Η μπάλα είναι τώρα στα πόδια της Γερμανίας

Η Ιταλία και η Ισπανία υφίστανται ισχυρές πιέσεις από τις αγορές, με αποτέλεσμα η επιβίωση ή μη του ενιαίου νομίσματος να εξαρτάται από μια μόνο ερώτηση: Θα κάνει ότι μπορεί, η οικονομική ατμομηχανή της ΕΕ, που λέγεται Γερμανία, για να σώσει το ευρώ;

Οι αισιόδοξοι πιστεύουν πως ναι. Πως στο τέλος, το Βερολίνο θα συμφωνήσει στα ευρωομόλογα, και στην πανευρωπαϊκή εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων. Τα στοιχεία όμως δείχνουν, πως με βάση το μέλλον της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ίδιας της Γερμανίας, θα υπάρξουν εμπόδια, όσον αφορά στην γερμανική χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού

οράματος.

Μια ένδειξη του ότι η Γερμανία αποκλείεται να προσφέρει λευκή επιταγή στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, είναι οι συνεχείς και σταθερές απαντήσεις της Μέρκελ εδώ και δυο χρόνια. Σε κάθε φάση της κρίσης, μόνο με πολύ δισταγμό (η καγκελάριος) τελικά  συμφώνησε στα πακέτα διάσωσης της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, και της Πορτογαλίας. Και σε κάθε περίπτωση, αυτά τα πακέτα δεν ήταν αρκετά, παρά μόνο για εξομάλυνση της κρίσης για ένα ή δυο μήνες το πολύ.

Παράλληλα, η Μέρκελ επέμενε για αυστηρούς όρους, που θα συνόδευαν αυτά τα πακέτα. Σε κάθε περίπτωση, το κράτος που δέχονταν βοήθεια, θα έπρεπε να συμφωνήσει σε δημοσιονομική λιτότητα, κάτι που επέτρεπε στην Μέρκελ να πείθει τους ψηφοφόρους της ότι: «διασώσεις τέλος».

Η επιβεβλημένη στα κράτη λιτότητα, έχει σκοπό την αποκατάσταση των δημοσιονομικών ανισορροπιών, μέσα από δρακόντειες περικοπές δημοσίων δαπανών, και αυξήσεις φόρων. Και η Μέρκελ επέβαλλε αυτούς τους όρους, αν και συνάντησαν σοβαρές πολιτικές αντιδράσεις στις ενδιαφερόμενες χώρες, και στο τέλος αποδείχτηκαν πηγές βαθιάς ύφεσης.

Σήμερα είναι φανερό πως αυτή η ευρωπαϊκή συνταγή του «πολύ λίγα, και πολύ αργά» δεν μπορεί να συνεχιστεί, ειδικά όταν κινδυνεύουν οι «ισχυρές» Ιταλία και Ισπανία. Η μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών αντιτίθεται σε περαιτέρω διασώσεις, ενώ το 78% θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ.

Εν τω μεταξύ, στο εσωτερικό της Γερμανίας έχει ξεσπάσει πολιτική διαμάχη για το αν μπορεί η Γερμανία να συμφωνήσει σε μια ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση, και αν έχει τα περιθώρια να ενδώσει στην έκδοση ευρωομολόγων, για τα οποία την πιέζουν οι εταίροι της. Η πρόσφατη απόφαση της Moody’s, για ενδεχόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γερμανίας (λόγω του κόστους για αυτήν αν βγει η Ελλάδα από το ευρώ), απλά αναθερμαίνει τις διαφωνίες στο εσωτερικό της Γερμανίας.

Υπάρχει μια άποψη στο Βερολίνο, ότι αν και οι Ιταλία και Ισπανία είναι πολύ μεγάλες για να αποτύχουν, είναι και πολύ μεγάλες για να σωθούν από την Γερμανία.

Οι δανειακές απαιτήσεις των δυο αυτών χωρών για τα επόμενα δυο χρόνια είναι περίπου €1 τρις, δηλαδή το 1/3 του γερμανικού ΑΕΠ. Παράλληλα, και ίσως το πιο σημαντικό, είναι ότι οι τραπεζικές καταθέσεις στις δυο αυτές χώρες, που θα χρειαστεί να διασφαλιστούν, αγγίζουν τα €2 τρις, κάτι που θα εξαντλούσε τα γερμανικά ταμεία, αν οι Γερμανοί συναινούσαν σε μια πανευρωπαϊκή ασφάλιση- εγγύηση των καταθέσεων.

Στην συζήτησ

Keywords
Τυχαία Θέματα