Γιατί κρατά ψηλά τις "Πρέσπες" ο Τσίπρας ενώ καταποντίζεται στη Βόρεια Ελλάδα

13:20 3/4/2019 - Πηγή: Antinews

Μόλις ενάμισι μήνα πριν από τις ευρωεκλογές και ενώ στην Βόρεια Ελλάδα τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ καταποντίζονται, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τα Σκόπια, εν χορδαίς, οργάνοις και περίπου εκατό επιχειρηματίες.

Δεν φείσθηκε αγκαλιών, φωτογραφιών, φιλοφρονήσεων και καλών λόγων για τον "φίλο του Ζόραν" με τον οποίο

ξαναγράφουν μαζί την ιστορία των Βαλκανίων, όπως είπε κατά τις κοινές τους δηλώσεις.

Μελίρρυτες οι αναφορές και των δύο πρωθυπουργών, με τον Έλληνα να επαναλαμβάνει με αμείωτη ένταση πόσο προσοδοφόρα για τους δύο λαούς, τα Βαλκάνια και την Ε.Ε ολάκερη, είναι η Συμφωνία των Πρεσπών που υπογράφηκε το καλοκαίρι, υπήρξε θρυαλλίδα στην αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και κυρίως, άνοιξε το κουτί της Πανδώρας στην Β. Ελλάδα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι απόμεινε μόνο;

Η ελπίδα του κ. Τσίπρα ότι με κινήσεις όπως η χθεσινή, επιθετικής και ουχί αμυντικής στρατηγικής σχετικά με την υπογραφή της Συμφωνίας, θα μπορέσει να αναστρέψει μέρος του αρνητικού κλίματος που επικρατεί για την Κυβέρνησή του από όσους (καθόλου λίγους) διατηρούν σοβαρές ενστάσεις κατά πόσο πραγματικά επωφελείς είναι οι "Πρέσπες" για τα εθνικά συμφέροντα.

Με άλλα λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας, επιλέγει εν όψει των πολλαπλών καλπών που έχει να αντιμετωπίσει τους προσεχείς μήνες να επιδοθεί σε ...επιθετικό marketing για τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχοντας ως μοχλό καταρχάς, τις δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης που δίνονται στην ελληνική επιχειρηματικότητα με τη σύναψη της Συμφωνίας.

Για αυτό ακριβώς ήταν που χθες, κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια, αναμφίβολα ιστορικής σημασίας ανεξαρτήτως του προσήμου που της δίνει κανείς, ο Αλέξης Τσίπρας δεν περιορίστηκε σε "απόβαση" του μισού του υπουργικού συμβουλίου στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας. Συνοδεύτηκε από περίπου εκατό επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων, "φιγούραραν" τα ηχηρότερα ονόματα της χώρας.

Έξτρα κονδύλια επιχειρηματικά, προώθηση της κατάργησης της διπλής φορολογίας για όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται και στις δύο χώρες και διευκολύνσεις για "συνανάπτυξη", είναι τα κλειδιά που επιχειρεί ο κ. Τσίπρας να ανοίξουν στους βορειοελλαδίτες κυρίως επιχειρηματίες, την πόρτα των οικονομικών ευκαιριών που συνοδεύουν την Συμφωνία των Πρεσπών.

Για το μεγάλο αγκάθι των εμπορικών σημάτων, εξάλλου, επανήλθε στις δηλώσεις του πολλάκις: Συστήνεται ειδική επιτροπή που θα εξετάσει και δη γρήγορα τη χρήση τους. Υπεραμύνθηκε μάλιστα της Συμφωνίας και επ αυτού του πεδίου, τονίζοντας ότι οι Πρέσπες δεν προκάλεσαν τα ζητήματα αυτά που υπάρχουν εδώ και τριάντα χρόνια αλλά αντιθέτως, είναι το όχημα που μπορεί να τα λύσει.

Το κατά πόσο αυτό είναι εφικτό και τινί τρόπω, θα φανερωθεί επί του πεδίου, τους επόμενους μήνες.

Πέραν των πολλών μνημονίων συνεργασίας και των φιλόδοξων σχεδίων μεταξύ των δύο χωρών, κυριαρχεί μια συμφωνία στην οποία η Κυβέρνηση επενδύει όχι πλέον σε επιχειρηματικό επίπεδο αλλά σε εθνικό:

Τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας θα τον επιτηρεί η Ελλάδα. Εκεί ήθελε να "πατήσει" πόδι , ως γνωστόν και η Τουρκία, με τις "Πρέσπες" να ανοίγουν τον δρόμο στην χώρα μας να ...αστυνομεύει για λογαριασμό του ΝΑΤΟ τη Βόρεια Μακεδονία.

Εξ' ού και οι πολλαπλές αναφορές του κ. Τσίπρα ότι η Ελλάδα αναβαθμίζει τον ρόλο της στα Δυτικά Βαλκάνια.

Από κει κι έπειτα, σε επίπεδο δημοσκοπικών κερδών, το κόμμα του κ. Τσίπρα έχει ελάχιστα να προσδοκά από τους σφιχτούς εναγκαλισμούς με τον Ζόραν Ζάεφ.

Αυτό που επιδιώκει ωστόσο είναι δια της "εξωστρέφειας" να διασκεδάσει τις γενικευμένες εντυπώσεις ότι οι "Πρέσπες" είναι μια εθνικά επιζήμια συμφωνία, όπως του καταμαρτυρά η αντιπολίτευση, προσδοκώντας σε χειροπιαστά οφέλη, στο δρομο για τις κάλπες.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα