Γιατί ο Πούτιν αποφάσισε να χωρίσει τώρα;

Από τη Ρωσία με αγάπη; Όχι από την Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν. Προ ημερών, ο Πούτιν αποφάσισε να επαναβεβαιώσει τo ρωσο-συριακό γεωπολιτικό γάμο από συμφέρον παρακολουθώντας την πώληση των θανατηφόρων όπλων στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, επιτρέποντας στον στρατό του Άσαντ να σκοτώσει τους αντιπάλους του με μεγαλύτερη ακρίβεια και αποφασιστικότητα. Ο Πούτιν, στη συνέχεια, αποφάσισε να διαλύσει τον γάμο

του με την Λιουντμίλα Σκρέμπνεβα, σύζυγό του επί 29 έτη, ανακοινώνοντας το διαζύγιο δημόσια, με τον πιο εξευτελιστικό τρόπο – η γυναίκα του στεκόταν στο πλευρό του – για μια συνεσταλμένη Ρωσίδα. Ποιοι είναι όμως οι πραγματικοί λόγοι; Η Nina L. Khrushcheva, καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στο New School της Νέας Υόρκης, γράφει:

Επί χρόνια υπήρχαν φήμες για τον αποτυχημένο γάμο του Πούτιν. Οι υποτιθέμενες ερωμένες του κατονομάστηκαν και έγιναν γνωστές. Η μία, λέγεται, βρίσκεται στη Δούμα, ως μέλος του πολιτικού κόμματος Ηνωμένη Ρωσία του Πούτιν. Όμως, μέχρι τώρα, ήταν ταμπού να συζητήσουμε την ιδιωτική ζωή του Πούτιν δημοσίως. Αρκετοί εκδότες εφημερίδων, πράγματι, είναι γνωστό ότι έχασαν τις δουλειές τους επειδή δημοσίευσαν ακόμη και τον παραμικρό υπαινιγμό για την οικογενειακή ζωή του Πούτιν.

Ο Βλαντίμιρ και η Λιουντμίλα σπάνια έχουν εμφανιστεί μαζί την τελευταία δεκαετία, οπότε υπήρχε άφθονο κουτσομπολιό στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Πριν από μερικά χρόνια, τα social media έβγαλαν φήμες ότι ο Πούτιν ήταν στην πραγματικότητα ήδη διαζευγμένος και είχε ξαναπαντρευτεί τη γυμνάστρια Αλίνα Καμπάεβα, που είχε γεννήσει τον γιο του. (Έχει δύο κόρες, δίδυμες, με την Λιουντμίλα). Έτσι, η εμφάνιση του ζευγαριού μαζί σε ένα μπαλέτο του Κρεμλίνου ήταν ένα μοναδικό γεγονός, και ο Πούτιν το εκμεταλλεύτηκε όσο μπορούσε. Ένας δημοσιογράφος, κατά πάσα πιθανότητα με τη συνενοχή του Πούτιν, είχε το θράσος να τον ρωτήσει για την κατάσταση του γάμου του. Είπε ότι τελείωσε, με την πετρωμένη σύζυγό του έτοιμη να το επιβεβαιώσει με μια σιωπή που ήταν πιο δυνατή από λέξεις.

Γιατί να κάνει μια τέτοια δημόσια και σκηνοθετημένη ανακοίνωση; Εξάλλου, στη Ρωσία του Πούτιν, ο σύγχρονος τσάρος μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, όποτε θέλει.

Μια υπόθεση είναι ότι ο Πούτιν επιδιώκει να αποσπάσει την προσοχή από την υποστήριξή του στην κυβέρνηση της Συρίας και από την αυξημένη καταστολή των αντιπάλων του στο εσωτερικό (όπως δήλωσε ο κορυφαίος οικονομολόγος Σεργκέι Γκούριεφ μετά από παρενόχληση από την αστυνομία, σε μια πρόσφατη πτήση από τη Ρωσία). Με μια γυναίκα που, σε αντίθεση με την Λιουντμίλα, θα εμφανίζεται συχνά στο πλευρό του στο μέλλον, ο Πούτιν θα παρουσιάσει μια πιο ήπια εικόνα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Αν οι Ρώσοι – ιδιαίτερα οι επαρχιώτισσες Ρωσίδες – πιστεύουν ότι μια νέα Πρώτη Κυρία θα παράσχει κάποιον εξανθρωπισμό και μια πιο μαλθακή προσέγγιση στο σκληρό άνδρα του Κρεμλίνου, μπορεί να είναι περισσότερο διατεθειμένοι να του δώσουν το πλεονέκτημα της αμφιβολίας. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικό καθώς ξεκινά μία ακόμη ψεύτικη δίκη-παρωδία – αυτή τη φορά για τον ακτιβιστή κατά της διαφθοράς Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος κατηγορείται για υπεξαίρεση. Αλλά το αν μια νέα γυναίκα θα βοηθήσει να μαλακώσει και την αντίληψη των ξένων για την κυνική διπλωματία και την όλο και πιο βίαιη ηγεσία του Πούτιν, είναι αμφίβολο.

Ή, λέγεται, ίσως ο Πούτιν να σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι του χρόνου ως ένα μεγαλοπρεπές σκηνικό για μια πρόταση γάμου – και ίσως έναν γάμο – για την επόμενη, ενδεχομένως την Καμπάεβα.

Μια άλλη υπόθεση είναι ότι ο Πούτιν, όπως και πολλοί Ρώσοι, αγαπούν τους Γάλλους. Θέλει να δείξει ότι, όπως και οι περισσότεροι διάσημοι πολιτικοί της Γαλλίας, είναι κοσμικός γόης που μπορεί να “τραβήξει” όμορφες γυναίκες. Αφού ο πρώην Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί μπόρεσε να χωρίσει και να ξαναπαντρευτεί ένα παγκοσμίου φήμης μοντέλο και τραγουδίστρια, ενώ ήταν ακόμη επικεφαλής, μπορεί να το κάνει και ένας Ρώσος πρόεδρος. Και ο Πούτιν έχει ήδη λάβει συμβουλές ομορφιάς από έναν άλλο κορυφαίο Δυτικοευρωπαίο Λοθάριο, τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καθώς το 2010 το λίφτιγνκ του Πούτιν έκανε την όψη του τόσο λεία, όσο κι εκείνη του Μπερλουσκόνι, ο οποίος κάνει συχνά μπότοξ.

Όμως, το Ιταλικό μάτσο, με τα γυαλισμένα παπούτσια και τα λαμπερά κοστούμια, είναι διαφορετικό από τη χονδροκομμένη ρωσική έκδοση. Και καμία ποσότητα ευρωπαϊκού αέρα δεν μπορεί να καλύψει την εσωτερική ωμότητα του Πούτιν.

Πράγματι, μια ένδειξη της διαφάνειας του πολιτικού συστήματος είναι το κατά πόσον ή όχι ένας ηγέτης εμφανίζεται σε δημόσιες εκδηλώσεις με τον ή την σύζυγό του. Πρόκειται για μια επίδειξη της νεωτερικότητας και της ισότητας που ακόμη και η μυστικοπαθής ηγεσία της Κίνας και της Βόρειας Κορέας φαίνεται να έχουν μάθει τελευταία. Ο θεσμός της “πρώτης κυρίας” είναι ένα σημάδι ότι οι δημοκρατίες βλέπουν την εξουσία ως κάτι που πρέπει να μοιράζονται, όπως, ας πούμε, κάνουν ο Μπιλ Κλίντον και ο Μπαράκ Ομπάμα. Δικτάτορες όπως ο Χίτλερ, ο Στάλιν και ο Κιμ-Ιλ-σουνγκ, ως μοιραία σκληροί, πρέπει να είναι μόνοι τους.

Όταν οι Μπολσεβίκοι αντικατέστησαν την καταπιεστική μοναρχία της Ρωσίας με τον κομμουνισμό το 1917, η “δικτατορία του προλεταριάτου” του Βλαντίμιρ Λένιν άφησε περιθώρια στον ηγέτη όχι μόνο να έχει μια γυναίκα, αλλά και να της επιτρέπει ένα δημόσιο ρόλο. Η Ναντέζντα Κρούπσκαγια, η πρώτη σοβιετική Πρώτη Κυρία, εκτελούσε έναν ρόλο σουφραζέτας. Αντίθετα, η αυτοκτονία το 1939 της συζύγου του Στάλιν, Ναντέζντα Αλιλούεβα, υπογράμμισε τη βασιλεία του τρόμου στη χώρα. Το 1950 ο Νικίτα Χρουστσόφ επέτρεψε στη σύζυγό του, Νίνα, να τον συνοδεύσει στα ταξίδια στο εξωτερικό, παρουσιάζοντας μια σπιτική εικόνα του κομμουνισμού με ανθρώπινο πρόσωπο.

Αλλά με την πτώση του Χρουστσόφ, οι Σοβιετικές πρώτες κυρίες επέστρεψαν στο σπίτι. Ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ απέκρυψε τη σύζυγό του, Βικτόρια, από τη δημοσιότητα καθόλη τη δεκαετία του 1970, και η σύζυγός του Γιούρι Αντρόποφ, η Τατιάνα Φιλίποβνα, ήταν ελάχιστα γνωστή μέχρι την κηδεία του το 1984.

Όπως συμβαίνει και με οτιδήποτε άλλο στη Ρωσία, η αλλαγή της θέσης των γυναικών ήρθε με την έναρξη της περεστρόικα του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Η σύζυγος του Γκορμπατσόφ, Ραΐσα, εξέπληξε το έθνος, όχι μόνο επειδή εμφανίστηκε δημόσια, αλλά και επειδή ακολουθούσε τη μόδα και εξέφραζε τις απόψεις της. Όταν ο Μπόρις Γέλτσιν ήρθε στην εξουσία στην ανεξάρτητη Ρωσία, είδε μόνο μια μερική αντιστροφή, με την μεγαλωμένη στην ύπαιθρο σύζυγό του, Νένα, να κάνει δημόσιες εμφανίσεις στο πλευρό του περιστασιακά.

project-syndicate

Keywords
Τυχαία Θέματα