Η Άνγκελα στην Αθήνα - Επιστροφή στον τόπο της ανάκαμψης

11:06 6/4/2014 - Πηγή: Antinews

Στην πρώτη επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, στις αρχές Οκτωβρίου 2012, η χώρα στεκόταν μπροστά στον γκρεμό. Τότε, το στοίχημα για τον Αντώνη Σαμαρά και την κυβέρνηση ήταν ένα μήνυμα της Γερμανίδας καγκελαρίου για να «κρατηθεί» η Ελλάδα και να αποφύγει την πτώση στο κενό. Σε ένα εξαιρετικά αρνητικό κλίμα στο

εσωτερικό της χώρας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητεί τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης συνεργασίας και να κρατά ψηλά τους αντιμνημονιακούς τόνους, η Ανγκελα Μέρκελ καθησύχασε ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου από το ευρώ και εμφανίστηκε διατεθειμένη να βοηθήσει την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να αναλάβει δεσμεύσεις.

Ενάμιση χρόνο μετά, η Γερμανίδα καγκελάριος ετοιμάζει τις αποσκευές της για να βρει την Ελλάδα να βγαίνει στις αγορές και να εμφανίζει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Στο νέο τετ α τετ των δύο ηγετών, το Μέγαρο Μαξίμου και η κυβέρνηση δεν περιμένουν απλώς καλά λόγια αλλά έμπρακτη στήριξη, όπως η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας με αναπτυξιακά κεφάλαια. Ο πρωθυπουργός αποδίδει μεγάλη σημασία στην επίσκεψη που θα γίνει την Παρασκευή 11 Απριλίου, όπου θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει τα επόμενα βήματα της συμφωνίας για το χρέος. «Από εδώ και πέρα, υπάρχει μια ευθεία γραμμή και δεν υπάρχουν πισωγυρίσματα. Η χώρα βαδίζει μπροστά», αναφέρει στους συνομιλητές του εν όψει της επίσκεψης.

Θετικό κλίμα

Λίγα 24ωρα πριν από την άφιξη, η γερμανική εφημερίδα «Süeddeutsche Zeitung» επισήμανε ότι σκοπός της επίσκεψης της καγκελαρίου είναι η στήριξη των μεταρρυθμίσεων του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος «βρίσκεται εσωτερικά υπό πολιτική πίεση». Η κίνηση αυτή του Βερολίνου, σχολιάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, σηματοδοτεί την έμπρακτη στήριξη στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό μετά την πίεση των τελευταίων εβδομάδων με τις πολύπλοκες διαπραγματεύσεις με την τρόικα και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Το στίγμα πάντως για το τι κρύβει στις αποσκευές της η Ανγκελα Μέρκελ έδωσε πριν από λίγα 24ωρα ο εκπρόσωπός της, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος, αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη, εξέφρασε το μεγάλο θαυμασμό της για το δύσκολο δρόμο της Ελλάδας: «Η καγκελάριος έχει εκφραστεί, επανειλημμένα, δημοσίως για το με πόσο θαυμασμό βλέπει την ελληνική πορεία, για το ότι η ίδια έχει επίγνωση του πόσο δύσκολος είναι για μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού αυτός ο δρόμος, ο οποίος, όμως, δείχνει τώρα τις πρώτες επιτυχίες. Και γι’ αυτό είναι μια καλή ευκαιρία να μιλήσει επιτόπου, με τον κ. Σαμαρά».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «δεν χρειάζεται ιδιαίτερος λόγος» για να επισκεφθεί η κ. Μέρκελ την Ελλάδα, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη στενή σχέση συνεργασίας των δύο χωρών. «Η Ελλάδα είναι στενός εταίρος της Γερμανίας, υπάρχει στενή συνεργασία. Κατά την περίοδο της κρίσης του ευρώ, αυτή η συνεργασία ήταν ιδιαίτερα στενή».

Το πρόγραμμα των συναντήσεων

Όπως ανακοίνωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, η συνάντηση της καγκελαρίου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της επόμενης Παρασκευής, ενώ οι υπόλοιπες επαφές της Μέρκελ στην Αθήνα θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, εν όψει της επίσκεψης. Απαντώντας σε ερώτηση εάν πρόκειται να υπάρξει συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, ο Στ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι το πλήρες πρόγραμμα δεν είναι ακόμη διαθέσιμο, αλλά διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια επίσκεψη για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση και οικονομικούς παράγοντες της χώρας.

Η κρίσιμη συνάντηση του 2013

Από την αρχική επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πολλά τετ α τετ με τον Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο ιδιαίτερα κρίσιμη ήταν η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο τον Νοέμβριο του 2013. Η Ανγκελα Μέρκελ είχε μιλήσει για εντυπωσιακά αποτελέσματα τα οποία της παρουσίασε ο Ελληνας πρωθυπουργός και είχε σταθεί ιδιαίτερα στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από την Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισε ως το πιο σημαντικό επίτευγμα. Και τότε -όπως αναμένεται να πει και τώρα αλλά αποτελεί βούληση της κυβέρνησης- είχε επιμείνει στην ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών. Η κυρία Μέρκελ στις δηλώσεις της είχε αναγνωρίσει τις θυσίες που κάνει ο ελληνικός λαός δηλώνοντας ότι υποστηρίζει τον Αντώνη Σαμαρά στις δύσκολες αποφάσεις που καλείται η ελληνική κυβέρνηση να πάρει.

Από την πλευρά του, ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε σταθεί στις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, επισημαίνοντας πως «υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ που τώρα πια όλοι το αντιλαμβάνονται».

Κατερίνα Kατσαβού, στον «Τύπο της Κυριακής»

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα