Η αδιέξοδη Οδύσσεια των προσφύγων στην Κύπρο

Σημαντική αύξηση προσφυγικών ροών, αν και σε μικρή εν γένει κλίμακα, καταγράφει τελευταία η Κύπρος. Για τους περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν εκεί όμως το ταξίδι καταλήγει σε αδιέξοδο.

«Απότομη προσγείωση για τους μετανάστες στην Κύπρο» είναι ο τίτλος εκτενούς δημοσιεύματος της Welt που αναφέρεται στη σημαντική αύξηση των προσφυγικών ροών στη Μεγαλόνησο. «[…] Αναλογικά προς τον πληθυσμό καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν είχε υποδεχθεί το 2018 τόσους πρόσφυγες όσοι η Κύπρος:

7.760 άνθρωποι, 70% περισσότεροι απ΄ ότι την προηγούμενη χρονιά. “Ένας στους τέσσερις έρχεται από τη Συρία, αλλά οι περισσότεροι είναι οικονομικοί πρόσφυγες από τη Γεωργία, τη νοτιοανατολική Ασία ή τη δυτική Αφρική“, λέει η Κορίνα Δρουσιώτου από το Κυπριακό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (Cyprus Refugee Council). Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζει η ομάδα των Σύρων: ενώ πριν από επτά χρόνια έρχονταν περίπου 500 άνθρωποι, πέρσι ήταν σχεδόν 2.000. “Σχεδόν όλοι εισέρχονται παράνομα στον νότο, στην Κυπριακή Δημοκρατία“, λέει η νομικός, παραπέμποντας στην ιδιαίτερη γεωγραφική και πολιτική κατάσταση του νησιού».

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, για τους πρόσφυγες και μετανάστες «[…] ο δρόμος προς την Κύπρο είναι ακριβός,καθώς οι διακινητές ζητούν για τον διάπλου περίπου 4.000 δολάρια, όπως λέει η Δρουσιώτου. Ωστόσο για τους περισσότερους που φτάνουν στο νησί το ταξίδι καταλήγει σε αδιέξοδο: όχι μόνον επειδή η χώρα δεν ανήκει στη ζώνη του Σέγκεν αλλά και καθότι λόγω της θέσης του νησιού είναι δύσκολο να συνεχίσει κανείς το ταξίδι του. “Αυτό εκπλήσσει κυρίως τους Αφρικανούς. Πιστεύουν ότι επειδή έφτασαν στην Ευρώπη είναι εύκολο να συνεχίσουν, κατά προτίμηση προς τη Γερμανία. Αυτή την υπόσχεση τούς δίνουν οι διακινητές“, λέει η Δρουσιώτου.

Διαφορετικά είναι τα πράγματα με τους πρόσφυγες από τη Συρία. “Έχουν οικογένεια εδώ (στην Κύπρο) και γι΄ αυτό επιλέγουν συνειδητά την Κύπρο. Το νησί ήταν ανέκαθεν μια σημαντική χώρα για τους Σύρους διότι ήδη πριν από τον πόλεμο πολλοί εργάζονταν εδώ“, λέει η Λώρα Ιακωβίδη διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου στο κυπριακό υπουργείο Εσωτερικών.

Πηγή: dw.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα