Γερμανικός Τύπος: Αργεί ακόμη το διαβατήριο εμβολιασμού

Οι συνοριακοί έλεγχοι εντείνονται από τώρα, αλλά το διαβατήριο εμβολιασμού θα έρθει πολύ αργότερα, εκτιμά ο γερμανικός τύπος μετά την πρώτη μέρα της συνόδου κορυφής.

«Η ΕΕ διαβουλεύεται για τα διαβατήρια εμβολιασμού» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Süddeutsche Zeitung, που εκτιμά ότι «ορισμένα κράτη-μέλη ζητούν ελευθερία μετακίνησης για όσους πολίτες προστατεύονται απέναντι στον κορωνοϊό, ενώ άλλες κυβερνήσεις θεωρούν πρόωρη τη σχετική συζήτηση. Σε αυτές περιλαμβάνεται

και η Γερμανία». Η εφημερίδα του Μονάχου σημειώνει ότι την πρόταση για το διαβατήριο εμβολιασμού στηρίζουν ένθερμα η Ελλάδα και η Αυστρία και επισημαίνει: «Τόσο η ελληνική, όσο και η αυστριακή οικονομία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Οι κυβερνήσεις (στις δύο χώρες) ελπίζουν ότι αυτό το καλοκαίρι η πανδημία δεν θα επιβαρύνει τη σεζόν τόσο πολύ, όσο πέρσι. Τη συζήτηση πυροδοτεί ο ίδιος ο τουριστικός κλάδος. Για παράδειγμα ο ταξιδιωτικός οργανισμός Alltours με έδρα το Ντίσελντορφ δηλώνει ότι από τον Νοέμβριο, σε ορισμένα ξενοδοχεία, θα διαθέτει δωμάτια μόνο στους εμβολιασθέντες».

Την ελληνική διάσταση της υπόθεσης θυμίζει σε σχόλιό της η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt: «Ήταν μία ιδέα του Κυριάκου Μητσοτάκη, που είχε προκαλέσει εντύπωση από την αρχή. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητούσε ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού αναγνωρισμένο σε όλη την ΕΕ, που θα επέτρεπε την ελεύθερη κυκλοφορία για λόγους αναψυχής στη ζώνη Σένγκεν. Και έγινε αυτό που ήταν αναμενόμενο στην Ευρώπη: Άρχισαν οι τσακωμοί. Ενώ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα της Ευρωβουλής, χαιρέτισε την πρωτοβουλία, η Γερμανία απάντησε με ένα ξεκάθαρο ‘Όχι'. Επί του παρόντος η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απορρίπτει την ελεύθερη κυκλοφορία για τους εμβολιασθέντες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ιδέα έχει πεθάνει. Η πρωτοβουλία παραμένει στην ατζέντα της συνόδου κορυφής. Ήδη τον Ιανουάριο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας σε επιστολή του προς τους 26 ομολόγους του και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζητούσε να απαλλαχθούν από ταξιδιωτικούς περιορισμούς όλοι όσοι έχουν εμβολιασθεί απέναντι στον κορωνοϊό».

Οι συμμαχίες στην ΕΕ

Τη «βιασύνη» των Νοτιοευρωπαίων στο συγκεκριμένο ζήτημα εξηγεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ): «Από τη μία πλευρά βρίσκονται οι Έλληνες, οι Κύπριοι, οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι. Θέλουν οπωσδήποτε να διασφαλίσουν την ελεύθερη κυκλοφορία των εμβολιασθέντων, ει δυνατόν ήδη από το Πάσχα. Ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός και στις τέσσερις αυτές χώρες. Τις υποστηρίζουν η Δανία και η Σουηδία, που αναπτύσσουν εθνικά πιστοποιητικά εμβολιασμού και θέλουν να τα αξιοποιήσουν κατ' αρχήν στο εσωτερικό της χώρας, για παράδειγμα σε εστιατόρια και κινηματογράφους. Την πρόταση στηρίζει και ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς. (...) Από την άλλη πλευρά είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, που προειδοποιούν τους πολίτες τους να αποφεύγουν ταξίδια για λόγους αναψυχής- αν δεν τα απαγορεύουν κιόλας, όπως κάνει το Βέλγιο».

Μία άλλη οπτική γωνία από την ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung (NZZ): «Χώρες όπως η Ελλάδα και η Μάλτα, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, πιέζουν για να μην χάσουν μία ακόμη σεζόν. Γερμανία και Γαλλία φαίνεται να έχουν ενδοιασμούς. Θα χρειαστεί χρόνος για να διευκρινιστεί τι ακριβώς μπορεί να κάνει κανείς με το πιστοποιητικό αυτό. Προηγουμένως θα πρέπει να απαντηθούν άλλα ερωτήματα: Μπορούν να διεκδικήσουν προνόμια όσοι έχουν περάσει την ασθένεια και έχουν αναπτύξει αντισώματα; Μπορούν οι εμβολιασθέντες να μεταδώσουν περαιτέρω τον ιό; Εκτός αυτού η ΕΕ επιδιώκει έναν γενικότερο διεθνή συντονισμό, ώστε να επιτραπούν και οι πτήσεις από και προς τις ΗΠΑ και την Ασία».

Συνεργασία Γερμανίας-Γαλλίας για συνοριακούς ελέγχους

Ενώ συνεχίζονται οι μακροπρόθεσμοι σχεδιασμοί, ανησυχία προκαλούν οι βραχυπρόθεσμες εξελίξεις με την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στα γαλλογερμανικά σύνορα και ιδιαίτερα στην περιοχή της Λωραίνης. Γαλλία και Γερμανία επιχειρούν τώρα συνοριακούς ελέγχους με κοινές περιπολίες. Ο λογος και πάλι στη Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ): «Μόνον όσοι διασχίζουν καθημερινά τα σύνορα για επαγγελματικούς λόγους εξαιρούνται πλέον από την υποχρέωση να προσκομίσουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR). Όλοι οι άλλοι, για παράδειγμα όσοι ταξιδεύουν για οικογενειακούς λόγους ή για να επισκεφθούν ασθενείς, υποχρεούνται να επιδείξουν ένα αρνητικό τεστ. Μέχρι σήμερα προβλεπόταν μία εξαίρεση για όσους παρέμεναν λιγότερο από 72 ώρες στη γειτονική χώρα. Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται εν μέρει από κοινές περιπόλους Γάλλων και Γερμανών αστυνομικών. Με αυτές τις μεικτές ομάδες ελπίζεται να αποφευχθούν κάποια δυσάρεστα περιστατικά, όπως αυτά που σημειώθηκαν την περασμένη άνοιξη και οφείλονται σε έλλιπή γνώση της ξένης γλώσσας».

Πηγή: dw.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα