Γιατί ο εξοπλισμός των Κούρδων είναι δίκοπο μαχαίρι

Όσον αφορά την κρίση στο Ιράκ, αλλά και άλλες κρίσεις ανά τον κόσμο, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε σύγχυση, κρύβοντας την διχόνοια της πίσω από ένα διακριτικό πέπλο συναίνεσης. Σε μία έκτακτη συνεδρίαση στις 15 Αυγούστου που ζήτησε η Γαλλία και η Ιταλία, οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 συνεχάρησαν τον εαυτό τους... για το πείσμα τους. Επειδή δεν μπορούσε να συμφωνηθεί μια κοινή θέση, κάθε χώρα είναι ελεύθερη να οπλίσει, ή όχι, τους Κούρδους του Ιράκ στον

αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους, επίσης γνωστό ως ISIS.

Ως συνήθως, η Γαλλία δεν περίμενε καν τη συνάντηση για να ανακοινώσει ότι θα στείλει «εξελιγμένα όπλα» στους ηγέτες της αυτόνομης ιρακινής περιοχής του Κουρδιστάν. Οι τελευταίοι διαμαρτύρονται έντονα ότι είναι ανεπαρκώς εξοπλισμένοι με όπλα ικανά να αντιμετωπίσουν τον αμερικανικό οπλισμό που οι ισλαμιστές μαχητές κατάσχεσαν από τον ιρακινό στρατό. Η Βρετανία, η Ιταλία και η Τσεχία ακολούθησαν τα χνάρια της Γαλλίας. Η Σουηδία, από την άλλη πλευρά, αποφάσισε να κολλήσει στις ουδέτερες, ειρηνιστικές αρχές της. Τέλος, η Γερμανία εμφανίζεται και πάλι διχασμένη ανάμεσα στην επιθυμία να εξισορροπήσει τις παγκόσμιες υποθέσεις και την κληρονομία μη παρέμβασης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Για να λύσει αυτό το δίλημμα, το Βερολίνο ανακοίνωσε την παράδοση μη δολοφονικού στρατιωτικού εξοπλισμού προς τους Κούρδους. Αλλά αντιμέτωπη με τις επιμένοντας εκκλήσεις του Κούρδου ηγέτη Μασούντ Μπαρζανί και την απειλή της εξόντωσης των θρησκευτικών μειονοτήτων στο βόρειο Ιράκ, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να φτάσει στα «όρια αυτού που είναι πολιτικά και νομικά εφικτού», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βαλτερ Σταϊνμάγερ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ιράκ το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Αλλά αυτή η στάση έχει τις ρίζες της όχι μόνο στην παραδοσιακή αποστροφή της Γερμανίας να συμμετάσχει, έστω και έμμεσα, σε κάθε πόλεμο. Η ανησυχία τους, την οποία συνόψισε ωμά ο Σταϊνμάγερ, είναι ότι τα όπλα που αποστέλλονται στους κούρδους μαχητές Πεσμεργκά ενδέχεται αργότερα να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση της ιρακινής κεντρικής κυβέρνησης στη Βαγδάτη και των στρατευμάτων της. Από την αρχή της γρήγορης επίθεσης της ISIS, οι Κούρδοι ηγέτες έχουν μόλις και μετά βίας μπορέσει να αναχαιτίσουν τον ενθουσιασμό τους. Το ιρακινό κράτος δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά στο να διαλυθεί και ως εκ τούτου το Κουρδιστάν δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά στην ανεξαρτησία.

Ο Μασούντ Μπαρζανί δεν έχει καμία πρόθεση να χάσει την ευκαιρία του. Στις αρχές Ιουλίου, ανακοίνωσε ένα δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους λίγους μήνες, μια κίνηση που η Ουάσιγκτον καταδίκασε αμέσως. Ομοίως, το Βερολίνο αντιτίθεται στην ανεξαρτησία των Κούρδων, καθώς θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω το Ιράκ - και με αυτό το σύνολο της Μέσης Ανατολής, ανοίγοντας το δρόμο για έναν πόλεμο όλων εναντίον όλων. Με την παροχή εξελιγμένων όπλων στους Κούρδους και με την αγορά του πετρελαίου απευθείας από αυτούς, όπως κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Δύση θα μπορούσε να επιλύσει ένα άμεσο πρόβλημα. Αλλά κινδυνεύει να δημιουργήσει ένα άλλο, ακόμα πιο ακανθώδες.

http://www.lemonde.fr/

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα