Γιατί η Κομισιόν επέλεξε να είναι ήπια απέναντι στην Ισπανία και την Πορτογαλία

Το θέμα της αξιοπιστίας των κανόνων δίχασε για μια ακόμη φορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μια ισχυρή ομάδα επιτρόπων ήταν υπέρ της επιβολής τουλάχιστον ενός συμβολικού προστίμου στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, για την παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αλλά ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επέλεξε μια μηδενική ποινή, υποστηριζόμενος μάλιστα και από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στη συνεδρίαση, οι επίτροποι συζήτησαν για πρώτη

φορά στην ιστορία της ΕΕ αν θα πρέπει να επιβάλουν πρόστιμο σε κράτη-μέλη για την παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων.

Αλλά η συζήτηση δεν έγινε για την "έλλειψη αποτελεσματικής δράσης" της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για να επιτύχουν τους στόχους τους ελλείμματος, αλλά μάλλον για την αξιοπιστία των οικονομικών και δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ. Το αποτέλεσμα δεν τους άφησε όλους ευχαριστημένους. Βασικοί οικονομικοί επίτροποι, όπως ο Αντιπρόεδρος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο Αντιπρόεδρος για την απασχόληση, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, Γιούρι Κατάινεν, υποστήριξαν ένα συμβολικό πρόστιμο. Κατά την άποψή τους, αυτή ήταν μια ισορροπημένη προσέγγιση για να δείξουν ότι η Επιτροπή εφαρμόζει την υφιστάμενη νομοθεσία χωρίς να προκαλεί μεγάλη δυσαρέσκεια στους πολίτες. Παρά το ότι Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης επιτρέπει την ποινή έως 0,2% του ΑΕΠ, ο Ντομπρόβσκις περιόρισε το ποσό μεταξύ 0,01% -0,04% του ΑΕΠ, ενώ ο Κατάινεν πρότεινε πρόστιμο ύψους 0,01% του ΑΕΠ. Για την Ισπανία, αυτό θα αντιπροσώπευε 100 εκατ. ευρώ αντί για πάνω από 2,1 δις ευρώ.

Αλλά άλλα μέλη, μεταξύ των οποίων και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, τόνισαν διάφορα πολιτικά και οικονομικά επιχειρήματα για να αντιταχθούν σε οποιοδήποτε πρόστιμο, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών που καταβλήθηκαν από την Ισπανία και την Πορτογαλία κατά το παρελθόν, τις νέες δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν από τις οικονομίες της Ιβηρικής, την πολυτάραχη πολιτική κατάσταση μετά το Brexit, την ανάπτυξη των λαϊκιστικών κομμάτων στην Ευρώπη και την τρομοκρατία. Οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι πολίτες, "θα ήταν δύσκολο να καταλάβουν" το πρόστιμο, λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες της κρίσης και τα "δεινά" που ορισμένοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μοσκοβισί.

Ο Πάπας και ο Σόιμπλε

Αν και οι περισσότεροι επίτροποι μίλησαν, δεν εξέφρασαν όλοι τους με σαφήνεια τη θέση τους. Υπό το πρίσμα αυτό, ο Πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε "χώρο για πολλούς ελιγμούς", όπως δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ. Ο Γιούνκερ προειδοποίησε για τις πολιτικές συνέπειες των προστίμων, όταν η διαδικασία κύρωσης είχε αρχικά συζητηθεί το Μάιο. Αυτή τη φορά, η θέση του ήταν επίσης σαφής. "Δεν πρέπει να είμαστε πιο Καθολικοί από τον Πάπα, αλλά σας παρακαλώ να δημοσιοποιήσετε ότι ο Πάπας θα ήθελε μηδενικές κυρώσεις", είπε ο Πρόεδρος στους Επιτρόπους.

Στο τέλος, η Επιτροπή αποφάσισε να συστήσει στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ να ακυρώσουν το πρόστιμο κατά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Οι υποστηρικτές του στρατοπέδου υπέρ του μηδενικού προστίμου έλαβαν απροσδόκητη στήριξη, λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση. Την παραμονή της συνεδρίασης, ο Σόιμπλε, τηλεφώνησε σε ορισμένους από τους επιτρόπους οι οποίοι υποστήριζαν μια σκληρή στάση απέναντι στη Μαδρίτη και τη Λισαβόνα, συμπεριλαμβανομένου και του γερμανού Επιτρόπου Γκίντερ Έτινγκερ, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γιούνκερ είχε αρκετή στήριξη για να προχωρήσει ενάντια στη γνώμη των δύο οικονομικών αντιπροέδρων του. Η τελική απόφασή του επικροτήθηκε από ορισμένα μέλη του σώματος. "Είμαι πολύ χαρούμενος", δήλωσε ο πορτογάλος Επίτροπος, Κάρλος Μοέδας. Ο ισπανός ομόλογός του Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε δήλωσε "υπερήφανος" που ήταν μέλος αυτής της Επιτροπής, καθώς επίσης υπερασπίστηκε επίσης την ακύρωση των προστίμων κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Χωρίς αστυνομία

Αλλά για κάποιους, η Επιτροπή έκανε ένα επικίνδυνο βήμα. Διάφορες πηγές μεταξύ εκείνων που υποστήριζαν ένα συμβολικό πρόστιμο υποστήριξαν ότι, μετά την απόφαση αυτή, η Επιτροπή δεν θα είναι σε θέση να επιβάλλει πρόστιμα για την παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και στο μέλλον. "Το ζητούμενο είναι η επιβολή της υφιστάμενης νομοθεσίας, ενώ εκείνοι που θέλουν απλά να σπάσουν τους κανόνες μιλούν απλά για την έξυπνη εφαρμογή τους" σχολίασε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ. "Προτιμώ να ζήσω σε ένα σύστημα όπου θα εμπιστεύομαι την αστυνομία", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, οι επίτροποι υπέρ της αυστηρής εφαρμογής των κανόνων υποστήριξαν ότι η συλλογιστική της Επιτροπής να παρακάμψει τη δημοσιονομική πειθαρχία θα προωθούσε περαιτέρω δυσπιστία προς τις Βρυξέλλες, σε χώρες όπως η Αυστρία, η Φινλανδία ή η Γερμανία.

Εν τω μεταξύ, αμφισβητήθηκε επίσης η απόφαση για τη χορήγηση δύο επιπλέον ετών, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ανεξάρτητης δημοσιονομικής αρχής της Ισπανίας, παρά τη ρύθμιση των 15 δις ευρώ που αναμένεται από τη Μαδρίτη μέχρι το 2018. "Αυτό είναι ένα πολύ ήπιο μονοπάτι για την Ισπανία", δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ. Ωστόσο, τα ισπανικά κόμματα έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά από δύο εκλογές χωρίς σαφή αποτελέσματα και τις πρόσφατες συνομιλίες που ξεκίνησε ο βασιλιάς Φίλιππος.

Σε αυτό το πλαίσιο, μια διαρθρωτική προσαρμογή 5 δις ευρώ (περισσότερες περικοπές ή νέοι φόροι) που η Επιτροπή αναμένει από την Ισπανία στο σχέδιο προϋπολογισμού της για το επόμενο έτος, φαίνεται να είναι δύσκολη. Αυτό το σχέδιο προϋπολογισμού θα είναι κρίσιμης σημασίας για την αξιολόγηση των προσπαθειών που καταβάλλονται από την Ισπανία και την Πορτογαλία, καθώς η εκτελεστική εξουσία θα αξιολογήσει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, την ημερομηνία που υποβάλουν τα σχέδια των προϋπολογισμών για το 2017, τι έχουν κάνει Λισαβόνα και Μαδρίτη για να διορθώσουν τη δημοσιονομική απόκλιση.

Ανάλογα με το αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης, η Επιτροπή, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα λάβει απόφαση για πάγωμα μέρους των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ για το επόμενο έτος. Αυτό που προτείνουμε είναι "μια ρεαλιστική προσαρμογή", δήλωσε ο Ντομπρόβσκις στους δημοσιογράφους.

euractiv.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα