Η «χρυσή» ζωή του Ριχάρδου στο Facebook: Σαμπάνιες, χλιδή και ταξίδια

Ο Δημήτρης-Ριχάρδος Μυλωνάς συνελήφθη μέσα στην πολυτελή βίλα του στη Σαρωνίδα, καθώς ενέχεται στη διακίνηση χρυσών αντικειμένων.

Έγινε γνωστός από τις διαφημίσεις των καταστημάτων του, στις οποίες εμφανίζεται ο ίδιος ως παρουσιαστής και υπόσχεται πως τα καταστήματά του αγοράζουν νόμιμα τα κοσμήματα σε τιμές χρυσού.

Ο γνωστός ενεχυροδανειστής είχε συλληφθεί άλλες δύο φορές. Η πρώτη ήταν στις 14 Ιουλίου 2014, μετά από έλεγχο που έκαναν οι αστυνομικοί σε δύο καταστήματα ιδιοκτησίας του, στα οποία κοσμήματα

θα έπρεπε, βάσει ιδιωτικών συμφωνητικών, να φυλάσσονται για έναν μήνα τιμαλφή προερχόμενα από ενέχυρο.

Στα βιβλία υπήρχαν εγγραφές κοσμημάτων αξίας 77.000 ευρώ, αλλά ο Ριχάρδος αρνήθηκε να υποδείξει στους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. τους χώρους όπου φυλάσσονταν για να γίνει ο έλεγχος και έτσι κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, αλλά και για παράβαση της διάταξης περί υποχρεώσεων αργυραμοιβών, παλαιοπωλών, ενεχυροδανειστών.

Η δεύτερη εμπλοκή του με την ΕΛ.ΑΣ. ήταν έναν χρόνο αργότερα, όταν δεν έκοψε αποδείξεις σε δύο πελάτες του, άνω των 500 ευρώ.

Ο… χρυσός Ριχάρδος στο Facebook

Ο ενεχυροδανειστής Ριχάρδος, εκτός από την άγνωστη ζωή του ως μέλος του πολυδαίδαλου κυκλώματος, είχε μια τηλεοπτική ζωή, που είναι γνωστή στον καθένα που παρακολουθεί τηλεόραση, αλλά και μια… χρυσή ζωή στο Facebook, όπου δημοσίευε φωτoγραφίες από την καθημερινότητά του με ακριβές σαμπάνιες, χρυσά έπιπλα, μεταξωτές ρόμπες, ξενύχτια στα μπουζούκια και εκδρομές στο εξωτερικό.

Χρυσές δουλειές έκανε η «μαφία του χρυσού»

Ο «Χοντρός». Έτσι αποκαλούσαν στις τηλεφωνικές συνομιλίες τους τα μέλη της «Μαφίας του Χρυσού», όπως την ονομάζουν οι αξιωματικοί του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, τον γνωστό ιδιοκτήτη αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων.

Ήταν συν-αρχηγός, νόμιμη «βιτρίνα» και… λογιστικός υποστηρικτής της 2ης εγκληματικής οργάνωσης, μαζί με τον επιχειρησιακό αρχηγό, τον Τούρκο υπήκοο συριακής καταγωγής, που είχε το ρετιρέ με θέα την… Ακρόπολη.

Αρχηγός και καθοδηγητής της 1ης εγκληματικής ομάδας, με γνώση των νομικών κενών στην κατοχή και διακίνηση χρυσού, που διαχειριζόταν 130 ενεχυροδανειστήρια, χυτήρια και φασματογράφους καθαρότητας. Συνολικά, οι δύο εγκληματικές οργανώσεις που λειτουργούσαν «ανεξάρτητα και μαζί», χωρίς η μία να μπαίνει στα «χωράφια» της άλλης, διαχειρίζονταν τουλάχιστον 300-400 καταστήματα συλλογής χρυσού. Ο ημερήσιος «κύκλος εργασιών» ήταν κατά μέσο όρο 400.000 ευρώ, σε διακίνηση ράβδων χρυσού, με τουριστικά λεωφορεία που ξεκινούσαν από την Αθήνα και έφθαναν στην Κωνσταντινούπολη, με τους ημερήσιους διαφυγόντες δασμούς να ανέρχονται σε 150.000 ευρώ.

Χαρακτηριστική περίπτωση μεταφοράς χρυσού αποτελεί η σύλληψη μέλους της εγκληματικής οργάνωσης, εργαζόμενου σε τουριστικό λεωφορείο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 12.000 ευρώ καθώς και 17 ράβδοι χρυσού, βάρους 24,6 κιλών, εκτιμώμενης αξίας περίπου 600.000 ευρώ, και ένα μεγάλο χρυσό νόμισμα. Ο συγκεκριμένος άνδρας εντοπίστηκε στο Τελωνείο των Κήπων Εβρου, μεταφέροντας τις ράβδους χρυσού, με ειδικό γιλέκο και γάντζους που συγκρατούσαν το πολύτιμο φορτίο πάνω του. Εξαιτίας του μεγάλου βάρους, ο κατηγορούμενος έγερνε, με τους αστυνομικούς να του έχουν βγάλει το προσωνύμιο ο «Καμπούρης»…

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν και τον υπεύθυνο του «τουρκικού δικτύου» που παραλάμβανε τις μεγάλες ποσότητες του χρυσού και τις διακινούσε σε Κεντρική Ευρώπη και Κίνα, ο οποίος όμως έκανε το «λάθος» να έρθει στην Ελλάδα για να συνεννοηθεί με τους «αρχηγούς». Η εξάρθρωση των συμμοριών φαίνεται να προήλθε μέσα από πληροφορίες που προέκυψαν από τη μαφία των «Κορλεόνε Ρομά», που είχε εξαρθρωθεί πριν από δύο χρόνια από την ίδια αστυνομική υπηρεσία.

Η «ζάχαρη» και το… fine

Τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων κατά τις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις και φράσεις για την περιγραφή των αντικειμένων στα οποία δραστηριοποιούνταν όπως:

Χρυσός: Ζάχαρη, Κίτρινο
Χρυσές λίρες: Κορίτσια, Στρογγυλό
Δεσμίδες ευρώ: Γραμμές, χαρτιά
Fine : Χρυσός 24 καρατίων
Ταξιδιώτες: Πακέτο περιέχον χρυσό και χρήματα
Γραμμές: Χιλιάδες ευρώ
Χαρτιά: Χρήματα
Ενα κομμάτι βαρύ: Ενα κιλό χρυσός
Μέταλλο/Σίδερο: Τηγμένος χρυσός σε μορφή σκραπ.

«Μεροκάματα»… 50.000-70.000 ευρώ

Το κύκλωμα είχε διακριτούς ρόλους, καθώς άλλοι μάζευαν χρυσό, άλλοι τον έλιωναν, άλλοι φασματογραφούσαν την καθαρότητά του και άλλοι τον μετέφεραν. Ανάλογα με την ποσότητα που έφερνε, που έλιωνε, φασματογραφούσε ή μετέφερε το κάθε μέλος έπαιρνε «μεροκάματο» που κυμαινόταν μεταξύ 50.000 και 70.000 ευρώ.

Οι μεταφορές γίνονταν μόνο τις εργάσιμες ημέρες, με «ρεπό» τα Σαββατοκύριακα. Η τιμή του ενός κιλού χρυσού έφθανε τα 20.000 ευρώ, με τη μαφία να διακινεί τουλάχιστον 20 κιλά την ημέρα. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, την τελευταία διετία η «Μαφία του Χρυσού» έχει διακινήσει… 15 τόνους χρυσού, αποκομίζοντας τουλάχιστον 300.000.000 ευρώ, με τους διαφυγόντες δασμούς να ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα