«Η FIFA δεν είναι ΟΗΕ»

Η FIFA δεν είναι τα Ηνωμένα Έθνη. Η FIFA έχει να κάνει με τον αθλητισμό, έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο… Δεν είμαστε στη FIFA για να συζητάμε με τις πολιτικές αρχές τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν. Μπορούμε να συζητάμε με αυτές, να τους δίνουμε το πλαίσιο για να συναντιόμαστε, να ανταλλάσσουμε απόψεις και να καθιστούμε βέβαιο ότι χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο ως εργαλείο για αλλαγή. Και αυτό είναι που κάνουμε… Αλλά δεν μπορούμε να πούμε σε μια χώρα πώς θα πρέπει να κάνει εξωτερική πολιτική. Δεν

είναι αυτός ο ρόλος μας».

Αυτό δήλωσε, σε συνέντευξή του στο δίκτυο al Jazeera ο Τζερόμ Βάλκε, ΓΓ της FIFA, προσπαθώντας να απαντήσει στις επικρίσεις που δέχεται η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία από διάφορες πλευρές όσον αφορά στις επιλογές της για την ανάληψη της διεξαγωγής των διοργανώσεων του Μουντιάλ από μια σειρά από χώρες. Η FIFA δέχεται επικρίσεις για το Μουντιάλ της Βραζιλίας καθώς δεν φαίνεται να έχουν ολοκληρωθεί τα απαραίτητα έργα υποδομών και δέχεται επικρίσεις για τη διεξαγωγή του επόμενου Μουντιάλ στο Σότσι της Ρωσίας, οι οποίες άρχισαν να διατυπώνονται κυρίως μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Την πιο σκληρή κριτική, όμως, μέχρι στιγμής, τη δέχεται για την επιλογή του Κατάρ ως διοργανωτή του Μουντιάλ του 2022, κριτική που σχετίζεται κυρίως με τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας των εργατών που χτίζουν τα στάδια όπου έχει καταγραφεί εκατόμβη νεκρών.

«Η Βραζιλία οφείλει να είναι έτοιμη σε λίγο καιρό, και δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Αυτό σημαίνει ότι όλα θα είναι τέλεια; Δεν είναι εκεί το θέμα. Σημαίνει μήπως ότι όλα όσα έχουν συμφωνηθεί θα ολοκληρωθούν στην ώρα τους; Ούτε αυτό είναι το θέμα. Το ζητούμενο είναι να διασφαλιστεί ότι ο,τιδήποτε χρειαστεί για να διεξαχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο θα είναι εντάξει. Εμείς πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα είναι έτοιμα. Μπορώ να βεβαιώσω ότι θα το κάνουμε αυτό και μπορώ να πω μετά σιγουριάς ότι θα είναι όλα έτοιμα για να διεξαχθεί με απόλυτη επιτυχία το Μουντιάλ. Δεν υπάρχει κανένα άλλο σχέδιο Β» τόνισε αναφερόμενος στο πιο άμεσο θέμα που τίθεται στην Ομοσπονδία.

Ερωτώμενος για το κατά πόσο το Κατάρ έχει λάβει υπ’ όψιν του τις αλλεπάλληλες καταγγελίες για τις άθλιες συνθήκες εργασίας και τους πολυάριθμους θανάτους εργατών, κυρίως μεταναστών, ο Βάλκε αρκέστηκε να δηλώσει «κάνουμε πρόοδο. Δεν λέω ότι η κατάσταση θα αλλάξει σε έξι μήνες, γιατί δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, χρειάζεται χρόνος. Αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν άλλοι θάνατοι εργατών, ότι θα βελτιωθεί το επίπεδο ασφάλειας για τους εργαζόμενους στα έργα που γίνονται, και αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να πετύχουμε».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι μόνο «μια πραγματική κρίση» μπορεί να οδηγήσει στην ακύρωση της διεξαγωγής μιας διοργάνωσης από μια χώρα που την έχει ήδη αναλάβει. «Μια πραγματική κρίση που θα θέτει σε κίνδυνο την ίδια την διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που θα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας – οικοδεσπότη, που θα θέτει σε κίνδυνο τους ανθρώπους που θα μεταβούν σε αυτήν την χώρα για να συμμετάσχουν ή για να παρακολουθήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο».

Μπορεί ο Σεπ Μπλάτερ να είναι πρόεδρος της FIFA αλλά ο Βάλκε είναι αυτός, που από την θέση του Γενικού Γραμματέα κατά πολλούς, παίζει καθοριστικό ρόλο στις κρίσιμες αποφάσεις. Η FIFA διαχειρίζεται, ουσιαστικά, το πιο σημαντικό άθλημα στον κόσμο, και την πιο σημαντική, από άποψη συμμετεχόντων αλλά και χρημάτων πολλές φορές, διοργάνωση στον κόσμο στην οποία εκπροσωπούνται 209 εθνικές ομοσπονδίες. Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται μόνο για ποδόσφαιρο. Για την ακρίβεια πρόκειται κυρίως για μπίζνες.

Τα σκάνδαλα που έχουν πλήξει τα τελευταία χρόνια την Ομοσπονδία είναι αλλεπάλληλα. Αρχής γενομένης από τις ολοένα περισσότερες καταγγελίες για στημένα παιχνίδια σε διάφορα επίπεδα και διοργανώσεις, το αποκορύφωμα ήρθε με την καταγγελία κατά του πρώην αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας, Τζακ Γουόρνερ, ότι δέχτηκε 1,2 εκατομμύρια δολάρια από εταιρεία που ανήκε σε πρώην μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA, τον Μουχάμαντ μπιν Χάμαμ, από το Κατάρ, τα οποία ζήτησε δύο εβδομάδες μετά την επιλογή του εμιράτου για τη διοργάνωση του Μουντιάλ το 2022 (η όλη υπόθεση έλαβε χώρα το 2010).

Αν και ο θόρυβος για όλα αυτά δεν έχει καταλαγιάσει, ούτε επίσης η όλη ιστορία έχει πραγματικά διαλευκανθεί, ο Βάλκε, που είναι ΓΓ της Ομοσπονδίας από το 2007 και θεωρητικώς έχει προσωπική εικόνα για το τι γίνεται, έχει καταφέρει να «ρετουσάρει» κάπως την εικόνα της FIFA χωρίς να σημαίνει ότι τα ζητήματα αυτά έχουν οριστικά λήξει.

http://www.aljazeera.com/programmes/talktojazeera/2014/04/jerome-valcke-fifa-not-un-201444155314260788.html

Keywords
Τυχαία Θέματα