Η G20 και οι παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις

Σε ουσιαστικά μέτρα κατά της κερδοσκοπίας στο διεθνές Τραπεζικό και Χρηματιστηριακό σύστημα, που πλήττει βαριά την «πραγματική οικονομία», σε άμεση «ρύθμιση» της αγοράς παραγώγων, σε βαθιά μεταρρύθμιση παγκόσμιων Οργανισμών, όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά και σε μέτρα που θα μειώνουν τις ανισότητες ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, καλεί ο Πούτιν τους ηγέτες των ισχυρότερων οικονομικά χωρών του κόσμου, του ονομαζόμενου G20.

Τέσσερα

χρόνια πρίν, η διεθνής οικονομία αντιμετώπισε μια πρωτοφανή κρίση. Οι επιπτώσεις ήταν έντονες, έγιναν αισθητές σε όλο τον κόσμο, και μας επηρέασαν όλους, στον ένα ή στον άλλο βαθμό.

Οι προκλήσεις σε τόσο μεγάλη κλίμακα απαιτούν απολύτως καινούργιες προσεγγίσεις από τις ισχυρότερες οικονομικά χώρες. Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι ηγέτες των χωρών που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ, επέδειξαν πραγματική πολιτική βούληση για επίλυση του προβλήματος. Και το σημαντικότερο: Τα κράτη αυτά κράτησαν τον κόσμο μακριά από τη διολίσθηση, τα αδιέξοδα των εμπορικών πολέμων και του πλήρους προστατευτισμού. Επίσης, προσπάθησαν ώστε να επανέλθει η σταθερότητα στο διεθνές νομισματικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα. Έτσι, η G20, που μέχρι το 2008 υπήρχε μόνο με την μορφή τακτικών συσκέψεων των υπουργών Οικονομικών, απέκτησε το καθεστώς ενός κορυφαίου παγκόσμιου forum για τα προβλήματα της οικονομίας και τα χρηματοοικονομικά ζητήματα.

Αύξηση πόρων του ΔΝΤ

Εν μέσω της οικονομικής κρίσης, χάρις στην G20 εφαρμόστηκαν μέτρα για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου όλων των μεγάλων αναπτυξιακών Τραπεζών και των πόρων του ΔΝΤ. Η παρέμβαση αυτή, επέτρεψε στα ιδρύματα με τη σειρά τους, να έχουν την (κεφαλαιακή)  δυνατότητα να στηρίξουν τις χώρες που πλήττονται περισσότερο.

Επίσης, προτάθηκε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα δράσης για τη μεταρρύθμιση του ρυθμιστικού πλαισίου του χρηματοπιστωτικού συστήματος και καθορίστηκαν οι αρχές για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Θα μπορούσε χωρίς καμία υπερβολή να θεωρηθεί ως ορόσημο η απόφαση των ηγετών της G20 το 2009 για την ίδρυση του Συμβουλίου  Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Financial Stability Board – FSB). Το FSB έγινε το συντονιστικό όργανο για την επεξεργασία και τη θέσπιση αναβαθμισμένων «κανόνων δεοντολογίας», και νέων κανόνων του παιχνιδιού στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Αναπτυσσόμενες και αναπτυγμένες χώρες

Οι διαδικασίες αυτές διεξάγονται με φόντο τη μεταβολή του ίδιου του τοπίου της παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων, οι δυνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές θα ξεπεράσουν μέχρι το 2017 τους αντίστοιχους ρυθμούς των παραδοσιακά αναπτυγμένων χωρών πάνω από 3,5 φορές. Και στα επόμενα 15 χρόνια, πάνω από 2 φορές. Επιπλέον, η αλλαγές δεν αφορούν μόνο την παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά και τη «γεωγραφία» των εμπορικών και χρηματοοικονομικών ροών. Όμως, δεν έχουν λυθεί όλα τα συστημικά προβλήματα. Οι συνέπειες της κρίσης του 2008 είναι ακόμα ορατές.

Keywords
Τυχαία Θέματα