Γερμανία και Ρωσία: Μια νέα Οστπολιτίκ

Κατά το παρελθόν έτος, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έχει γίνει η διπλωματική ασπίδα της Δύσης εναντίον του Ρώσου Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή η Αμερική του Μπαράκ Ομπάμα έχει αποδυναμωθεί και στρέψει αλλού την προσοχή της, εξαιτίας των ενδιάμεσων εκλογών. Συμβαίνει επίσης επειδή κανείς άλλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει την ίδια επιρροή με τη Ρωσία,

όπως η ήρεμη, γεμάτη αυτοέλεγχο καγκελάριος της Γερμανίας. Γι 'αυτό έχει σημασία όταν η κυρία Μέρκελ χάνει την ψυχραιμία της. Μετά από 40 περίπου συνομιλίες με τον Πούτιν κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία και μία ιδιαίτερα απογοητευτική τετράωρη συνομιλία στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπρισμπέιν, η Μέρκελ ήταν επιτέλους έτοιμη να πει τα πράγματα με το όνομά τους.

Ο Πούτιν «καταπατά το διεθνές δίκαιο», είπε σε ένα αυστραλιανό think-tank. «Η σκέψη του σε σφαίρες επιρροής φαίνεται αταβιστική. Θα διεκδικήσει τη Μολδαβία; Τα Βαλκάνια; Οι ενέργειές του και οι δόλιες μέθοδοί του παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές αξίες. Ανησυχεί για μια «ευρύτερη ανάφλεξη». Ήταν η πρώτη φορά που μου μίλησε τόσο ξεκάθαρα, τόσο δημοσίως.

Αλλά ο Υπουργός Εξωτερικών της Μέρκελ, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, φάνηκε να την αντικρούει όταν προειδοποίησε ενάντια στην κλιμάκωση της γλώσσας που χρησιμοποιείται στη Δυτική σύγκρουση με τη Ρωσία. Κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα, είχε προσκληθεί για να συναντηθεί με τον Πούτιν (ο οποίος είχε αποχωρήσει πρόωρα από την σύνοδο κορυφής της G20). Το αποτέλεσμα ήταν μια θύελλα μέσα στην ίδια τη Γερμανία.

Μήπως ο Σταϊνμάιερ «τα έσπαγε» με την καγκελάριο του; «Ανοησίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του. Η Μέρκελ και ο Σταϊνμάιερ έχουν μελετήσει τις αποτυχίες της διπλωματίας που οδήγησαν στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο πριν από 100 χρόνια. Και οι δύο θέλουν να διατηρήσουν την επικοινωνία με τη Ρωσία, αλλά θέλουν επίσης να υπερασπιστούν και κάποιες αρχές.

Ωστόσο, προέρχονται από διαφορετικά κόμματα και παραδόσεις. Η Μέρκελ είναι επικεφαλής της κεντροδεξιάς των Χριστιανοδημοκρατών (CDU). Ο Σταϊνμάιερ ανήκει στην κεντροαριστερά των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Τα δύο κόμματα είναι πλέον σε ένα «μεγάλο συνασπισμό». Αλλά το CDU, από τον πρώτο μεταπολεμικό καγκελάριό του Κόνραντ Αντενάουερ, τάχθηκε σταθερά στο πλευρό της Δύσης. Το SPD, από τον πρώτο καγκελάριό του το 1969 Βίλι Μπραντ, επιδίωξε την Ostpolitik (Ανατολική πολιτική), η οποία επικεντρώνεται περισσότερο στην προσέγγιση με την ανατολή, και ειδικά με τη Ρωσία.

Τώρα, τα δύο κόμματα ενστικτωδώς αναλαμβάνουν τις παλιές τους θέσεις. Από την πλευρά του SPD, δύο πρώην καγκελάριοι, ο Χέλμουτ Σμιτ και ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, έχουν εκφράσει την συμπάθειά τους για τον Πούτιν. Ο Ματίας Πλάτζεκ, ένας πρώην ηγέτης του SPD και πρωθυπουργός κρατιδίου, ο οποίος διευθύνει τώρα το Γερμανο-Ρωσικό φόρουμ, πρότεινε η «προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία να αναγνωριστεί αναδρομικά από το διεθνές δίκαιο, έτσι ώστε να είναι αποδεκτή από όλους». Υποχώρησε, αλλά μόνο εν μέρει. Αυτό ώθησε τον Χορστ Σιχόφερ, Πρωθυπουργό της Βαυαρίας και αρχηγό του CSU, αδελφό κόμμα του CDU στο κρατίδιο, να προειδοποιήσει ότι θα ήταν «εξαιρετικά επικίνδυνο» αν η διπλωματία του Σταϊνμάιερ ερχόταν σε αντίθεση με της Μέρκελ.

Ο Πούτιν, ο οποίος ήταν αξιωματικός της KGB στη Δρέσδη όταν το Τείχος του Βερολίνου έπεσε, έχει επίγνωση των εσωτερικών ρωγμών της Γερμανίας και επιδιώκει να τις εκμεταλλευτεί. Αυτό το μήνα το RT, ένα κρατικό τηλεοπτικό κανάλι που παλαιότερα ονομαζόταν Russia Today, εγκαινίασε μια online γερμανική έκδοση. Θα προσθέσει ένα γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι το επόμενο έτος. Ένας συντάκτης του μιλά συχνά υπέρ της Ρωσίας σε γερμανικά τοκ-σόου. Το ίδιο και ο Πούτιν, σε μια συνέντευξη για τη γερμανική τηλεόραση που παρακολούθησαν 6 εκατ. τηλεθεατές. Αλλά η στρατηγική του μπορεί να αποτύχει: η κραυγαλέα προπαγάνδα της Ρωσίας μπορεί να οδηγήσει ορισμένους να υποστηρίξουν τη σκληρότερη γραμμή της Μέρκελ.

www.economist.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα