Γ. Κύρτσος: Είμαστε στην τελική προεκλογική ευθεία

Την πεποίθηση ότι βρισκόμαστε στην τελική προεκλογική ευθεία, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM", υπογραμμίζοντας, παράλληλα, τον προβληματισμό του για τον διπολισμό έως δικομματισμό- όπως είπε- που υπάρχει σε χαμηλότερα επίπεδα απ' ό,τι στο παρελθόν στο πολιτικό σκηνικό.

Υπάρχει μια αναταραχή, ένας διπολισμός έως δικομματισμός σε χαμηλότερα επίπεδα απ' ό,τι στο παρελθόν, αυτό εμένα με προβληματίζει γιατί ακόμα και αν πάρει η ΝΔ αυτοδυναμία, θα χρειαστεί

σίγουρα πολιτικούς συμμάχους, γιατί αυτή η αυτοδυναμία δεν θα είναι στην κοινωνία, θα είναι με βάση τον εκλογικό νόμο σ' αυτή τη φάση τουλάχιστον, επομένως χρειάζεσαι και άλλες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις γιατί τα προβλήματα είναι τεράστια. Υπάρχει λοιπόν ένας σοβαρός κίνδυνος για τη ΝΔ να πάρει την πολυπόθητη νίκη, ακόμα και την πολυπόθητη αυτοδυναμία και να γυρίσει, να κοιτάξει γύρω της και να μην βρει έτσι δυνάμεις που να στέκονται στα πόδια τους, έτοιμες να συνεργαστούν. Αυτό θα είναι πρόβλημα", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κύρτσος θεωρεί ότι η κ. Γεννηματά πρέπει να ενισχύσει το ρόλο της, θα σας έλεγα και το Ποτάμι το θεωρώ αναγκαίο για την επόμενη μέρα (...). Εμείς (η ΝΔ) θέλουμε να είμαστε πρώτοι και αυτοδύναμοι, μετά θέλουμε να έχουμε μια προοπτική συνεργασίας με κεντροαριστερές δυνάμεις, φιλελεύθερες δυνάμεις, αλά βέβαια μπορεί να μην τα δούμε. Έχω εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της ΝΔ, αλλά νομίζω ότι τα άλλα κόμματα έχουν συγκεκριμένα προβλήματα και αν υπάρξει μια έκρηξη θα έλεγα δεξιόστροφου λαϊκισμού ή κάτι τέτοιο τα μικρότερα κόμματα είναι πιθανό να την πληρώσουν ακριβότερα, οπότε θα έχουμε ένα πολιτικό σκηνικό όπου θα βγάζεις πολύ δύσκολα συνεργασίες και χρειαζόμαστε συνεργασίες".

Αναφερόμενος στη δήλωση της εκπροσώπους Τύπου της ΝΔ Μ. Σπυράκη, ότι στόχος της ΝΔ όταν γίνει κυβέρνηση είναι να προκαλέσει αναπτυξιακό σοκ στην αγορά εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων τόνισε ότι δεν είναι εύκολο, αλλά αναγκαίο, σημειώνοντας ότι αυτό θα επιτευχθεί με έμφαση στην αλλαγή της φορολογικής πολιτικής, καλύτερη συνεννόηση με μεγαλύτερη αξιοπιστία με τους Ευρωπαίους εταίρους, επιτάχυνση επενδύσεων, ιδιωτικοποιήσεων και οτιδήποτε μπορεί να στείλει μήνυμα στη σωστή κατεύθυνση, καθώς και καταπολέμηση του γραφειοκρατικού φαινομένου, για να γίνονται όλα πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση, την οποία διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η εποχή που θεωρούταν διπλωματία το να κάνεις την κότα πέρασε», ο κ. Κύρτσος είπε ότι «αυτά είναι θέμα ερμηνείας» και προσέθεσε: «Αν θέλουμε να το κάνουμε πιο διασκεδαστικό εγώ θεωρώ ότι στοιχεία κότας έχει η διπλωματία της κυβέρνησης έναντι του (Τούρκου προέδρου) Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για παράδειγμα ακόμα και έναντι του (πρωθυπουργού της πΓΔΜ) Ζόραν Ζάεφ. Δεν νομίζω πάντως ότι είμαστε σε φάση εθνικά υπερήφανης διπλωματίας ή τέλος πάντων αποτελεσματικής διπλωματίας. Ο κ. Τσίπρας έβγαλε το κόκκινο χαλί στον κ. Ερντογάν τον Δεκέμβριο, εγώ είχα αντιρρήσεις τις διατύπωσα δημόσια, είδαμε πως πήγαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις από το μέτριο στο κακό. Και αυτά που ο κ. Κοτζιάς θεωρεί άλματα σε ό,τι αφορά το λεγόμενο 'Μακεδονικό' η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού τα κρίνει εντελώς διαφορετικά. Άρα έχουμε και πρόβλημα πολιτικής επικοινωνίας».

Αναφερόμενος στον κ. Ερντογάν είπε πως ασκεί διπλωματία σε ηγετικό και καθαρά προσωπικό επίπεδο, δηλαδή έχει φτάσει σε ρήξη με τη Ρωσία και μετά τα βρήκαν, με το Ισραήλ και μετά τα βρήκαν, επομένως μπορούμε να ελπίζουμε και εμείς ότι σε κάποια φάση θα τα βρει μαζί μας. Θα τα βρει με την καλή έννοια του όρου, δηλαδή να απελευθερωθούν οι δύο αξιωματικοί μας και τέλος πάντων να φτάσουμε σε ευρύτερη συνεννόηση (...)".

Σημείωσε, επίσης, ότι, η Ευρώπη διευκολύνει τον Ερντογάν (...). Ο Ερντογάν είναι δυσάρεστος και πολύτιμος, το πολύτιμος έχει σχέση με τον ρόλο της Τουρκίας στη Συρία, το Ιράκ, με το προσφυγικό- μεταναστευτικό που συνδέεται με τη κρίση, κυρίως στη Συρία, επομένως ο λόγος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι πάντα αυστηρός σε βάρος του Ερντογάν και του καθεστώτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντα βρίσκει κάποιο συμβιβασμό μεταξύ του αυστηρού πολιτικού λόγου και αυτών που θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν και οι κυβερνήσεις σκέφτονται τα οικονομικά μεγέθη, τη στρατηγική σημασία, τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν σε διάφορες περιοχές, επομένως εκεί στις κυβερνήσεις δεν βλέπουμε καμιά διάθεση απομόνωσης του Ερντογάν, με εξαίρεση ίσως της Αυστρίας, η οποία όμως ειναι ένας συνασπισμός κεντροδεξιάς και ακροδεξιάς που δεν έχει μεγάλη επιρροή στις εξελίξεις».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα