Γιατί οι νέοι Ευρωπαίοι γίνονται τζιχαντιστές

Η Σάλμα Αμπντέλ ήταν από πολλές απόψεις μια συνηθισμένη έφηβη. Της άρεσαν οι τηγανιτές πατάτες, το iPhone της, και, σύμφωνα με τον αδελφό της, «οι καλές πίτσες». Ο πατέρας της Σάλμα αναφέρεται στην 18χρονη με φράσεις όπως «καλή μου» ή «αγάπη μου». Ως η νεότερη από τα 10 παιδιά σε μια οικογένεια Μουσουλμάνων του Μαρόκου που έμεναν πάντα κοντά στο σπίτι τους στα προάστια του Παρισιού, ήταν το τελευταίο πρόσωπο που θα περίμενε κανείς να κάνει κάτι ριζοσπαστικό.

Κι αυτό κάνει ακόμα πιο οδυνηρή εκείνη την ημέρα του Απρίλη. Η Σάλμα ξύπνησε

το πρωί, για πάει στο τοπικό γαλλικό δημόσιο σχολείο όπου ακολουθούσε μαθήματα ζαχαροπλαστικής. Έφθασε στην ώρα της στις 8 π.μ. και στη συνέχεια, ανεξήγητα, εξαφανίστηκε.

Τα μέλη της οικογένειά της (των οποίων τα ονόματα έχουν αλλάξει) δέσθηκαν μια κλήση από τον οδηγό που πήγε να την πάρει κανονικά μετά το σχολείο. Δεν ήταν πουθενά. Ο αδελφός της Ιμπραήμ σκέφτηκε αμέσως το χειρότερο. «Κάποιος ίσως να την απήγαγε και να τη βίασε». Η Σάλμα γεννήθηκε πρόωρα στους 5 μήνες και είχε ξεπεράσει αρκετά πνευματικά μειονεκτήματα. Ο αδερφός της φοβήθηκε ότι ήταν ευάλωτη στην χειραγώγηση από τους άνδρες.

Γάλλοι οι περισσότεροι ευρωπαίοι τζιχαντιστές

Όπως αποδείχθηκε, είχε εν μέρει δίκιο. Οι κάμερες ασφαλείας την έδειξαν να φεύγει από το σχολείο πέντε λεπτά μετά την άφιξή της. Πήγε στο αεροδρόμιο, αγόρασε ένα εισιτήριο για την Τουρκία και, στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός online δικτύου στρατολόγησης της τζιχάντ, πέρασε στη Συρία για να συμμετέχει στον εμφύλιο πόλεμο. Ήταν ένας Γάλλος στο Διαδίκτυο ο οποίος ήταν ήδη στη Συρία, υποστηρίζει ο αδελφός της, που την παρέσυρε δείχνοντάς της φωτογραφίες από παιδιά στη Συρία. Η Σάλμα είναι ένας από τους εκατοντάδες νέους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους σε όλη την Ευρώπη για να συμμετέχουν σε ομάδες ανταρτών που αγωνίζονται στη Μέση Ανατολή, δημιουργώντας μια νέα μεγάλη απειλή για την ασφάλεια στη Δύση, αλλά και συναισθηματικό άγχος στα σαλόνια από το Λονδίνο ως το Βερολίνο.

Από την οργή για τη μαζική σφαγή των μουσουλμάνων από το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ ως την αίσθηση του ιδεαλισμού για να ενταχθούν σε ένα ενδεχόμενο νέο θρησκευτικό κράτος, οι νέοι εγκαταλείπουν την ασφάλεια των οικογενειών τους, την εκπαίδευσή τους και συχνά τον αστικό τρόπο ζωής τους για να υποστηρίξουν ομάδες της Τζιχάντ. Μερικοί εντάσσονται σε ομάδες ανταρτών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα. Άλλοι ευθυγραμμίζονται με ακόμη πιο ριζοσπάστες ισλαμιστές. Οι νέοι αναχωρούν σε αρκετά μεγάλους αριθμούς για να προκαλούν ανησυχία σε κορυφαίους πολιτικούς κύκλους σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Διεθνές Κέντρο για τη Μελέτη της ριζοσπαστικοποίησης στο King s College του Λονδίνου, περίπου 2.000 Ευρωπαίοι έχουν ήδη εγκαταλείψει τη Συρία. Η γαλλική κυβέρνηση εκτιμά ότι 700 νέοι άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Γαλλία και μόνο - ο μεγαλύτερος αριθμός από οποιαδήποτε χώρα στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Πάνω από 500 νέοι από τη Βρετανία έχουν ενταχθεί σε ομάδες ανταρτών της Συρίας, περισσότεροι από 300 από τη Γερμανία και τουλάχιστον 100 από την Ολλανδία. Αρκετοί είναι και από το Βέλγιο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένας Αμερικανός από τη Φλόριντα συνδέθηκε με μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη Συρία τον Μάιο.

Μερικοί από τους νέους υποκινούνται από μια βαθιά απογοήτευση επειδή η Δύση απέτυχε να ανταποκριθεί στη σύγκρουση στη Συρία, που έχει στοιχίσει πάνω από 160.000 ζωές τα τελευταία τρία χρόνια. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι νέοι αυτοί αποτελούν εύκολη λεία για διάφορες ομάδες, όπως το Ισλαμικό Κράτος. Στη στρατολόγηση, υπόσχονται μια ζωή όλο μεγαλεία.

Η έξοδος αφορά τόσο νέους ευρωπαίους άνδρες όσο και γυναίκες, Μουσουλμάνους εκ γενετής ή όσους ασπάστηκαν το Ισλάμ. Μερικοί έχουν στρατιωτική εκπαίδευση. Άλλοι, όπως η Σάλμα, πηγαίνουν σε έναν κόσμο όπου είναι εντελώς απροετοίμαστοι να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Πολλοί δεν θα επιστρέψουν. Για όσους επιστρέψουν, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν για την απειλή που θέτουν για τις πατρίδες τους.

Ο συντονιστής αντιτρομοκρατικής δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζιλ ντε Κερσόφ, λέει ότι η θανάσιμη επίθεση σε τέσσερα άτομα σε ένα εβραϊκό μουσείο στις Βρυξέλλες τον Μάιο από, πιθανότατα, έναν γάλλο τζιχαντιστή που είχε πάει στη Συρία υπογραμμίζει τον κίνδυνο.

Στη Συρία πηγαίνουν οι περισσότεροι

Η Συρία δεν είναι η πρώτη χώρα που προσελκύει ξένους μαχητές σε έναν πόλεμο. Χιλιάδες αριστεροί πήγαν ως εθελοντές μαχητές ενάντια στο φασισμό, στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο της δεκαετίας του 1930. Πενήντα χρόνια αργότερα, Μουσουλμάνοι προσχωρήσαν στον αγώνα κατά των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν. Πιο πρόσφατα, οι ριζοσπάστες ισλαμιστές πήραν τα όπλα στη Σομαλία, στο Αφγανιστάν μετά την 9/11, και στη συνέχεια στο Ιράκ.

Όμως, η δυνατότητα πρόσβασης της Συρίας, σε συνδυασμό με την ισχυρή «κυβερνο- τζιχάντ» που έχει εξαπλωθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιτρέπουν στις ομάδες ανταρτών να φτάσουν σε αλλοδαπούς με τρόπους και σε αριθμούς που, λένε οι ειδικοί, είναι άνευ προηγουμένου. Είναι πλέον τόσο εύκολο να φτάσει κάποιος στη νότια Τουρκία από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με εταιρεία χαμηλού κόστους, όπως η Easy Jet, που μάλιστα κάποιοι τις έχουν βαφτίσει «Τζιχάντ Jets».

Από εκεί, οι ξένοι μαχητές συνήθως δεν χρειάζονται θεώρηση. Μπορούν εύκολα να εναρμονιστούν με τους τουρίστες. Παίρνουν τη δημόσια συγκοινωνία ή ταξί στα σύνορα της χώρας με τη Συρία. Μόλις περάσουν, πηγαίνουν σε «ευρωπαϊκούς οίκους», όπου προσλαμβάνονται για να κάνουν οποιαδήποτε εργασία είναι απαραίτητη. Είναι ένα σενάριο που ο Ντάνιελ Κέλερ, οικογενειακός σύμβουλος στο πρόγραμμα Hayat της Γερμανίας, που προσπαθεί να αποτρέψει τη ριζοσπαστικοποίηση νεαρών Γερμανών, παρομοιάζει με τους Μεξικανούς μετανάστες στις ΗΠΑ. Περπατούν κατά μήκος των συνόρων μια μέρα και την επόμενη στέκονται στους αμερικανικούς δρόμους αναζητώντας εργασία.

Η τζιχάντ, μιντιακό φαινόμενο

Ακόμη πιο ασυνήθιστο για τον συριακό πόλεμο - και αυτό είναι που το καθιστά σημαντικό για τις μελλοντικές συγκρούσεις, όπως η εξέγερση των Σουνιτών στο Ιράκ- είναι το πώς η τζιχάντ έχει γίνει ένα φαινόμενο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τα βίντεο που διανέμονται από ριζοσπαστικές ομάδες, με τους δικούς τους λογαριασμούς YouTube, έχουν γεμίσει το Διαδίκτυο. Κήρυκες κάνουν έκκληση στους νέους Δυτικούς με τα μηνύματα του μαρτυρίου και της αφοσίωσης συσκευασμένα σε βίντεο με ροκ μορφή. Είναι ένα νέο είδος που ονομάστηκε «ποπτζιχαντισμός», λέει ο Κέλερ. Αυτοί που στρατολογούν πείθουν τους νέους ότι μπορούν να ενταχθούν σε κάτι μεγαλύτερο και να ξεχάσουν τα «μικρά προβλήματά» τους, όπως η ανεργία ή τα οικογενειακά προβλήματα.

Μέσω Twitter, Facebook, Instagram και Tumblr, οι τζιχαντιστές εξαπλώνουν εύκολα τα μηνύματά τους στους Δυτικούς. Ο Γιλμάζ, ένας χαμογελαστός ολλανδός τζιχαντιστής με τουρκική καταγωγή, έχει κάνει αίσθηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο λογαριασμός του που ονομάζεται Chechclear.Tumblr.com, δοξάζει το πέρασμά του από τη Συρία ως την απόλυτη περιπέτεια. Πρώην Ολλανδός στρατιώτης, βάζει φωτογραφίες του πολέμου, παράλληλα με εκείνες από γατάκια και παιδιά της Συρίας. Σε μία φωτογραφία, δείχνει ένα μεγάλο μπολ με M&M’s και από κάτω γράφει: «όσοι μένουν σπίτι παίρνουν μόνο πολύχρωμες καραμέλες. Όσοι είναι στη Τζιχάντ, χρυσό :-)))».

Αυτό απέχει πολύ από τα μυστικά φόρουμ και τα συχνά αυστηρά μηνύματα, που χαρακτήριζαν την επικοινωνία από την πρώτη γραμμή σε προηγούμενες συγκρούσεις. Ο Pieter Van Ostaeyen, αναλυτής επιχειρήσεων και blogger για την τζιχάντ, λέει ότι έρχονται σε επαφή με δεκάδες Δυτικούς τζιχαντιστές από τη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Δανία, τη Φινλανδία και άλλες χώρες. Ο ίδιος λέει ότι έχει τακτική επαφή με τον Γιλμάζ από το σπίτι του έξω από τις Βρυξέλλες. Αν ήθελε να πάει στη Συρία, λέει ότι εύκολα θα μπορούσε, όπως ακριβώς έκανε και η Σάλμα, παρότι δεν μπορούσε να πάει στο σχολείο χωρίς τη συνοδεία οδηγού λόγω των ειδικών αναγκών της.

Στην περίπτωσή της, το Διαδίκτυο ενήργησε ως χάρτης και ως ένα συναρπαστικό εργαλείο - πολύ περισσότερο από όσο συνειδητοποίησε η οικογένειά της εκείνη τη στιγμή. Κανονικά, η Σάλμα θα ερχόταν κατευθείαν στο σπίτι μετά το σχολείο. Μερικές φορές έκανε παρέα με τους γείτονες. Μερικές φορές έφτιαχνε κέικ και κρέπες. Πιο συχνά, όμως, περνούσε ώρες στο δωμάτιό της online και στο κινητό τηλέφωνο που της αγόρασε ο πατέρας της. Κανείς δεν υποψιάστηκε τίποτα.

Τζιχάντ και… κομμουνιστική ιδεολογία

Ο Κέλερ λέει ότι τους τελευταίους μήνες η ομάδα του έχει δει μια σταθερή αύξηση του αριθμού των γυναικών που πηγαίνουν στη Συρία. Σημειώνει ότι συχνά έλκονται από μια μορφή «χειραφέτησης- τζιχάντ» -τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να παντρευτούν όποιον τους αρέσει, χωρίς τη συγκατάθεση των οικογενειών τους. Έχουν προσληφθεί ενεργά, διότι διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο στην «αναγέννηση του χαλιφάτο». «Με γυναίκες που παντρεύονται, μαγειρεύουν και αναθρέφουν παιδιά, οι τζιχαντιστές μπορεί να δημιουργήσουν ρίζες», λέει ο Κέλερ.

Ωστόσο, στην ψηφιακή εποχή, δεν στρατολογούνται οι απλά περίεργες νεαρές μουσουλμάνες. Οι τζιχαντιστές μπορούν τώρα να έχουν πρόσβαση σε ανθρώπους από όλα τα δημογραφικά και κοινωνικά στρώματα - από τους περιθωριοποιημένους μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς ως την μεσαία τάξη των Ευρωπαίων. Είναι αυτό που ο David Thomson, συγγραφέας του νέου βιβλίου «Οι Γάλλοι τζιχαντιστές» ονομάζει «εκδημοκρατισμός στον κυβερνοχώρο της τζιχάντ».

Αλλά το μέσο δεν θα ήταν τίποτα χωρίς ένα μήνυμα. Ενώ ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός παραμένει κυρίαρχος πόλος έλξης, δεν είναι το μόνο. Ο Mathieu Guidère, Γάλλος ειδικός στον ισλαμικό ριζοσπαστισμό, λέει ότι η έλξη για το κίνημα της τζιχάντ σήμερα μοιάζει με τη γοητεία που ασκούσε η κομμουνιστική ιδεολογία στη δεκαετία του 1960 και του '70.
«Πολλοί από αυτούς τους νέους αναζητούν για μια αιτία, κάτι για να συμμετάσχουν» λέει. «Αντιλαμβάνονται ότι σήμερα η μόνη ιδεολογία που αμφισβητεί το κυρίαρχο σύστημα ... είναι ο Ισλαμισμός και ιδιαίτερα ο τζιχαντισμός.... Αν θέλεις να είσαι επαναστάτης… δεν μπορείς να το κάνεις στις ΗΠΑ, ούτε στη Γαλλία ή στη Μεγάλη Βρετανία ή τη Γερμανία».

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος»

Αυτό το χειμώνα, ο Μανουέλ Βλας, ο Γάλλος πρωθυπουργός ο οποίος ήταν τότε υπουργός Εσωτερικών, αποκάλεσε το θέμα τον «μεγαλύτερο κίνδυνο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια». Η Γαλλία έχει τις μεγαλύτερες μουσουλμανικές και εβραϊκές κοινότητες της περιοχής και το μεγαλύτερο αριθμό ξένων μαχητών στη Συρία. Αλλά το πρόβλημα δεν περιορίζεται σε μία μόνο χώρα, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα είναι ένα ελεύθερο ταξίδι. Ο κύριος ύποπτος για τον πυροβολισμό στις Βρυξέλλες, Mehdi Nemmouche, είναι Γάλλος, αλλά επέστρεψε στην Ευρώπη μέσω της Γερμανίας και επιτέθηκε στο Βέλγιο.
Οι κυβερνήσεις από το Βερολίνο ως το Παρίσι και τη Μαδρίτη έχουν ήδη συλλάβει ύποπτους που εργάζονται ως μέρος των δικτύων στρατολόγησης στην Ευρώπη. Τώρα προσπαθούν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τη διαμόρφωση μιας κεντρικής βάσης δεδομένων για την παρακολούθηση των πολιτών που έχουν πάει στη Συρία. Ζήτησαν επίσης από τις εταιρείες του Διαδικτύου να πατάξουν την προπαγάνδα της τζιχάντ.
Ακόμα πιο επιτακτικά, οι αξιωματούχοι προσπαθούν να σταματήσουν τους νέους από το να στρατολογούνται. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε επίσημα το Δίκτυο Ευαισθητοποίησης για τη Ριζοσπαστικοποίηση το 2011, το οποίο συνδέει τις κοινοτικές οργανώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, για την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού. Όπως η Γαλλία, και άλλες χώρες δημιουργούν τηλεφωνικές γραμμές για τους ανθρώπους που εντοπίζουν ασυνήθιστη συμπεριφορά σε μέλη της οικογένειάς τους. Η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει να προτείνει νομοθεσία που θα επιτρέπει στους υπαλλήλους των μυστικών υπηρεσιών να εμποδίζουν τους ύποπτους υποστηρικτές της ισλαμικής τρομοκρατίας από την έξοδο από τη χώρα.
Δυστυχώς, όλα αυτά μπορεί να είναι πολύ αργά για την οικογένεια Αμπντέλ. Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να ανακαλύψουν ότι η Σάλμα έφυγε. Έλεγξαν τα αρχεία καταγραφής κλήσεων και βρήκαν έναν αριθμό στην Τουρκία. Κάλεσαν αμέσως. Ένας άνδρας το σήκωσε και συγκλόνισε την οικογένεια λέγοντας ότι ήταν καθ 'οδόν προς την Κωνσταντινούπολη και σύντομα θα μεταφερθεί στη Συρία. Τις πρώτες εβδομάδες επικοινωνούσαν καθημερινά. Τώρα η αλληλογραφία έχει πέσει σε μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Η Σάλμα τους διαβεβαιώνει ότι είναι μια χαρά. Ο Γάλλος που την παρέσυρε εκεί ζήτησε την άδεια του πατέρα της να την παντρευτεί. Αρνήθηκε. Από τότε, έχουν ανακαλύψει ότι είχε παντρευτεί τον άνδρα. Η οικογένεια είναι συντετριμμένη. Φοβούνται ότι οι τζιχαντιστές απλά θέλουν να οδηγήσουν το παιδί τους στον πόλεμο. Ο Ιμπραήμ ανησυχεί, επίσης, ότι η οικογένειά του θα μπορούσε να κινδυνεύει. Οι τζιχαντιστές ξέρουν τα ονόματά τους. Ξέρουν που ζουν. Ζήτησε από τις γαλλικές αρχές να τον βοηθήσουν. Έγραψε ακόμα και στο FBI, λέγοντας ότι πιστεύει πως μόνο οι Αμερικανοί έχουν τη δύναμη να σταματήσουν την κατάσταση. «Όλοι βοηθούν τα κορίτσια στη Νιγηρία» λέει ο Ιμπραήμ. «Αλλά για τους Ευρωπαίους, κανείς δεν κινείται. Καλώ όλο τον κόσμο να μας βοηθήσει».

http://www.csmonitor.com/World/2014/0728/Why-young-Europeans-are-becoming-jihadis

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
γινονται, easy jet, iphone, online, νέα, king, γαλλια, βρυξέλλες, εταιρεία, easy, jet, συγκοινωνιες, ταξι, ηπα, youtube, ροκ, twitter, facebook, instagram, tumblr, μπολ, blogger, κεικ, κρεπες, david, thomson, fbi, http, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, www.facebook.com, www.youtube.com, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κινημα πατατας, εκλογες ηπα, instagram, βιντεο, tumblr, χωρες, το θεμα, αδεια, αφγανισταν, βελγιο, βερολινο, γερμανια, δανια, εξοδος, εργασια, ηπα, θεμα, ιρακ, κωνσταντινουπολη, λονδινο, ολλανδια, ονοματα, προγραμμα, σουηδια, τηλεφωνο, φρασεις, φωτογραφιες, φωτογραφια, ωρα, blogger, fbi, youtube, αγχος, αεροδρομιο, αυξηση, ανεργια, απλα, ασαντ, άφιξη, εβδομαδες, βοηθεια, βρυξέλλες, γατακια, γινει, γοητεια, δυναμη, δυνατοτητα, δημοσιο, δειχνει, διαδικτυο, δικτυο, ευκολο, ευκολα, εκπαιδευση, ελξη, ελξης, εβδομαδα, ενεργα, εν μερει, επικοινωνια, εποχη, ερχονται, εσωτερικων, εταιρεία, ευρωπη, εφυγε, ζωη, ζωης, ειδος, ιμπραημ, ηνωμενες πολιτειες, ιδεολογια, ισλαμ, ισπανικο, καμερες, κυβερνηση, κινητο, μαδριτη, μηκος, μηνυματα, μηνες, μορφη, μπολ, μπορεις, μυστικα, ομαδα, παντα, οικογενεια, ολλανδος, παιδι, παιδια, παρισι, προβληματα, πρωι, ροκ, ρολο, σαλονια, σεναριο, συνεχεια, συντομα, συρια, σομαλια, σπιτι, σπιτια, σχολειο, τηγανιτες, τουρκια, τρια, φινλανδια, χρονος, χαρα, ψηφιακη, ωρες, ασφαλεια, δικιο, david, δωματιο, easy jet, easy, χωρα, ιδιαιτερα, jet, king, κληση, μελετη, μοιαζει, ομαδες, οργη, ταξιδι, τηγανιτες πατατες, thomson, online, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα