Φράχτη υψώνει η ΠΓΔΜ και εγκλωβίζει πρόσφυγες

Ενταση επικρατεί στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ καθώς, σύμφωνα με κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας που βρίσκεται στην περιοχή, ανακοινώθηκε πως η γειτονική χώρα θα επιτρέπει πλέον τη διέλευση προσφύγων μόνο από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ.

«Παλεύαμε όλη νύχτα προσπαθώντας να καθησυχάσουμε τους πρόσφυγες που βρίσκονταν ήδη στον καταυλισμό, ενώ η αστυνομία έλεγχε τα υπηρεσιακά τους σημειώματα ή τα διαβατήρια που κατείχαν προκειμένου να επιτρέψει

τη διέλευση μόνο στις συγκεκριμένες εθνικότητες», όπως τονίζει ο Αλέξανδρος Βούλγαρης της Ύπατης Αρμοστείας.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι χθες το πρωί, ομάδα περίπου 100 Ιρανών βρέθηκαν δίπλα στην ουδέτερη ζώνη, ζητώντας να περάσουν, με αποτέλεσμα οι αρχές της ΠΓΔΜ να έχουν κλείσει τα σύνορα εδώ και περίπου δύο ώρες. Οι προσελεύσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, καθώς επιπλέον 3.352 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν χθες το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, με τρία πλοία. Ειδικότερα, το πλοίο «Blue Star Patmos» μετέφερε 1.421 πρόσφυγες οι οποίοι είχαν επιβιβαστεί στη Μυτιλήνη, το πλοίο «Blue Star 1» αποβίβασε 1.237 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 425 είχαν επιβιβαστεί στη Μυτιλήνη και οι 812 στη Χίο, ενώ το πλοίο «Νήσος Ρόδος» αποβίβασε 694 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 412 είχαν επιβιβαστεί στη Μυτιλήνη και οι 282 στη Χίο.

Τη Λέσβο επισκέφθηκε χθες ο Ευρωπαίος επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Βιτένις Αντριουκαΐτις. Ο Λιθουανός επίτροπος επισκέφθηκε το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), τον χώρο άφιξης προσφύγων στη Σκάλα Συκαμιάς, καθώς και το προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης (hotspot), την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής και την Υπηρεσία Ασύλου στη Μόρια.

Για την Παρασκευή, προγραμματίζεται ο κ. Αντριουκαΐτις να μιλήσει το πρωί στη Βουλή και συγκεκριμένα στα μέλη των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου, ενώ αργότερα θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα.

Πριν αναχωρήσει από την Αθήνα ο επίτροπος θα επισκεφθεί το Ανοιχτό Πολυιατρείο και τον Ξενώνα Ευάλωτων Αιτούντων Άσυλο, τα οποία διαχειρίζεται η ΜΚΟ «Γιατροί του Κόσμου».

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα