Φρένο στις αποσπάσεις εκπαιδευτικών βάζει η Νίκη Κεραμέως
Σημαντικές αλλαγές στον χώρο όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Μεταξύ αυτών είναι η μείωση των αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε φορείς, (κόμματα, βουλευτές, υπουργεία κλπ) ώστε για να επιστρέψουν περισσότεροι στις τάξεις, ενώ παράλληλα μπαίνει τέλος στους "αιώνιους φοιτητές" με την επαναφορά ανώτατου χρόνου σπουδών και δίνεται δυνατότητα στις διοικήσεις των πανεπιστημίων να ορίζουν τον αριθμό των εισακτέων.
Επιπλέον, η κ. Κεραμέως έδωσε το στίγμα και την αντίληψη της νέας ηγεσίας λέγοντας: "για εμάς η αριστεία δεν είναι ρετσινιά,
Όπως τόνισε η κ. Κεραμέως η Παιδεία επλήγη από τη λογική της ήσσονος προσπάθειας, τον εξισωτισμό προς τα κάτω και τη δαιμονοποίηση της αριστείας. "Η πορεία αυτή θα ανασχεθεί. Θα αποκατασταθούν οι αξίες της σκληρής δουλειάς, της αξιοκρατίας και της αριστείας. Για εμάς η αριστεία δεν είναι ρετσινιά, η αριστεία είναι στάση ζωής".
Οι έξι άξονες στην Παιδεία:
"Πρώτον, μεγαλύτερη ελευθερία και μεγαλύτερη αυτονομία για σχολεία και πανεπιστήμια. Αξιοποιούμε τις μεγάλες δυνατότητες των εκπαιδευτικών μας, απελευθερώνουμε τον δυναμισμό τους.
Δεύτερον, εξωστρέφεια και ουσιαστικότερη διασύνδεση με την αγορά εργασίας.
Τρίτον, ίσες ευκαιρίες για όλους. Η Παιδεία αποτελεί τον πλέον αποτελεσματικό μηχανισμό κοινωνικής κινητικότητας, και κύριο μέλημά μας είναι να εξασφαλίσουμε ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικότερη εκπαίδευση για όλους.
Τέταρτο, έμφαση και αξιοποίηση των νέων δεδομένων της ψηφιακής εποχής.
Σε μια εποχή που η τεχνολογία προχωράει ραγδαία και αλλάζει άρδην τις ζωές μας και την πραγματική οικονομία, ζητούμενο δεν είναι η πρόσβαση στη γνώση, αλλά η αποτελεσματικότερη επεξεργασία και αξιοποίηση της γνώσης. Αξιοποίηση της τεχνολογίας σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης, καλλιέργεια των αναγκαίων ψηφιακών δεξιοτήτων στους νέους.
Πέμπτο, στόχος όχι μόνο να παραδώσουμε στην κοινωνία μορφωμένους νέους, αλλά και πιο ολοκληρωμένους πολίτες. Πολίτες που θα έχουν ανεπτυγμένες ήπιες δεξιότητες, που θα μπορούν να προσαρμόζονται σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, που θα έχουν εξελιγμένους δείκτες συνεργασίας, αλληλοσεβασμού και αμοιβαιότητας. Στόχος, λοιπόν, είναι να ενισχύσουμε τους δείκτες κοινωνικού κεφαλαίου, που θα δώσουν ώθηση και στην κοινωνική και την οικονομική ανάπτυξη.
Έκτο, υιοθέτηση πολιτικών βάσει τεκμηρίωσης. Για να βελτιώσουμε τις εκπαιδευτικές διαδικασίες, θα πρέπει να μπορούμε να τις μετρήσουμε και να τις αποτιμήσουμε. Είναι αναγκαίο, λοιπόν, να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στα οικονομικά της εκπαίδευσης, στη μελέτη δηλαδή όλων των οικονομικών πτυχών της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με έμφαση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, ώστε να έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία για να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε αποτελεσματικότερα".
Τι αλλάζει σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση
"Κεντρική μας επιδίωξη είναι να απελευθερώσουμε το σχολείο από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του Υπουργείου Παιδείας, και να δείξουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς μας" τόνισε η κ. Κεραμέως και ανέφερε:
- Απλουστεύουμε μια σειρά από διαδικασίες για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων, όπως για παράδειγμα η διενέργεια σχολικών εκδρομών και η συμμετοχή σε διαγωνισμούς και ολυμπιάδες.
- Θωρακίζουμε θεσμικά τη σχολική μονάδα, αναβαθμίζουμε το ρόλο του Διευθυντή, προωθούμε ένα νέο σύστημα επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης, αναδιοργανώνουμε τις δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου, με γνώμονα δομές πιο κοντά στις σχολικές μονάδες, με σταδιακή κατάργηση των υφιστάμενων, υδροκέφαλων και συγκεντρωτικών δομών.
- Δίνουμε μεγαλύτερη ελευθερία στους εκπαιδευτικούς όσον αφορά τη διδασκαλία στην τάξη.
Επενδύουμε περισσότερο στους εκπαιδευτικούς, σημαίνει ότι τους προσφέρουμε τα κατάλληλα εργαλεία προκειμένου να επιτελούν απρόσκοπτα το έργο τους.
- Εστιάζουμε, μετά από πολλά χρόνια, στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
- Προωθούμε ένα σύστημα αξιολόγησης, ξεκινώντας από τις σχολικές μονάδες και προχωρώντας στους εκπαιδευτικούς, με αποκλειστικό στόχο την επιβράβευση των εκπαιδευτικών και τη βελτίωσή τους μέσω επιμόρφωσης.
- Καταγράφουμε συγκεκριμένες ανάγκες που υπάρχουν για εκπαιδευτικούς γενικής εκπαίδευσης ανά τη χώρα και επιλύουμε σταδιακά το μείζον θέμα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Και ανακοινώνουμε σήμερα τη μείωση των αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε φορείς, για να επιστρέψουν περισσότεροι εκπαιδευτικοί στις τάξεις.
- Στην ειδική αγωγή, προχωρούμε ήδη στην επίσπευση της διαδικασίας πρόσληψης 4.500 εκπαιδευτικών.
Σε ένα τρίτο επίπεδο, διασφαλίζουμε πρόσβαση σε ποιοτικότερη εκπαίδευση για όλους τους μαθητές και τους εξοπλίζουμε με νέες δεξιότητες.
- Επαναφέρουμε και ενισχύουμε τον θεσμό των πρότυπων και πειραματικών σχολείων.
- Μελετούμε ένα νέο συνεκτικό πρόγραμμα σπουδών από το Δημοτικό έως το Λύκειο. Το πρόγραμμα σπουδών εμπλουτίζεται με νέες εκπαιδευτικές θεματικές, όπως εθελοντισμός, επιχειρηματικότητα, σεβασμός στον άλλο, προφύλαξη από φυσικές καταστροφές, διατροφή και υγιεινή. Ενισχύουμε, την εκμάθηση ξένων γλωσσών και γνώσεων πληροφορικής.
- Δίνουμε έμφαση στην καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων (soft skills), όπως π.χ. η δημιουργικότητα, η κριτική και συνθετική σκέψη και η ομαδική δουλειά, όπως και στην καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων (digital skills), π.χ. ψηφιακή χρήση, ψηφιακή επικοινωνία, ψηφιακή ασφάλεια, ψηφιακή συναισθηματική νοημοσύνη, ψηφιακά δικαιώματα.
- Καθιερώνουμε τον σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό από το Γυμνάσιο, ώστε να αναδεικνύονται οι κλίσεις και οι δεξιότητες όλων των μαθητών.
- Στην Ειδική Αγωγή, προσαρμόζουμε σταδιακά το εκπαιδευτικό μας σύστημα στην κατεύθυνση της πλήρους ανάπτυξης της ενταξιακής εκπαίδευσης (inclusive education), δημιουργούμε προγράμματα σπουδών για τις σχολικές δομές ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, κατάλληλα σταθμισμένα ως προς το είδος της αναπηρίας και των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών, και ιδρύουμε προστατευμένα εργαστήρια μαθητείας και κατάρτισης.
- Ενισχύουμε τον αυτόνομο παιδαγωγικό ρόλο του Λυκείου, με στοχευμένες παρεμβάσεις αναφορικά με το Εθνικό Απολυτήριο και τις προαγωγικές εξετάσεις από τάξη σε τάξη.
- Θεσπίζουμε νέο πλαίσιο για την ιδιωτική εκπαίδευση με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας, για παράδειγμα όσον αφορά στην εκπόνηση πρόσθετων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, και προστατεύουμε τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.
- Βελτιώνουμε άμεσα στρεβλώσεις τους ισχύοντος συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και σε βάθος χρόνου, επιφέρουμε ουσιαστικότερες αλλαγές μετά από ενδελεχή διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς. Καθορίζουμε ελάχιστη βάση εισαγωγής στα τριτοβάθμια ιδρύματα. Τα ιδρύματα θα μπορούν να καθορίζουν βάση εισαγωγής υψηλότερη της ελάχιστης και θα ορίζουν επίσης τον ετήσιο αριθμό των εισακτέων.
Τι αλλάζει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
- Πρώτον, επιστρέφουμε τα πανεπιστήμια σε αυτούς στους οποίους πραγματικά ανήκουν, δηλαδή στους φοιτητές, στους καθηγητές και στο διοικητικό προσωπικό, καταργώντας το κακώς εννοούμενο άσυλο. Οι δημόσιες αρχές θα μπορούν να επεμβαίνουν αυτεπαγγέλτως για κάθε αξιόποινη πράξη που διαπράττεται εντός πανεπιστημίου.
- Δεύτερον, θεσπίζουμε σύγχρονες και αποτελεσματικές δομές διοίκησης, με διακριτές και σαφώς καθορισμένες αρμοδιότητες.
- Τρίτον, καθιερώνουμε ανώτατο χρονικό όριο ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών ν+2, πλην εξαιρέσεων.
- Τέταρτον, ενισχύουμε την αυτονομία και εξωστρέφεια των Ιδρυμάτων.
- Απελευθερώνουμε τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών.
- Διευρύνουμε τη δυνατότητα δημιουργίας ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων.
- Ενισχύουμε τα θερινά/χειμερινά σχολεία σε τομείς που η χώρα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα (π.χ. πολιτισμός, ναυτιλία, τουρισμός).
- Αναπτύσσουμε εκπαιδευτικά προγράμματα εξ αποστάσεως σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, με επένδυση στις νέες τεχνολογίες.
- Αξιοποιούμε τη δυνατότητα ΣΔΙΤ για την κάλυψη επιμέρους αναγκών των Ιδρυμάτων (π.χ. για κατασκευή φοιτητικών εστιών).
- Εισάγουμε νέο θεσμικό πλαίσιο για δωρεές προς τα Ιδρύματα και για την υλοποίηση πατεντών και επιστημονικών ιδεών.
- Προχωρούμε στην απλοποίηση του πλαισίου λειτουργίας των ΕΛΚΕ, χωρίς να παραβιάζονται οι κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας.
- Επεκτείνουμε τον θεσμό της πρακτικής άσκησης φοιτητών σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, σε συναφή με τις σπουδές τους αντικείμενα.
- Πέμπτον, θωρακίζουμε την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π) και εισάγουμε διαδικασίες αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα.
- Η κρατική χρηματοδότηση προς τα ανώτατα ιδρύματα θα εξαρτάται από αντικειμενικά κριτήρια όπως το κόστος σπουδών ανά φοιτητή, η διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών, μέγεθος και γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος αλλά θα συνδέεται, σε κάποιο βαθμό, και με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης.
- Ο Ακαδημαϊκός Χάρτης της χώρας θα προκύπτει από την αξιολόγηση της Α.ΔΙ.Π και στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, ώστε να μην επαναληφθεί το καταστροφικό φαινόμενο ίδρυσης νέων τμημάτων και συγχωνεύσεων τμημάτων για την εξυπηρέτηση καθαρά ψηφοθηρικών σχεδιασμών και μικροπολιτικών συμφερόντων".
Πηγή: capital.gr
Διαβάστε περισσότερα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Αποκάλυψη βόμβα Ντόρας για Σία Κοσιώνη: «Τσακωνόμαστε μόνο με…» Άγρια πεθερά Μπακογιάννη
- Γιάννης Παρασκάκης, απολογία σοκ για βιολόγο: «Την βίασ@ σαν σκυλί 3 φορές και την…»
- Απίστευτο. Βρέθηκε γαλλικό υποβρύχιο – «φάντασμα» που είχε εξαφανισθεί πριν από 50 χρόνια.
- Φορολογικές δηλώσεις 2019: Λήγει και η παράταση – «Τσουχτερά» πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες
- Καταγγελία-σοκ: γερμανοί αστυνομικοί ελέγχουν επιβάτες σε ελληνικό αεροδρόμιο!
- Εξόδιος Ακολουθία Γέροντα Νεκτάριου-Η ανακοίνωση της Ι. Μητροπόλεως
- Υπουργός:Νέος νόμος για την ιδιωτική εκπαίδευση
- Υφ. Παιδείας: Οι 30 προτεραιότητες για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
- Η ΝΔ κρύβει 5 μεγάλες αλήθειες για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ
- Κώστας Αχ. Καραμανλής: Δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο για τα διόδια της Αττικής Οδού
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Κώστας Αχ. Καραμανλής: Δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο για τα διόδια της Αττικής Οδού
- Φρένο στις αποσπάσεις εκπαιδευτικών βάζει η Νίκη Κεραμέως
- Τσαβούσογλου: Αντίμετρα αν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις για την αγορά των ρωσικών S-400
- Κικίλιας στον ΕΟΠΥΥ: Άμεση λύση για τα υλικά που χρειάζονται οι εγκαυματίες από το Μάτι
- Ιωάννης Βαπτιστής δεν υπάρχει στη Βουλή, μόνο Κολυμβήθρα του Σιλωάμ
- Δένδιας: Εξωτερική πολιτική με αίσθημα εθνικής ευθύνης
- Χαρίτσης: Οι ένοχες σιωπές του κ. Μητσοτάκη υποκρύπτουν πολύ επικίνδυνες εξελίξεις
- Τελευταία Νέα Antinews
- Φρένο στις αποσπάσεις εκπαιδευτικών βάζει η Νίκη Κεραμέως
- Δένδιας: Εξωτερική πολιτική με αίσθημα εθνικής ευθύνης
- Ιωάννης Βαπτιστής δεν υπάρχει στη Βουλή, μόνο Κολυμβήθρα του Σιλωάμ
- Τσαβούσογλου: Αντίμετρα αν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις για την αγορά των ρωσικών S-400
- Χαρίτσης: Οι ένοχες σιωπές του κ. Μητσοτάκη υποκρύπτουν πολύ επικίνδυνες εξελίξεις
- Κικίλιας στον ΕΟΠΥΥ: Άμεση λύση για τα υλικά που χρειάζονται οι εγκαυματίες από το Μάτι
- Κώστας Αχ. Καραμανλής: Δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο για τα διόδια της Αττικής Οδού
- Ιαπωνία: Ο Άμπε κρίνει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει πως οι ψηφοφόροι θέλουν να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα
- Βίτσας: Η κυβέρνηση να αναιρέσει την υπαγωγή της μεταναστευτικής πολιτικής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την εγκύκλιο ακύρωσης της απόδοσης ΑΜΚΑ
- Το “Memorandum of Understanding” μεταξύ της Creta Farms και των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών υπέγραψε ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Τα θερινά πρώην βασιλικά ανάκτορα στο Τατόι και η προγραμματική δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη
- Πρόγραμμα για τις Επαναληπτικές Πανελλαδικές εξετάσεις των μαθημάτων ΓΕΛ και των ειδικών μαθημάτων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) έτους 2019
- Κλήρωση Europa League: Αυτοί είναι οι αντίπαλοι των ελληνικών ομάδων.
- Η Τουρκία απειλεί με αντίμετρα αν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις για τους S-400
- Φορολογικές δηλώσεις 2019: Λήγει και η παράταση – «Τσουχτερά» πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες
- «Βόμβα» Κεραμέως: Αλλάζει ο τρόπος εισαγωγής στα Πανεπιστήμια – Τέλος οι αιώνιοι φοιτητές
- Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των Επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων στα Γενικά Λύκεια
- Εξόδιος Ακολουθία Γέροντα Νεκτάριου-Η ανακοίνωση της Ι. Μητροπόλεως
- Υπουργός: Εθνικό Απολυτήριο- Υπολογισμός βαθμών Α,Β και Γ Λυκείου- Τράπεζα Θεμάτων
- Μαρία Ηλιάκη – Στέλιος Μανουσάκης: Θα παντρευτούν και αυτή είναι η απόδειξη! (Photos)