Έρχονται οι… Αμερικανοί στις ελληνικές εφορίες

(Ανανεωμένο) Έρχονται οι… Αμερικανοί στις ελληνικές εφορίες. Δεν είναι πραγματικότητα φυσικά αλλά ο αμερικανός τρόπος ελέγχων των φορολογούμενων θα μας συνοδεύει τα επόμενα χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι όσοι κατ’ επάγγελμα φοροδιαφεύγουν θα πρέπει να το ξανασκεφτούν.

Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε ένα νέο σύστημα που θα προβλέπει τακτικούς ελέγχους σε όλους τους φορολογούμενους ώστε να αποκαλύψει κρυφά εισοδήματα.

Οι φόροι θα

υπολογίζονται με βάση τα έσοδα και τα έξοδά του, την κινητή και ακίνητη περιουσία του και τις καταθέσεις του στις τράπεζες.

Ακίνητα, σκάφη, αυτοκίνητα, έργα τέχνης, κοσμήματα, μετρητά, δαπάνες, κινήσεις λογαριασμών και πιστωτικών καρτών, κληρονομιές και γονικές παροχές θα μπαίνουν στο μικροσκόπιο ώστε η εφορία να υπολογίζει το φορολογητέο εισόδημα και το τεκμαρτό εισόδημα. Αν το τεκμαρτό εισόδημα ξεπερνά το δηλωθέν τότε ο ελεγχόμενος θα καλείται να πληρώσει πρόσθετο φόρο εισοδήματος, αλλά και εισφορά αλληλεγγύης καθώς και πρόσθετο ΦΠΑ για τους φορολογούμενους που είναι επιτηδευματίες.

Στο στόχαστρο μπαίνουν όσοι παρουσιάζουν περίεργο πλουτισμό, όσοι δεν τηρούν ή δεν επιδεικνύουν βιβλία και στοιχεία, όσοι δαπανούν μεγάλα ποσά, οι έχοντες μεγάλες καταθέσεις στις τράπεζες. Η εφορία θα δημιουργεί ατομικό φάκελο κάθε ελεγχόμενου στον οποίο θα περιλαμβάνονται τα περιουσιακά στοιχεία του ιδίου, της συζύγου ή προστατευόμενων μελών σε Ελλάδα ή και εξωτερικό. Επίσης, οι καταθέσεις-αναλήψεις

Τα στοιχεία που θα περιέχει ο ατομικός φάκελος κάθε ελεγχόμενου από προσωπικούς και επαγγελματικούς λογαριασμούς σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ακόμη, δαπάνες πάσης φύσεως που πραγματοποιούνται από τον ελεγχόμενο, τον/την σύζυγό του και τα προστατευόμενα μέλη αυτών.

Οι ελεγκτές μπορούν να ζητούν πληροφορίες ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της ελεγχόμενης υπόθεσης και από τρίτους ή λοιπούς φορείς (τράπεζες, ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία, συμβολαιογράφους, υποθηκοφυλακεία, ιδιωτικές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες κ.λπ.). Ο φορολογούμενος καλείται να παρουσιάσει στην ελεγκτική αρχή όποια στοιχεία κρίνονται από την ελεγκτική υπηρεσία απαραίτητα ως προς την περιουσιακή κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ίδιου, της συζύγου και των προστατευόμενων μελών αυτών κατά τις ελεγχόμενες χρήσεις.

Στα στοιχεία μπορούν να συμπεριλαμβάνονται στοιχεία για:

- Ακίνητα (οικόπεδα, αγροτεμάχια, κτίσματα κάθε μορφής).

- Κινητά μέσα (οχήματα κάθε μορφής, πλωτά και εναέρια μέσα).

- Επενδύσεις/συμμετοχές κάθε μορφής.

- Καταθέσεις κάθε μορφής στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

- Διαθέσιμα μετρητά.

- Έργα τέχνης, συλλογές και λοιπά τιμαλφή. Μπορεί να απαιτηθεί η παροχή στοιχείων μόνο εφόσον η αξία εκάστου υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ.

- Απαιτήσεις από τρίτους.

Το βάρος της απόδειξης για τα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία φέρει ο φορολογούμενος. Το ύψος των καταθέσεων και μετρητών σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το διαθέσιμο κεφάλαιο προηγουμένων ετών, όπως αυτό προσδιορίζεται με τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, οι εφοριακοί θα γίνουν οι εφιάλτες των Ελλήνων, ωστόσο, ίσως με τον τρόπο αυτό σταματήσει η αθλιότητα της φοροδιαφυγής η οποία είναι η αιτία για τα απίστευτα φορολογικά βάρη μισθωτών και συνταξιούχων. Ίσως μπει φρένο στην ασυδοσία από τους συνήθεις ύποπτους, ελεύθερους επαγγελματίες ή επιχειρήσεις που γλιτώνουν φόρους και αναγκάζουν το κράτος να καταφύγει στα γνωστά θύματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα