Γιατί όχι μια Ευρώπη … 75 πολιτειών;

Ο Alfred Heineken δεν ήταν ένας απλός ζυθοποιός. Ήταν και στοχαστής, που σκέφτονταν για το μέλλον της Ευρώπης.

«Προτείνω μια ενωμένη Ευρώπη 75 πολιτειών», είχε γράψει σε φυλλάδιο που δημοσιεύτηκε το 1992, «με την κάθε πολιτεία να έχει πληθυσμό από 5 ως 10 εκατομμύρια».

Ο  Heineken ήταν ένας δημιουργικός γέροντας, με πολύ διαθέσιμο χρόνο και με πολλά λεφτά. Ήταν γνωστός για τις περίεργες ιδέες του. Αυτή του η ιδέα για μια ενωμένη Ευρώπη, ξεχάστηκε γρήγορα. Δυστυχώς. Είκοσι όμως χρόνια μετά, παραμένει πιο επίκαιρη από

ποτέ.

Έχει διατυπωθεί και στο παρελθόν, αλλά σήμερα ισχύει πιο πολύ: Τα ευρωπαϊκά κράτη είναι πολύ μικρά για τις διεθνείς σχέσεις και πολύ μεγάλα για την καθημερινότητα.

Ο καιρός που η Γερμανία ή η Γαλλία μπορούσαν να φροντίσουν για τον εαυτό τους στο διεθνές στερέωμα έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Πόσο δε μάλλον το Λουξεμβούργο ή η Ολλανδία; Για αυτό και σήμερα έχουμε το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και προς το παρόν το ευρώ.

Ας δούμε την λίστα με τα μεγαλύτερα κράτη του κόσμου σε έκταση:

Η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης είναι η Γαλλία, που διεθνώς καταλαμβάνει την 43η θέση. Η Ρωσία, που είναι η Νο1, είναι 26 φορές μεγαλύτερη. Η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι 15 φορές μεγαλύτερες.

Ας δούμε τώρα την λίστα με τις μεγαλύτερες χώρες σε πληθυσμό:

Η Γερμανία που είναι η πολυπληθέστερη στην ΕΕ, παγκοσμίως είναι 16η. Η Κίνα που είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στη γη, έχει 16 φορές περισσότερους κατοίκους. Η Ινδία 15 φορές!

Αν η ΕΕ ήταν ένα κράτος, θα ήταν το 7ο στον κατάλογο των μεγαλύτερων σε έκταση το κόσμου και 3ο πληθυσμιακά. Και όπως αρέσκονται να επαναλαμβάνουν οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών, η ΕΕ θα ήταν η 1η στην κατάταξη των μεγάλων οικονομιών.

Ο καιρός όμως που οι λαοί ήταν αδαείς και υπάκουοι παρήλθε. Όπως παρήλθε και ο καιρός που οι λαοί δεν ζητούσαν από τους ηγέτες τους διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, δημοκρατία και λογοδοσία.

Ανέκαθεν, η τεχνολογική πρόοδος οδηγούσε στην πολιτική αναστάτωση, συχνά εις βάρος των ηγεσιών. Το διαδίκτυο, όπως και η τυπογραφία κάποτε, προσφέρει στον λαό πρόσβαση στην πληροφόρηση, καθώς και την δύναμη της δημιουργίας και της διανομής, που υπονομεύει τα απανταχού καθεστώτα, όχι μόνο αυτά του αραβικού κόσμου.

Για αυτό και τα κράτη κάνουν ότι χρειάζεται για να διευκολύνουν έναν όλο πιο απαιτητικό και απελευθερωμένο πληθυσμό: Αποκεντρώνονται.

Η Βρετανία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία και άλλες χώρες, εδώ και μερικές δεκαετίες μεταφέρουν την εξουσία προς τα κάτω. Όσο πιο κοντά βρίσκεται η εξουσία, τόσο πιο αποδοτική, δημοκρατική και υπεύθυνη είναι. Το μέγεθος παίζει πράγματι ρόλο.

Όλα όσα λειτουργούν, έχουν το βέλτιστο μέγεθος. Ένα στυλό, μικρό ή μεγάλο, θα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος πρόνοιας έχει πολλαπλές λειτουργίες. Χρειάζεται να μπορεί να προστατεύσει τα εδάφη του από εξωτερικούς εχθρούς, να είναι συντεταγμένο και ευνομούμενο, να παρέχει υγειονομική φροντίδα, παιδεία, να φροντίζει για τις υποδ

Keywords
Τυχαία Θέματα