Γαλλογερμανικό «σκάκι» για μία νέα Ευρώπη μετά το Brexit

Μία από τις πιο κρίσιμες εβδομάδες, αλλά και περιόδους στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκινάει σήμερα, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να αποφασίσουν για το μέλλον της Ένωσης μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και την απόφαση για Brexit.

Έπειτα από μια σειρά επαφών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου κατέστη σαφές και έγινε αποδεκτό από τους «27», πως δεν υπάρχουν οι ιδανικές συνθήκες στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου για να γίνει χρήση αυτή την

εβδομάδα του περιβόητου άρθρου 50, του άρθρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα ξεκινήσει τη διαδικασία αποχώρησης.

Αξιωματούχος των Βρυξελλών ανέφερε πως υπάρχει «ευρεία κατανόηση» ανάμεσα στους «27» ότι λόγω της τρέχουσας «πολύ σοβαρής πολιτικής κρίσης» που πλήττει αυτήν τη στιγμή το Ηνωμένο Βασίλειο, η εκκίνηση της διαδικασίας εξόδου αυτήν την εβδομάδα «δεν είναι ρεαλιστική».

Όπως σημείωσε πάντως ο αξιωματούχος οι «27» συμφωνούν πως η ενεργοποίηση του άρθρου 50 από τη Βρετανία πρέπει να γίνει «όσο το δυνατό γρηγορότερα» καθώς αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Όπως ανέφερε, αυτό μπορεί να γίνει είτε με γραπτή επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είτε με προφορική δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού παρουσία των υπόλοιπων «27» που θα ενημερώνει σαφώς πως για την πρόθεση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Επιπλέον, τόνισε πως η θέση των «27» είναι ξεκάθαρη ως προς το ότι δε θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών μέχρι να γίνει αυτό το βήμα από τη βρετανική κυβέρνηση.

Η εβδομάδα αυτή είναι γεμάτη από επαφές έτσι ώστε να καθοριστεί το πλαίσιο της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να μεταβαίνει σήμερα στο Βερολίνο όπου μαζί με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντζι θα έχουν διαβουλεύσεις σχετικά με το Brexit.

Μάλιστα Ολάντ και Μέρκελ «διαπίστωσαν» την «πλήρη συμφωνία τους στον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης» που δημιουργήθηκε από το βρετανικό δημοψήφισμα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας αργά το βράδυ της Κυριακής, έγινε γνωστό από συνεργάτες του προέδρου της Γαλλίας. Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για περίπου 30 λεπτά. «Διαπίστωσαν την πλήρη συμφωνία τους σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από το βρετανικό δημοψήφισμα.

Μεγάλης σημασίας θα είναι επίσης και η Σύνοδος Κορυφής την Τρίτη και την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους υπόλοιπους αρχηγούς της Ευρώπης για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και την εσωτερική κατάσταση της Μεγάλης Βρετανίας κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας την Τρίτη.

Στη συνέχεια, την Τετάρτη, θα υπάρξει μια άτυπη Σύνοδος των 27 εναπομεινάντων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε να γίνει μια πρώτη συζήτηση της διαδικασίας του «διαζυγίου» και επίσης να εξεταστεί το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενώσεως σε επίπεδο 27 πλέον μελών.

Πάντως, το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος θα τεθεί κατά τη συζήτηση των «28» την Τρίτη για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος όπως και το ζήτημα της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο, την οποία υπό κανονικές συνθήκες θα την ασκούσε το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής, η εν λόγω συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη κατά τη διάρκεια του δείπνου, οπότε ο Βρετανός πρωθυπουργός θα κάνει μια παρουσίαση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και της κατάστασης που επικρατεί έκτοτε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Γαλλογερμανικό σχέδιο για την Ευρώπη

Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας -με την υποστήριξη και της Ιταλίας- παρουσίασαν κείμενο με τρεις άξονες προτάσεων για μια «νέα» Ευρώπη.

Συγκεκριμένα οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών εκπόνησαν ένα έγγραφο εννέα σελίδων, με τον τίτλο «Μια ισχυρή Ευρώπη σ’ έναν κόσμο αβεβαιότητας», στο οποίο προτείνουν κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές για την ασφάλεια και τη μετανάστευση και ενίσχυση της οικονομικής σύγκλισης.

Αφού παραδέχονται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «υφίσταται μια σοβαρή δοκιμασία», οι Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και Ζαν-Μαρκ Ερό -σοσιαλδημοκράτες αμφότεροι- αναφέρουν πως η Ένωση δέχεται προκλήσεις από μια σειρά κρίσεων στο νότο της και ανατολικά, ενώ η οικονομική ανάπτυξη ανακάμπτει με αργό ρυθμό. Η σύνταξη του εγγράφου είχε αρχίσει πριν η Βρετανία ψηφίσει την Πέμπτη να εγκαταλείψει την Ε.Ε. Έχοντας επίγνωση της πραγματικής κατάστασης, υπογραμμίζουν: «Ούτε μια απλή έκκληση για περισσότερη Ευρώπη, ούτε απλώς μια φάση στοχασμού μπορεί να είναι η αρμόζουσα απάντηση».

Και οι κ.κ. Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και Ζαν-Ζακ Ερό προσθέτουν: «Για να προλάβουμε τη σιωπηλή έρπουσα διάβρωση του ευρωπαϊκού σχεδίου μας πρέπει να είμαστε περισσότερο επικεντρωμένοι στα ουσιώδη και στο να ανταποκριθούμε στις συγκεκριμένες προσδοκίες των πολιτών μας».

Οι δύο υπουργοί επισημαίνουν πως είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ότι τα κράτη-μέλη επιθυμούν σε διαφορετικούς βαθμούς την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. «Πρέπει να βρούμε καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίζουμε τα διάφορα επίπεδα της φιλοδοξίας, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη απαντά καλύτερα στις προσδοκίες όλων των Ευρωπαίων πολιτών», προσθέτουν και για τον σκοπό αυτόν προτείνουν τρεις πρωτοβουλίες:

1. Ένα Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Ασφαλείας, βάσει του οποίου:
* Η Ε.Ε. θα θέσει συμφωνημένες στρατηγικές προτεραιότητες για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική της ασφάλειας και θα προωθήσει στους τομείς αυτούς μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική.

* Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., που θέλουν να εγκαθιδρύσουν μια μόνιμη δομημένη συνεργασία στον τομέα της άμυνας, θα πρέπει να μπορούν να το πράξουν με ευέλικτο τρόπο.

* Αν χρειαστεί, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν μόνιμες ναυτικές δυνάμεις ή να αποκτήσουν σε άλλους σημαντικούς τομείς δυνατότητες που να ανήκουν στην Ε.Ε.

2. Μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο και τη μετανάστευση. Οι υπουργοί αναφέρουν:
* Είμαστε αποφασισμένοι ότι η Ε.Ε. πρέπει να εγκαθιδρύσει τα πρώτα πολυεθνή σύνορα στον κόσμο και την πρώτη πολυεθνή ακτοφυλακή.

* Η Ε.Ε. πρέπει να βρει μια κοινή απάντηση στον αυξανόμενο αριθμό των μεταναστών που επιδιώκουν να εισέλθουν στην Ε.Ε. για οικονομικούς λόγους.

* Θα εργαστούμε για να μειώσουμε τους παράγοντες που ωθούν στην παράτυπη μετανάστευση.

3. Ενθάρρυνση της ανάπτυξης και ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ). Οι υπουργοί αναφέρουν:
* Για να ξεκλειδώσει η ανάπτυξη και να αυξηθεί η παραγωγικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, είναι απαραίτητη μια νέα προσπάθεια για περισσότερες επενδύσεις, τόσο ιδιωτικές όσο και δημόσιες.

* Η εμβάθυνση της ΟΝΕ δεν θα έλθει σαν ένα μπιγκ μπανγκ, αλλά ως το αποτέλεσμα μιας ρεαλιστικής και σταδιακής εξέλιξης.

Πολιτική αναταραχή στη Βρετανία

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βρετανίας Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ότι λυπάται για τις παραιτήσεις αρκετών βουλευτών του κόμματός του μετά την ψήφο υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά τόνισε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος.

Τα «μαζεύουν» τώρα οι ευρωσκεπτικιστές στη Βρετανία

Η Βρετανία θα εξακολουθήσει να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά την ψήφο υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, έγραψε σε άρθρό του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο Μπόρις Τζόνσον, ηγετικό στέλεχος της καμπάνιας υπέρ της αποχώρησης από την ευρωπαϊκή και φαβορί για την πρωθυπουργία.

Ο Τζόνσον τόνισε ότι η Βρετανία θα μπορέσει τώρα να οικοδομήσει μια σχέση με την ΕΕ βάσει του ελεύθερου εμπορίου και των εταιρικών σχέσεων, παρά βάσει ενός ομοσπονδιακού συστήματος, και πρόσθεσε ότι η Βρετανία θα μπορέσει επίσης να συνάψει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με οικονοµίες µε υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθµούς εκτός της ΕΕ.

«Θα συνεχιστεί το ελεύθερο εμπόριο και η πρόσβαση στην ενιαία αγορά», έγραψε ο Τζόνσον σε μια τακτική του στήλη στην εφημερίδα Daily Telegraph, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει «μεγάλη βιασύνη» για να φύγει η Βρετανία από την ΕΕ.

Ο Τζόνσον ανέφερε πως ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνι, στον οποίο ασκήθηκε κριτική από μερικούς υποστηρικτές της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ πριν το δημοψήφισμα γιατί επισήμανε τους κινδύνους της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, θα πρέπει να συνεχίσει στη θέση του.

«Η οικονομία είναι σε καλά χέρια», τόνισε. «Οι περισσότεροι λογικοί άνθρωποι μπορούν να δουν ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνι έχει κάνει υπέροχη δουλειά – και τώρα που τελείωσε το δημοψήφισμα, θα μπορέσει να συνεχίσει το έργο του χωρίς να βρίσκεται στη πρώτη γραμμή πυρός της πολιτικής», έγραψε στο άρθρο.

Ο Τζόνσον πρόσθεσε επίσης ότι δεν διέκρινε «καμία πραγματική όρεξη» για άλλο ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, παρά την βεβαίωση της πρωθυπουργού της Νίκολα Στέρτζον ότι θα διεξαχθεί, εάν αποτελέσει την καλύτερη πιθανότητα για να παραμείνει η Σκωτία στην ΕΕ.

Η Σκωτία, με πληθυσμό πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, ψήφισε στο δημοψήφισμα της Πέμπτης υπέρ της παραμονής στην ΕΕ με ποσοστό 62% έναντι 38% κατά, σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο συνολικά, το οποίο ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ (Brexit) με ποσοστό 52% (έναντι 48% κατά).

Οι επιπτώσεις από το Βrexit σύμφωνα με την Goldman Sachs

Η Βρετανία αναμένεται να μπει σε ύφεση μέσα στο 2016, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος την Πέμπτη για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια απόφαση που οποία θα εμποδίσει επιπλέον και την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, είπαν οι επικεφαλής οικονομολόγοι της Goldman Sachs χθες.

«Αναμένουμε τώρα την οικονομία (της Βρετανίας) να εισέλθει σε ήπια ύφεση μέχρι τις αρχές του 2017», είπαν σε σημείωμα για τους πελάτες τους οι οικονομολόγοι της Γκόλντμαν Σακς Γιαν Χάτζιους και Σβεν Γιάρι Στεν.

Εκτιμούν επίσης ότι η απόφαση για την αποχώρηση από την ΕΕ θα μειώσει αθροιστικά κατά 2,75% το βρετανικό ΑΕΠ, στους επόμενους 18 μήνες, καθώς και ότι οι οικονομίες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης θα επηρεαστούν επίσης.

Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις της Γκόλντμαν, το ΑΕΠ της ευροζώνης τα δύο επόμενα χρόνια θα φτάσει το 1,25% αντί του 1,5% που υπολογίζονταν πριν το δημοψήφισμα για Brexit.

Για την οικονομία των ΗΠΑ, η τράπεζα προβλέπει ότι η αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο μισό του 2016 θα φτάσει το 2% αντί για το 2,25%, που είχε δώσει σε προηγούμενη εκτίμηση.

Η Γκόλντμαν σημείωσε τρεις βασικούς κινδύνους που απορρέουν από την απόφαση της Βρετανίας: οι όροι εμπορικών συναλλαγών ενδέχεται να επιδεινωθούν, οι εταιρείες ενδέχεται να μειώσουν τις επενδύσεις λόγω της ανασφάλειας του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, και οι οικονομικές συνθήκες θα σφίξουν λόγω των διακυμάνσεων στις τιμές συναλλάγματος και της αδυναμίας σε ευάλωτα κεφάλαια όπως οι μετοχές και τα επισφαλή ομόλογα.

Αναταραχή σε ολόκληρο τον κόσμο

Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκέουν-χε δήλωσε σήμερα ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου οι χρηματαγορές της χώρας να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις από την απόφαση των Βρετανών, ν’ αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας, παραμένει δυνατή στις βασικές οικονομικές παραμέτρους της, προκειμένου να ξεπεράσει ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις από το Brexit, δήλωσε η πρόεδρος Παρκ, μετά την εβδομαδιαία συνάντηση που είχε με τους συμβούλους της.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας παρακολουθεί στενά τις επιπτώσεις από την ιστορική απόφαση των Βρετανών ν’ αποχωρήσουν από την ΕΕ (Brexit) δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στις οικονομικές υπηρεσίες της κυβέρνησής του, να προετοιμάσουν αναφορά σχετικά με τις πιθανές συνέπειες του Brexit, στην οικονομία της Αυστραλίας.

Ο Τέρνμπουλ κάλεσε παράλληλα τους Αυστραλούς να ψηφίσουν το συνασπισμό του, στις ομοσπονδιακές εκλογές που θα διεξαχθούν το Σάββατο, τονίζοντας ότι μια σταθερή κυβέρνηση θα αντισταθμίσει πιθανές συνέπειες από το Brexit.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
νέα, ευρωπη, εν λόγω, daily telegraph, goldman sachs, δημοψηφισμα 2015, μερκελ, γαλλια, υπουργοι, υφίσταται, telegraph, τραπεζες, βεβαίωση, sachs, αεπ, ηπα, εκλογες, σταση εργασιας, τραπεζα της ανατολης, μεταναστευση στην αυστραλια, δημοψηφισμα, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, εκλογες ηπα, ιταλια εκλογες, αεπ, βερολινο, βημα, δουλεια, ηγεσια, ηγετης, ημερησια, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, οικονομια, ομολογα, πλαισιο, το βημα, υφεση, αγορα, αυξηση, αρθρο, ανγκελα μερκελ, αξονες, ασυλο, βεβαίωση, εβδομαδες, βραδυ, βρισκεται, γινει, δευτερο, δηλωση, διοικητης, δωσει, εγινε, εγγραφο, ευκαιρια, ειπαν, υπαρχει, εκκινηση, εκτιμηση, εβδομαδα, ενθαρρυνση, εν λόγω, επενδυσεις, εφημεριδα, υπηρεσιες, κυβερνηση, κειμενο, μηνες, παρουσιαση, πεμπτη, σαββατο, συζητηση, συνεχεια, συνταξη, σειρα, σκωτια, σχεδιο, τριτη, φορα, ασφαλεια, daily telegraph, εννεα, ενωση, goldman sachs, ηγετες, sachs, telegraph, τραπεζα, υπεροχη
Τυχαία Θέματα