Γιατί οι μελλοντικές μεγαλουπόλεις θα είναι στην Αφρική και την Ασία

Το Τόκιο θα εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη πόλη του κόσμου το 2030, αλλά πολλές ακόμα πόλεις θα διεκδικούν τον τίτλο. Σύμφωνα με μια συναρπαστική νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, η Γη θα έχει 41 «μεγαλουπόλεις» - δηλαδή πόλεις με 10 εκατ. ή περισσότερους κατοίκους - από 28 που είναι τώρα. Παρά το γεγονός ότι τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα του κόσμου ιστορικά συγκεντρώνονται στον ανεπτυγμένο κόσμο, ο γρήγορος ρυθμός αστικοποίησης στην Αφρική και την Ασία σημαίνει

ότι οι μεγαλουπόλεις του αύριο θα βρεθούν στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Μέχρι το 2030, στην Ασία και την Αφρική θα βρίσκονται οι εννέα από τις 10 μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, σύμφωνα με την έκθεση. Στην Κίνα, όπου βρίσκονται έξι μεγαλουπόλεις, προβλέπεται να αυξηθούν σε επτά. Επίσης, θα προστεθούν μέχρι τότε έξι πόλεις μεταξύ 5 και 10 εκατομμυρίων κατοίκων. Εκρηκτική αύξηση θα υπάρξει και στον πληθυσμό της Ινδίας. Αχμενταμπάντ, Μπανγκαλόρε, Τσενάι και Χαϊντεραμπάντ αναμένεται να γίνουν «μέγα-πόλεις», δίνοντας στην Ινδία επτά πόλεις με περισσότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους. Στην Αφρική, το Νταρ Ες Σαλάμ στην Τανζανία, το Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότια Αφρική και η Λουάντα στην Αγκόλα αναμένεται να ενταχθούν στις τάξεις των άλλων μεγαλουπόλεων της ηπείρου, το Κάιρο, την Κινσάσα και το Λάγος.

Η Βόρεια Αμερική, η Λατινική Αμερική και η Ευρώπη θα παραμείνουν οι πιο βαριά αστικοποιημένες περιοχές του κόσμου, αλλά η Αφρική και η Ασία θα τις φτάσουν μετά το 2030. Στην Αφρική και την Ασία παραμένει το 90 τοις εκατό του παγκόσμιου αγροτικού πληθυσμού. Ωστόσο, δεδομένου ότι περισσότεροι άνθρωποι πηγαίνουν στα αστικά κέντρα, ο αριθμός αυτός θα συρρικνωθεί δραματικά. Μέχρι το 2050, το 56 τοις εκατό των Αφρικανών και το 64 τοις εκατό των Ασιατών θα ζουν σε πόλεις. Η Ασία θα αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των κατοίκων στις πόλεις, αλλά η Αφρική τον ταχύτερο ρυθμό αστικοποίησης.
Συνολικά, η αστικοποίηση στην Αφρική και την Ασία θα προσθέσει 2,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε πόλεις του κόσμου. Στην Ινδία –όπου υπάρχει ο μεγαλύτερος στον κόσμο αγροτικός πληθυσμός- αναμένεται να υπάρξει 37 τοις εκατό αύξηση του αστικού πληθυσμού. Η Ινδία, η Κίνα και η Νιγηρία - οι τρεις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά αστικοποίησης στον κόσμο - αναμένεται να προσθέσουν 404 εκατ., 292 εκατ. και 212 εκατ. αντίστοιχα, στους αστικούς πληθυσμούς τους. Μόνες τους, αυτές οι τρεις αυτές χώρες θα προσθέσουν 908 εκατ. ανθρώπους στις πόλεις του κόσμου.
Οι τάσεις αυτές αντανακλούν την ταχεία διαδικασία αστικοποίησης που συμβαίνει ήδη τα τελευταία 60 χρόνια. Στη δεκαετία του 1950, το 70 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού ζούσε σε αγροτικές περιοχές, με λιγότερο από το ένα τρίτο στα αστικά κέντρα. Κατά τη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών θα συμβαίνει το αντίθετο, με τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού να ζουν σε αστικές περιοχές μέχρι το 2050.

blog.foreignpolicy

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα