Η αποφασιστική μάχη για το Χαλέπι

Μια μάχη που διεξάγεται αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να είναι αποφασιστική για την τύχη της στρατηγικής της κυβέρνησης Ομπάμα έναντι του ISIS - και δεν μιλάμε για το Κομπάνι. Πρόκειται για το μέλλον της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στη Συρία, το αρχαίο Χαλέπι, που πολιορκείται από τρεις πλευρές από τις δυνάμεις του τυράννου Μπασάρ Άσαντ και των δολοφονικών ζηλωτών του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους που κατέχουν μέρος της άλλης πλευράς.

Για τις σχετικά μετριοπαθείς συριακές πολιτοφυλακές, στις οποίες η κυβέρνηση Ομπάμα

ήδη διοχετεύει όπλα, οι γειτονιές του Χαλεπίου που εξακολουθούν να κατέχουν είναι το τελευταίο οχυρό στο εσωτερικό της χώρας. Και μέσα στις επόμενες ώρες ή μέρες είναι πολύ πιθανό να κοπεί η τελευταία γραμμή επαφής προς τα έξω. Οι Διοικητές του υποστηριζόμενου από τη Δύση Ελεύθερου Συριακού Στρατού ζητούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες να ξεκινήσουν αεροπορικές επιδρομές που θα τους βοηθήσουν να σταματήσουν τις δυνάμεις του Ασάντ. Χωρίς μια τέτοια ενέργεια, φοβούνται πως πολλοί από τους επιζώντες στρατιώτες τους μπορεί να παρασυρθούν προς τις τάξεις του ISIS.

Η επίθεση έχει αρχίσει από τις αρχές Οκτωβρίου. Τώρα, οι μονάδες του συριακού στρατού, που υποστηρίζονται από σιίτες μουσουλμάνους μαχητές από το Αφγανιστάν, τον Λίβανο και το Ιράν είναι έτοιμες να κόψουν την μοναδική διαδρομή που έχει απομείνει προς το Χαλέπι και χρησιμοποιείται κυρίως από σουνίτες αντάρτες για ανεφοδιασμό, μεταφορά ενισχύσεων και μεταφορά τραυματιών. Εάν το καθεστώς Άσαντ αποκόψει τη δίοδο Καστίγιο που συνδέει τους αντάρτες με τη συριακή ύπαιθρο και την Τουρκία, θα δημιουργήσει το σκηνικό για μια πλήρους κλίμακας πολιορκία των περιοχών που κατέχουν οι αντάρτες στην πόλη.

Οι ευνοημένες από τις ΗΠΑ ταξιαρχίες, όπως η κυρίως κοσμική Χρακάτ Χαζμ, η οποία έχει λάβει αντιαρματικούς πυραύλους TOW από την κυβέρνηση Ομπάμα, συμμετέχουν πλήρως στον αγώνα ενάντια του Άσαντ. Οι διοικητές των ομάδων εκφράζουν τη βαθιά τους απογοήτευση με την υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχία που έχει επικεντρωθεί στις αεροπορικές επιδρομές στο Κομπάνι. Υποστηρίζουν ότι η πολιορκία του Χαλεπίου, που ήταν κάποτε ο εμπορικός κόμβος της Συρίας, κινδυνεύει να προεκταθεί. «Οι Αμερικανοί λένε ότι θέλουν να δημιουργήσουν μια ελεγχόμενη, εκπαιδευμένη δύναμη 5.000 και θα χρειαστούν περίπου ένα χρόνο. Δεν έχουμε τόσο πολύ χρόνο» είπε ο Αμπντούλ Ραχμάν, ένας ανώτατος διοικητής της Τζαΐς αλ-Μουτζαχεντίν (Στρατός των Μουτζαχεντίν), μιας ομάδας που αριθμεί 3000 μαχητές και προέκυψε από τα χωριά και τις πόλεις της επαρχίας του Χαλεπίου.

Ο Νασρ αλ-Χαρίρι, γενικός γραμματέας του υποστηριζόμενου από τη Δύση Συριακού Συνασπισμού, προειδοποιεί για τις σοβαρές συνέπειες της αδράνειας των ΗΠΑ. «Καλούμε τον διεθνή συνασπισμό ενάντια στο ISIS να παραδώσει επείγουσα στρατιωτική υποστήριξη στον FSA στο βόρειο Χαλέπι για να αποκρούσει τις προσπάθειες του καθεστώτος να περικυκλώσουν την πόλη», αναφέρει σε δήλωση. Η απώλεια του Χαλεπίου από τους αντάρτες της Συρίας θα ήταν ένα τεράστιο συμβολικό πλήγμα για την εξέγερση και θα ήταν ένα καταστροφικό πλήγμα στους υποστηριζόμενους από τη Δύση επαναστάτες που αγωνίζονται σε δύο μέτωπα, εναντίον του Άσαντ και κατά του ISIS, που ελέγχει τα σημεία εισόδου βορειοανατολικά του Χαλεπίου μέσω της πόλης αλ-Μπαμπ. Το ISIS έχει εκμεταλλευτεί τις ανατροπές στον αγώνα κατά του Άσαντ, υποστηρίζουν οι επικεφαλής των ανταρτών, επειδή έχει στρατολογήσει μαχητές οι οποίοι στο παρελθόν δεν ήθελαν να έχουν καμία σχέση μαζί του.

Η κρίση για τους αντάρτες ξεκίνησε αυτό το μήνα, όταν οι δυνάμεις του Άσαντ κατέλαβαν το χωριό Τζουμπαΐλα, που τους συνέδεε με τις πόλεις Χανταράτ και Σιφάτ, στα βορειοδυτικά του Χαλεπίου. Η κατάληψη της Τζουμπαΐλα επίσης, επέτρεψε στις δυνάμεις του καθεστώτος να έρθουν πιο κοντά με τους σιίτες μαχητές από το Αφγανιστάν, το Ιράν και τον Λίβανο, που έχουν μαζευτεί στις πόλεις Νιμπούλ και Α Ζαχράα, λέει ο Μοχάμεντ, ένας μαχητής των ανταρτών της ομάδας Λίουα αλ Ταουχίντ (Λιοντάρια της Ταουχίντ), ο οποίος έχει τον ρόλο του συνδέσμου με άλλες ταξιαρχίες ανταρτών, συμπεριλαμβανομένης και της θυγατρικής της Αλ Κάιντα, Τζαμπχάτ αλ-Νούσρα.

Ο Μοχάμεντ, ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει από τις πρώτες γραμμές στο Χαλέπι, δήλωσε ότι η μάχη για να κρατήσουν τον δρόμο του Καστίγιο ανοικτό είχε γίνει απελπιστική. «Έχουμε μεγάλες απώλειες», είπε. «Υπάρχουν πολλοί σιίτες μαχητές από το Αφγανιστάν και το Ιράν». Όπως εκτιμά, υπάρχουν λιγότεροι μαχητές από ό,τι τις προηγούμενες εβδομάδες από την λιβανική σιιτική Χεζμπολάχ, η παρέμβαση της οποίας στο πεδίο της μάχης πέρυσι αποδείχθηκε ένας σημαντικός παράγοντας.

Πολλοί αντάρτες της Συρίας είναι έξαλλοι με αυτό που θεωρούν ως μια κυνική απόφαση των ΗΠΑ να παρέμβει στη Συρία κατά του ISIS, αλλά όχι και του Άσαντ. Απέναντι από το κατακερματισμένο φάσμα των επαναστατικών φατριών, από μετριοπαθείς ως ισλαμιστές-οι διοικητές λένε ότι, από την έναρξη των εναέριων επιδρομών του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στις 23 Σεπτεμβρίου, ο Άσαντ έχει αυξήσει τις δικές του αεροπορικές επιδρομές κατά των ανταρτών, προφανώς βέβαιος ότι δεν θα υποστεί αμερικανικά αντίποινα.

Κάθε παρέμβαση των ΗΠΑ στη μάχη για το Χαλέπι με αεροπορικές επιδρομές με στόχο τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας θα έχει τεράστιες τακτικές και στρατηγικές επιπτώσεις. Η αεράμυνα του Άσαντ και τα μαχητικά αεροσκάφη έχουν αποφύγει την εμπλοκή με τα πολεμικά αεροπλάνα του συνασπισμού που βομβαρδίζουν ισλαμιστές, αλλά οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στις κυβερνητικές δυνάμεις στα περίχωρα του Χαλεπίου θα προκαλέσουν μια κλιμάκωση. Επιπλέον, το Πεντάγωνο, χωρίς καμία αμφιβολία, θα επιμείνει ότι πριν από οποιαδήποτε παρέμβαση για να σταματήσει την πολιορκία, η αεράμυνα και τα ραντάρ του Άσαντ θα πρέπει να καταστραφούν –μία κίνηση που θα μπορούσε να παρασύρει τις ΗΠΑ βαθύτερα στον συριακό εμφύλιο πόλεμο. Δεδομένου ότι η τελική μάχη για το Χαλέπι αρχίζει, ενώ η τόσο απρόσεχτη στρατηγική της είναι απολύτως εξαρτώμενη, αυτή μπορεί να είναι μια δέσμευση από την οποία η κυβέρνηση Ομπάμα να μην μπορεί να ξεφύγει.

www.thedailybeast.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα