Γ. Κατρούγκαλος: Ακραίες και εθνικιστικές οι φωνές που δεν θέλουν το "Μακεδονία" στο όνομα

Στην "ιστορικότητα και ελληνικότητα" της Μακεδονίας η οποία θα είναι "διακριτή" και θα εξασφαλίζεται από τη σύνθετη ονομασία που επιδιώκει η κυβέρνηση κατέφυγε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, επιχειρώντας να κατευνάσει τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Όπως είπε, μιλώντας στην Ολομέλεια, επιδίωξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

είναι όνομα το οποίο θα είναι διακριτό και θα εξασφαλίζει την ιστορικότητα και την ελληνικότητα της Μακεδονίας. "Σύνθετη ονομασία που να μην είναι όχημα αλυτρωτισμού και παράλληλα μια συνολική σφαιρική λύση με αφαίρεση κάθε πρακτικής που δείχνει βλέψεις απέναντι στα σύνορα μας και την εδαφική μας ακεραιότητα" τόνισε.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι "ουδέποτε ο κ. Νίμιτς αποκάλεσε "Μακεδονία" το γειτονικό κράτος και ουδέποτε εμείς έχουμε αποδεχθεί οποιοδήποτε όνομα σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης, πολύ περισσότερο το "Μακεδονία".

"Προσπαθούμε να βρούμε λύση σε ένα πρόβλημα που χρονίζει από το ‘90" είπε ο υπουργός ενώ απαντώντας στις επικρίσεις βουλευτών της ΝΔ ότι η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε τα κόμματα ανέφερε ότι "δεν κάνουμε μυστική διπλωματία. Έχουν ήδη γίνει δύο συναντήσεις των ΥΠΕΞ, σήμερα επίκειται σημαντική συνάντηση με Ζάεφ στο Νταβός, ενώ έγιναν 6 κύκλοι συζητήσεων θεμάτων πολιτικής με μικρό "π" κυρίως για θέματα οικονομίας όπως το διασυνοριακό ζήτημα με τις Πρέσπες. Δεν έχει ζητηθεί περαιτέρω ενημέρωση και είναι είναι προφανώς ότι δεν μπορεί να υπάρξει δημόσια αναφορά όσο συνεχίζει η διαπραγμάτευση".

Το αποκαλυπτικό lapsus

Ο ίδιος επέμεινε ιδιαίτερα στο ότι υπάρχει μία κυβερνητική θέση επί του θέματος και προσπάθησε να αποκρούσει την κατηγορία ότι "άλλα λένε οι ΑΝΕΛ κι άλλα ο ΣΥΡΙΖΑ", ενώ εξαπέλυσε επίθεση προς τη Νέα Δημοκρατία λέγοντας πως εκεί υπάρχουν διαφορετικές θέσεις και "άλλα έλεγε στο Βουκουρέστι κι άλλα λένε οι ακραίοι της ΝΔ οι οποίοι εμποδίζουν την λύση".

"Έχουν εκφραστεί διαφοροποιήσεις από το δεύτερο κόμμα που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό αλλά ο αρχηγός αυτού του κόμματος έχει δηλώσει ρητά την πλήρη υποστήριξη του στον υπουργό Εξωτερικών να διεξάγει την διαπραγματευτική προσπάθεια" τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος αποφεύγοντας ακόμα να πει το όνομα του κ. Πάνου Καμμένου.

"Άλλο πατριωτισμός και άλλο πατριδοκαπηλία" είπε χαρακτηριστικά ο κ Κατρούγκαλος και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν σκοράρει πόντους υπονομεύοντας την εθνική θέση.

Την ίδια στιγμή μιλώντας για τις εθνικιστικές και ακραίες φωνές που εμποδίζουν την εξεύρεση λύσης τού ξέφυγε εν τη ρύμη του λόγου και η λέξη "Ανεξαρτ" (εννοώντας τους Ανεξάρτητους Έλληνες) την οποία διόρθωσε αμέσως. Η επίμαχη διατύπωση "εξαφανίστηκε" από τα επίσημα πρακτικά στα οποία υπάρχει η εξής φράση: "Όμως, έχω ακούσει -δεν θέλω να τις κατονομάσω, ακριβώς γιατί εγώ δεν θέλω αυτή τη στιγμή να συντηρήσω ένα κλίμα διχασμού, αλλά να επιχειρήσω να έχουμε ένα εθνικό μέτωπο συζήτησης- ακραίες απόψεις, ακροδεξιές απόψεις, εθνικιστικές απόψεις, οι οποίες αρνούνται τον πυρήνα αυτής της θέσης και λένε μία θέση που ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει ακραία, ότι δεν επιθυμούν να υπάρχει η λέξη "Μακεδονία" και τα παράγωγά της στο όνομα.

Αυτά είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Είναι αυτό που ορθά ο αείμνηστος και ο νυν Μητσοτάκης έχουν δηλώσει στη Βουλή ότι αποτελεί την εθνική θέση και είναι αυτά που ακούω από τη Χρυσή Αυγή, από την Ένωση Κεντρώων και τελευταία από εσάς. Θα ήθελα, λοιπόν, κι εγώ να ακούσω ποια είναι η θέση σας".

Τι είπε η αντιπολίτευση

"Στα εθνικά θέματα βλάπτει να διχάζετε το λαό και να δείχνετε ότι εσείς είστε κάτι ξεχωριστό. Μην παριστάνετε τον τιμητή" απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας και κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει όχι τα μυστικά της διπλωματίας αλλά γιατί χρησιμοποιεί τη μυστική διπλωματία.

Να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ζήτησε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, τονίζοντας ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη μένει σταθερή στις απόψεις της και ζητά σύνθετη ονομασία με χρήση έναντι όλων. Ο εισηγητής της ΔΗΣΥ στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΞ που αφορά σύμβαση με το Περού και την Κολομβία κατηγόρησε παράλληλα την κυβέρνηση για διγλωσσία και για ελλιπή ενημέρωση των κομμάτων, ενώ επιτέθηκε στη ΝΔ ότι πριν από λίγο μέρες μιλούσε για σύνθετη ονομασία ωστόσο κάτω από το βάρος των συλλαλητηρίων ενέδωσε σε αλλαγή στάσης.

"Το να βρίζετε ανθρώπους που έχουν διαφορετική γνώμη δείχνει μεγάλη αλαζονεία" σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος.

" Από το 1992 το ΚΚΕ ήταν καθαρό σε αντίθεση με όλες τις άλλες πολίτικες δυνάμεις, είχαμε μιλήσει για σύνθετη ονομασία με αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό και την εξάλειψη αλυτρωτικών θέσεων από το Σύνταγμα των Σκοπίων" επεσήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κατρούγκαλος, Ακραίες, Μακεδονία,katrougkalos, akraies, makedonia