Γερμανία: Θέλουν εθνικά δημοψηφίσματα για τη λήψη ευρωπαϊκών αποφάσεων

Την πρόταση να πραγματοποιούνται εθνικά δημοψηφίσματα για μείζονες αποφάσεις ευρωπαϊκής πολιτικής, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταβίβαση εξουσιών στις Βρυξέλλες ή δεσμεύουν γερμανικά χρήματα στο επίπεδο της ΕΕ, προτείνουν οι διαπραγματευτές για το σχηματισμό ενός κυβερνητικού συνασπισμού. Εάν εγκριθεί η πρόταση θα περιοριστεί η άμεση αντίδραση του Βερολίνου σε περιπτώσεις κρίσης.

«Ο πληθυσμός θα πρέπει να ερωτάται άμεσα για ειδικής σημασίας αποφάσεις ευρωπαϊκής πολιτικής”, αναφέρεται στο έγγραφο που συντάχθηκε

από μια ομάδα εργασίας για την εσωτερική πολιτική, με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Ντίτριχ της βαυαρικής Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU) και τον Τόμας Όπερμαν, ανώτερο στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD). «Αυτό θα ισχύει ιδιαίτερα όταν προστίθενται νέα κράτη μέλη, όταν σημαντικές εξουσίες πρόκειται να μεταβιβαστούν στις Βρυξέλλες ή όταν γερμανικά δημόσια κεφάλαια δεσμεύονται στο επίπεδο της ΕΕ. Όταν πρόκειται για τέτοιες αποφάσεις, θέλουμε να ανοίξουμε το δρόμο για τη διεξαγωγή πανεθνικών δημοψηφισμάτων» συνεχίζει, υπογραμμίζοντας την ανησυχία των γερμανικών κομμάτων για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρόταση θα παρουσιαστεί την Τετάρτη σε μια ευρύτερη ομάδα πολιτικών, με επικεφαλής την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, οι οποίοι διαπραγματεύονται συμβιβασμούς σε ζητήματα πολιτικής με στόχο να δημιουργηθεί ως τα Χριστούγεννα μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού.

Μεταπολεμικό ταμπού

Ενώ τα δημοψηφίσματα είναι κάτι σύνηθες στην Ιρλανδία, την Ελβετία και ορισμένες σκανδιναβικές χώρες, το μεταπολεμικό σύνταγμα της Γερμανίας τα εμποδίζει, εν μέρει επειδή θεωρείται ότι τα δημοψηφίσματα βοήθησαν στην άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία. Ο «Βασικός Νόμος» της Γερμανίας επιτρέπει εθνικά δημοψηφίσματα μόνο σε ακραίες συνθήκες αλλαγής του συντάγματος ή για την αναμόρφωση των συνόρων.
Ακόμη και με αυτές τις εξαιρέσεις, οι Γερμανοί πολίτες δεν είχαν δικαίωμα ψήφου για την επανένωση το 1990. Ούτε τους έδωσαν άμεσο λόγο στην απόφαση, σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, να αντικαταστήσουν το γερμανικό μάρκο με το ευρώ.

Στο αποκορύφωμα της κρίσης του ευρώ στις αρχές του 2012, όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας είχε εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη νομιμότητα των μέτρων για τον περιορισμό της αναταραχής, υπήρχε μια έντονη συζήτηση σχετικά με την αλλαγή του «Βασικού Νόμου» της Γερμανίας. Ο υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε τότε πως ένα δημοψήφισμα σχετικά με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μπορεί να είναι απαραίτητο η «πιο σύντομα απ’ όσο πίστευε».

Μια δημοσκόπηση της Deutschlandtrend που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του ίδιου έτους έδειξε ότι το 71 τοις εκατό των Γερμανών τάχθηκε υπέρ μιας άμεσης ψηφοφορίας για παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στις αρχές της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, η Μέρκελ ήταν πάντα επιφυλακτική με την ιδέα, εν μέρει λόγω της ανησυχίας ότι τα δημοψηφίσματα θα μπορούσε να τροφοδοτήσουν την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων.
«Δεν πιστεύω ότι θα περάσει κάτι τέτοιο στις διαπραγματεύσεις για συνασπισμό» δήλωσε η Tanja Boerzel, καθηγήτρια στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. «Το CSU πάντα πίεζε για δημοψηφίσματα. Δεν είμαι σίγουρος γιατί το SPD συμφώνησε σε αυτό. Ίσως να είναι μέρος μιας στρατηγικής διαπραγμάτευσης, κάτι που το SPD προσπέρασε σε αντάλλαγμα για κάτι άλλο. Δεν πιστεύω ότι η Μέρκελ θα δεχθεί την πρόταση» εκτιμά.

reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα