έχει παρουσιάσει στα κόμματα (ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ζήτησε χθες να κατατεθούν στη Βουλή τα σχετικά στοιχεία όπως και το ύψος συντάξεων για βασικές κατηγορίες ασφαλισμένων με το ν. 3863/10 και το νέο σχέδιο).

Εντός του μήνα
«H αξιολόγηση της ελληνικής πρότασης βρίσκεται σε εξέλιξη... Οι Θεσμοί θα συζητήσουν περαιτέρω το θέμα κατά τη διάρκεια της αποστολής των εκπροσώπων τους που θα πραγ- ματοποιηθεί αργότερα εντός του μήνα», ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μ. Σχοινάς.Ασφάλιστρα
Εως διπλάσια θα είναι τα ασφάλιστρα, για όσους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες θα δηλώνουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 25.000 ευρώ - 30.000 ευρώ.

Οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών υπέρ του ΕΟΠΠΥ

Επιπλέον της αυξημένης εισφοράς στον κλάδο της σύνταξης (20% επί του εισοδήματος), δυσανάλογες σε σχέση με τις παροχές υγείας, θα είναι και οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών υπέρ του ΕΟΠΠΥ (6,95%):

Για εισόδημα 1.000 ευρώ η εισφορά που αντιστοιχεί είναι 69,5 ευρώ, στα 2.000 ευρώ θα είναι 139 ευρώ, στα 3.000 ευρώ θα είναι 208,50 ευρώ, στα 4.000 ευρώ θα είναι 278 ευρώ και στα 5.860 ευρώ (το ανώτατο όριο ασφαλιστέων εισοδημάτων) θα εκτοξεύεται στα 407,27 ευρώ.

Σήμερα η υψηλότερη εισφορά είναι τα 196,16 ευρώ (για νέους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ στην μεγαλύτερη ασφαλιστική κατηγορία) και η χαμηλότερη τα 26,64 ευρώ (στον ΟΓΑ) ενώ ένας δικηγόρος με 20 έτη ασφάλισης καταβάλλει 76,75 ευρώ τον μήνα.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα