Γαλλία: Οργή για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Σε πολλές γαλλικές πόλεις έχει επιβληθεί πάλι απαγόρευση κυκλοφορίας για να περιοριστεί η έξαρση της πανδημίας. Εκπρόσωποι του πολιτισμού και της εστίασης φοβούνται για τις οικονομικές συνέπειες.

Περίπου τριάντα άνδρες και γυναίκες πεσμένοι στα σκαλιά της Όπερας της Βαστίλης, σαν πεθαμένοι. Όμως όχι. Ήταν μέρος μιας διαφορετικής διαμαρτυρίας-περφόμανς κατά των νέων αυστηρών μέτρων, μεταξύ των οποίων η εκ νέου απαγόρευση της κυκλοφορίας σε πολλές γαλλικές πόλεις εξαιτίας της νέας έξαρσης του κορωνοϊού. Από το περασμένο Σάββατο και για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις εννιά το βράδυ έως τις έξι το πρωί στο Παρίσι και άλλες μεγάλες γαλλικές πόλεις.

«Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να σώσουμε τον τομέα του πολιτισμού» ανέφερε στην DW η ηθοποιός Ιζαμπέλ Ρουζερί, η οποία παίζει στην παράσταση Betty’s Family στο Théâtre La Bruyère του Παρισιού. «Έπρεπε να έχουμε ξεκινήσει τις παραστάσεις από τον Ιούνιο, αλλά εξαιτίας της πανδημίας τις αναβάλαμε μέχρι 22 Σεπτεμβρίου. Τώρα πρέπει να τις σταματήσουμε ξανά. Η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι καταστροφική για όλους εμάς, τους ηθοποιούς, τους τεχνικούς, όλο το θέατρο». Η ίδια πιστεύει ότι τα θέατρα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, την τήρηση αποστάσεων, τη χρήση μάσκας και αντισηπτικού. «Δεν υπήρξε ούτε ένα κρούσμα κορωνοϊού στο θέατρο. Δεν καταλαβαίνω γιατί τα εισιτήρια θεάτρου δεν μπορούν να αποτελέσουν εξαίρεση. Θα πρέπει να ξεκινάμε τις παραστάσεις στις 8 το βράδυ, νωρίτερα δεν έρχεται κόσμος» λέει η Γαλλίδα ηθοποιός.

Το θέατρο είναι «σαν τον αέρα που αναπνέουμε»

«Πηγαίνω πολύ συχνά σε παραστάσεις και δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς αυτές - είναι σαν να αναπνέω», λέει μια δασκάλα μουσικής, η οποία δεν θέλει να δώσει το όνομά της. «Ποτέ δεν ένιωσα κίνδυνο σε θέατρα - το κλείσιμό τους δεν είναι δίκαιο.» Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα μέτρα νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, επειδή ο αριθμός των νέων μολύνσεων έχει ανέβει στα ύψη. Πρόσφατα καταγράφηκαν μέσα σε μια μέρα πάνω από 32.000 νέες μολύνσεις. «Πρέπει να επαναφέρουμε τα ανώτατα όρια στα 3000 με 5000 νέα κρούσματα, μόνο τότε θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Για την ώρα απαγόρευση κυκλοφορίας έχει επιβληθεί εκτός από το Παρίσι, στις εξής πόλεις: Λυόν, Αιξ, Λιλ, Τουλούζη, Μονπελιέ, Γκρενόμπλ, Σαν Ετιέν, Ρουέν. Εξαιρέσεις αποτελούν τα επείγοντα ιατρικά περιστατικά ή οι δικαστικές κλήσεις. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο 135 ευρώ και από την τρίτη φορά προβλέπεται πρόστιμο έως και 3750 ευρώ ή ποινή εξάμηνης φυλάκισης. Τα νέα μέτρα ενδέχεται να παραταθούν για έξι εβδομάδες.

Τα εστιατόρια ποντάρουν στους θαμώνες

Ο Μιρσεά Σοφονεά, επιδημιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ, είναι αισιόδοξος ότι με τα νέα μέτρα η πανδημία θα τεθεί υπό έλεγχο και εκτιμά ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας τα βράδια έχει λιγότερες αρνητικές συνέπειες στην οικονομία από ότι ένα γενικό lockdown. «Αν οι πολίτες σε αυτές τις πόλεις παρακάμψουν τους κανόνες για συναντήσεις νωρίτερα από τις εννιά, τότε ενδέχεται να επιβληθεί ξανά γενική απαγόρευση κυκλοφορίας» αναφέρει ο ίδιος, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι εφικτό να μειωθεί και πάλι ο ρυθμός μετάδοσης του κορωνοϊού.

Αισιόδοξος παραμένει και ο Σαν, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Indian Connection στην πολυσύχναστη Rue de Lappe κοντά στην Πλατεία Βαστίλης. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα εστιατόρια που παραμένουν ακόμη ανοιχτά στην περιοχή, ενώ οι δρόμοι έχουν αδειάσει. «Θα κρατήσω το κατάστημά μου ανοιχτό και θα στηριχθώ στους τακτικούς πελάτες μου» λέει χαρακτηριστικά.

Νοσταλγία ελευθερίας

Όμως και για τον Σαν τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Εξαιτίας της πανδημίας έχει χάσει το 80% των πελατών του. Πλέον απασχολεί μόνο ένα άτομο αντί πέντε, για να εξυπηρετηθούν οι λίγοι πελάτες. «Μόλις τελειώσει όλο, αυτό η επιχείρηση θα πάρει τα πάνω της. Γι’ αυτό αξίζει να επιμείνουμε» λέει χαρακτηριστικά. Πάντως την αισιοδοξία του Σαν δεν μοιράζεται και ο Μαρσέλ Μπενεζέ, από την Ένωση Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Εστιατορίων και Μπαρ. «Η κατάσταση μετατρέπεται ολοένα περισσότερο σε ένα οικονομικό τσουνάμι» επισημαίνει. «Τα δύο τρίτα των εστιατορίων δουλεύουν πλέον μόνο νωρίς το απόγευμα ενώ το ένα τρίτο των ιδιοκτητών μπαρ, εστιατορίων και ξενοδοχείων υπέβαλε αίτηση πτώχευσης».

Ο ίδιος παρατηρεί ωστόσο ότι δύσκολα γίνεται αντιληπτό γιατί τα εστιατόρια δεν μπορούν να μείνουν ανοιχτά, εφόσον τηρούν αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο. Κι όπως λέει, είναι πιο ασφαλές να κάθεσαι σε ένα εστιατόριο μέχρι τις 11 από το να κάνεις πάρτι με πολλά άτομα σε σπίτι. Πράγματι εδώ και καιρό οι νέοι στη Γαλλία έχουν μεταφέρει τη διασκέδαση κυρίως στα σπίτια. Ο Νικολά Ζερόμ, 48χρονος φιλόλογος, αμφιβάλλει επίσης για την αποτελεσματικότητα των νέων αυστηρών μέτρων. «Εμείς οι Γάλλοι έχουμε ως προτεραιότητα την ατομική ελευθερία αλλά αυτά τα μέτρα μάς περιορίζουν αρκετά» ανέφερε στη DW. Κι όπως παρατηρεί: «Αυτός ο κίνδυνος για την ατομική ελευθερία μπορεί να προκαλέσει θυμό ειδικά μεταξύ των νέων και να οδηγήσει ακόμη και σε βίαιες διαμαρτυρίες».

Πηγή: dw.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα