Γαλλία: Περίπου 300.000 διαδηλωτές στις κινητοποιήσεις του συνδικάτου CGT και των «κίτρινων γιλέκων»

22:54 5/2/2019 - Πηγή: Antinews

"Περίπου 300.000 άνθρωποι" διαδήλωσαν σήμερα σε περίπου 200 πόλεις με αιτήματα μεταξύ άλλων αύξηση μισθών, φορολογική δικαιοσύνη, έπειτα από έκκληση κυρίως του συνδικάτου CGT, αλλά και με συμμετοχή για πρώτη φορά "κίτρινων γιλέκων" που μέχρι τώρα αντιμετώπιζαν με επιφύλαξη τα συνδικάτα, ανέφερε το CGT.

Με ανακοίνωσή του το συνδικάτο, που καλεί σε μια νέα

μέρα κινητοποιήσεων στα μέσα Μαρτίου, χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα μια "επιτυχία" και υπογράμμισε ότι ήδη βρίσκονται συναντήσεις εντός συνδικάτων για συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Στις πορείες, τα αιτήματα ήταν πολυάριθμα: αύξηση μισθών, φορολογική δικαιοσύνη, αντίθεση στη μεταρρύθμιση του Λυκείου ή στην αύξηση των εξόδων εγγραφής των ξένων φοιτητών, δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν, υπεράσπιση του δημόσιου τομέα.

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ψήφισε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τον περιορισμό των βίαιων διαδηλώσεων

Με ευρύτατη πλειοψηφία, η γαλλική Εθνοσυνέλευση ψήφισε σήμερα ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που έχει στόχο τον περιορισμό βίαιων διαδηλώσεων σε απάντηση στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που μαίνονται επί τρεις μήνες με κύριο εκφραστή το κίνημα των "κίτρινων γιλέκων".

Παρά την κριτική ότι το νομοσχέδιο θα περιορίσει πολιτικές ελευθερίες, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από την κάτω βουλή με 387 ψήφους υπέρ, 92 κατά και 74 αποχές, χάρη στην άνετη πλειοψηφία του κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν LREM (La Republique en marche).

Ο νόμος "ενάντια στον χουλιγκανισμό" μεταξύ άλλων, απαγορεύει από διαδηλωτές να κρύβουν τα πρόσωπά τους, δίνει στην αστυνομία ενισχυμένες εξουσίες να συλλαμβάνει ταραξίες στις διαδηλώσεις και χορηγεί στις τοπικές αρχές το δικαίωμα να απαγορεύει μεμονωμένες διαδηλώσεις.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ δήλωσε ότι δεν πρόκειται για "νόμο του φόβου", ούτε για ένα "νόμο των περιστάσεων", αλλά για ένα "νόμο της κοινής λογικής" ενάντια "στους βανδαλισμούς" που εμποδίζουν τις διαδηλώσεις.

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί τώρα στην Γερουσία, αλλά η Εθνοσυνέλευση έχει τον τελικό λόγο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα