Γιβραλτάρ. Μια όαση μέσα στη μαύρη μαυρίλα;

Την ώρα που οι περιορισμοί λόγω πανδημίας χαλαρώνουν παντού στον κόσμο (στην Ελλάδα ανοίγουν επιτέλους τα νυχάδικα), πολλές ευρωπαϊκές χώρες σφίγγουν τα λουριά.

Για μια ακόμη φορά.

Από χθες το βράδυ λοιπόν, το Παρίσι μαζί με άλλες 15 περιοχές της Γαλλίας με συνολικό πληθυσμό γύρω στα 20 εκατομμύρια, μπήκε σε αυστηρό λοκντάουν, αν και όχι τόσο αυστηρό όσο τα δυο προηγούμενα.

Με τους Γάλλους ειδικούς να λένε πως «οι επόμενες δυο εβδομάδες

θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες», θυμίζοντας τους δικούς μας, που είναι μάλλον πιο ειδικοί, αφού αυτό μας το έλεγαν από πέρυσι τέτοιο καιρό.

Σύμφωνα λοιπόν με το BBC, οι Γάλλοι θα μπορούν να ασκούνται μέχρι και 10 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους, ενώ τα σχολεία, αλλά και άλλες απαραίτητες επιχειρήσεις (π.χ. βιβλιοπωλεία) θα παραμείνουν ανοικτά.

Όπως αναφέρουν οι αρχές, τα κρούσματα είναι ιδιαίτερα αυξημένα σε αυτό το τρίτο κύμα, και αυτό μάλλον οφείλεται στη νέα μετάλλαξη Β117 που πρώτα ανιχνεύθηκε στη Βρετανία.

Η Γαλλία πρωτομπήκε σε 55ημερο λοκντάουν πριν από ακριβώς ένα χρόνο, ενώ ένα δεύτερο επιβλήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και διήρκεσε μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου, με τα κρούσματα να μην πέφτουν ποτέ κάτω από 5.000 την ημέρα.

Προχθές στη Γαλλία σημειώθηκαν 38.000 νέα κρούσματα μέσα σε μια μόνο μέρα.

Αυτό σύμφωνα με την επιδημιολόγο Catherine Hill που μίλησε στο CNN οφείλεται στο ότι το δεύτερο λοκντάουν διακόπηκε πρόωρα, προκειμένου οι πολίτες να μπορέσουν να κάνουν τα χριστουγεννιάτικα ψώνια τους.

Εν τω μεταξύ οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί στην ΕΕ δεν πάνε σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια, ειδικά μετά την απόφαση πολλών χωρών να διακόψουν τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca, που κατηγορήθηκε για σοβαρές παρενέργειες, όπως π.χ. θρομβώσεις.

Στη Γερμανία οι αρχές ανησυχούν και προειδοποιούν για απότομη αύξηση των κρουσμάτων που θα απειλήσουν το σύστημα υγείας και δη τα ήδη υπερπλήρη νοσοκομεία. Για αυτή την δυσμενή εξέλιξη φταίνε οι μεταλλάξεις του ιού, λένε οι ειδικοί.

Το μόνο μέρος στον κόσμο που τα πάει γενικώς καλά, είναι η βρετανική κτήση Γιβραλτάρ, εκεί όπου κάθε ενήλικος κάτοικος έχει ήδη εμβολιαστεί.

Μιλάμε για μια μικρή περιοχή, συνολικής έκτασης 8-10 χιλιομέτρων, με μόλις 33.000 κατοίκους, που όμως τους τελευταίος μήνες είχε να αντιμετωπίσει πάμπολλα σχετικά κρούσματα (περίπου 4.000) και συνολικά 93 θανάτους, ενώ από τις σημερινές 26 μολύνσεις, οι 10 είναι σε επισκέπτες της χώρας.

Έτσι, μετά την «Επιχείρηση Ελευθερία», όπως ονομάστηκε το πρόγραμμα εμβολιασμών, το Γιβραλτάρ αποτελεί σήμερα μια μικρή όαση μέσα στη μαυρίλα της υπόλοιπης Ευρώπης, με την εστίαση, τα μπαρ, τα σχολεία, και γενικά τα πάντα όλα να είναι ανοικτά.

Πάντως, αν και ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Matt Hancock ανακοίνωσε περιχαρής πως το Γιβραλτάρ είναι το πρώτο κράτος στον κόσμο που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα εμβολιασμού, κάποιοι το αμφισβητούν, π.χ. η Washington Post, λέγοντας πως πρώτο ήταν το Βατικανό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα ποσοστό 3.5% των κατοίκων του Γιβραλτάρ έχουν αρνηθεί να εμβολιαστούν.

S.A.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα