Η διάλυση της Ευρωζώνης είναι θέμα χρόνου

Στις 8/12/2010 αναρτήθηκε στο Antinews το άρθρο με τίτλο «Κι’ όμως το 4,8% του πληθυσμού της γης οφείλει το 47% του συνολικού παγκόσμιου χρέους» και υπότιτλο «Η διάλυση της Ευρωζώνης είναι θέμα χρόνου».

Έκτοτε έχουν προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης της τρόικας (ΕΕ, EΚΤ και ΔΝΤ), η Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία. Τα αποτελέσματα της προσφυγής και της πολιτικής αντιμετώπισης των δημοσιονομικών προβλημάτων είναι πλέον ορατά και στις τρείς χώρες με πρώτη και καλύτερη την Ελλάδα.

Σήμερα ένα χρόνο μετά, όλοι μιλούν για την αναμενόμενη προσφυγή της Ιταλίας, της Ισπανίας και ενδεχομένως του Βελγίου στον όψιμα δημιουργηθέντα  μηχανισμό στήριξης του EFSF (The European Financial Stability Facility). Και μόνο η αναχρηματοδότηση ομολόγων ύψους 350 δισεκ. που θα πρέπει να κάνει η Ιταλία μέχρι τα τέλη του 2012, δείχνει τον οριακό βαθμό που έχουν έλθει τα πράγματα όσο αφορά την βιωσιμότητα της Ευρωζώνης. Προφανώς η Γαλλία, θα είναι η επόμενη που θα ακολουθήσει κυρίως λόγω της έκθεσης των τραπεζών της σε κρατικά ομόλογα των χωρών αυτών και όχι τόσο λόγω του δημόσιου χρέους της.

Μία συνοπτική εικόνα των δημοσιονομικών μεγεθών των χωρών της ευρωζώνης και την σύγκρισή τους με τα αντίστοιχα  παγκόσμια, παρουσιάζεται στον επικαιροποιημένο πίνακα σύμφωνα με στοιχεία της 31.12.2010 που αντλήθηκαν χώρα προς χώρα από το International Monetary Fund, World Bank, CIA Factbook και Wikipedia.

Από την σύγκριση του προηγούμενου πίνακα της ανάρτησης και του ανωτέρω, διαπιστώνουμε : α) την μείωση του ΑΕΠ των χωρών της Ευρωζώνης κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το παγκόσμιο ΑΕΠ, που επιβεβαιώνει την υποχώρηση της ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της και της ταυτόχρονης αύξησης του ΑΕΠ κυρίως των χωρών BRICs (Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας και Κίνας), β) την αύξηση του Δημόσιου χρέους των χωρών της Ευρωζώνης κατά 1,12 τρις δολάρια που εκτινάσσει το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ κατά 11,2 ποσοστιαίες μονάδες ή 15%,   γ) την ταυτόχρονη μείωση του ιδιωτικού χρέους κατά 1,34 τρις που ωστόσο αποτελεί το 75,3% του αντίστοιχου παγκόσμιου και εν τέλει δ) την μείωση του συνολικού δημόσιου και ιδιωτικού χρέους της Ευρωζώνης κατά 4,1 ποσοστιαίες μονάδες στο 42,8% του παγκόσμιου!

Και ενώ βλέπουμε τους αδύνατους κρίκους στην ευρωζώνη να ακολουθούν στα αχνάρια της ελληνικής τραγωδίας, ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, χαλαρός και άνετος από κοινού με τον συνταγματολόγο υπουργό των οικονομικών που δεν ξέρει τίποτα για τον φόνο, την αρχηγό της «δημοκρατικής συμμαχίας» συνεπικουρούμενοι από τα γνωστά εξαπτέρυγα, κανάλια και άλλα παπαγαλάκια, μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επερχόμενη καταστροφή που θα μας βρει αν βρεθούμε εκτός ευρώ. Βασική  επιχειρηματολογία όλων είναι ότι το δημόσιο χρέος θα παρέμενε σε ευρώ  και συνεπώς θα διπλασιαζότανε αφού το εθνικό νόμισμα θα υποτιμάτο τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με το ευρώ,  οι  καταθέσεις μας θα είχαν ανάλογη  μείωση της αξίας τους και σίγουρα όσοι έχουν βγάλει μεγάλες καταθέσεις  στο εξωτερικό θα έλθουν

Keywords
Τυχαία Θέματα