Η "Ευρώπη των δύο ταχυτήτων" διχάζει την ΕΕ

Μία βασική ομάδα των ιδρυτικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινδυνεύει να προκαλέσει την οργή των κρατών-μελών της Βίσεγκραντ, δεδομένου ότι προωθεί την "ανάσταση" μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων στην ημερήσια διάταξη των Βρυξελλών, έξι δεκαετίες μετά τη συνθήκη της Ρώμης. Η Ιταλία, η οποία φιλοξενεί μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον επόμενο μήνα για την 60η επέτειο από την ίδρυση του συμφώνου, έχει όλο και περισσότερο την πεποίθηση ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα στηρίξουν το σχέδιο για έναν οδικό χάρτη μετά το Brexit, παρά τις έντονες

ανταλλαγές "πυρών" με τους εκπροσώπους της κεντρικής Ευρώπης όσον αφορά τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο θα ανταποκριθούν στις προκλήσεις του λαϊκισμού. Μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων θα επιτρέψει σε ένα πυρήνα χωρών να προχωρήσουν σε στενότερη συνεργασία και ολοκλήρωση σχετικά με τη χρηματοδότηση, τη φορολογία και την ασφάλεια, αφήνοντας μια περιφερειακή ομάδα να συνεχίσει σε μια πιο χαλαρή ομοσπονδία.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλιόνι, ζητώντας ένα ενιαίο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της ΕΕ και δράση ενάντια στη λιτότητα, δήλωσε πρόσφατα στο Λονδίνο ότι η μεγαλύτερη ενοποίηση είναι απαραίτητη για να ανταποκριθούν στις "αυταπάτες του λαϊκισμού". Αλλά οι χώρες που πιθανόν να είναι έξω από τον πυρήνα, όπως η Πολωνία, φοβούνται ότι η εσωτερική ομάδα θα αρχίσει να λαμβάνει μονομερείς αποφάσεις που θα έχουν επιρροή σε ολόκληρη την ήπειρο. Τους εξέπληξε το γεγονός ότι το πρώτο σχέδιο της διακήρυξης της Ρώμης δεν έκανε καμία αναφορά στο έθνος-κράτος και είναι δύσπιστοι όσον αφορά μία ΕΕ με μία ενοποιητική ομάδα στον πυρήνα της.

Αλλά η Ιταλία πιστεύει ότι μπορεί να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη μεταξύ των ιδρυτικών μελών ώστε η τελική δήλωση να υποστηρίζει την ιδέα. Το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία - οι οποίες, με τη Γαλλία, τη Δυτική Γερμανία και την Ιταλία, αποτέλεσαν την "εσωτερική εξάδα" της αρχικής Ευρωπαϊκής Κοινότητας- έχουν ήδη εκφράσει την υποστήριξή τους. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, έχει επίσης υποστηρίξει την υπόθεση, λέγοντας αυτό το μήνα: "Σίγουρα μάθαμε από την ιστορία των τελευταίων ετών ότι θα υπάρξει μια Ευρωπαϊκή Ένωση διαφορετικών ταχυτήτων, ότι δεν θα συμμετέχουν όλοι κάθε φορά σε όλα τα στάδια της ολοκλήρωσης".

Ιταλοί αξιωματούχοι θεώρησαν τις παρατηρήσεις της ως την μεγαλύτερη δημόσια υποστήριξή της ως σήμερα στο μοντέλο και άνοιξαν το δρόμο για μια αναφορά στο έγγραφο της Ρώμης, το οποίο είναι ακόμα στα σκαριά. Ο Σάντρο Γκότζι, υπουργός της Ιταλίας για την Ευρώπη, είπε: "Θέλουμε να έχουμε έναν πυρήνα από κοινού με όλους και, στη συνέχεια, θα υπάρξουν συγκεκριμένες πολιτικές στις οποίες ορισμένες χώρες μπορεί να προχωρήσουν, χωρίς άλλες χώρες να επιβάλουν το βέτο. Σε μια Ένωση 27 χωρών είναι ουτοπικό ότι ο καθένας μπορεί να προχωρά μπροστά με το ίδιο χρονοδιάγραμμα και στόχους. Μια ομάδα μπορεί να λειτουργήσει ως πολιτική πρωτοπορία και να προχωρήσει με πιο ταχύ τρόπο στην επίτευξη νέων κοινών στόχων, όπως η άμυνα, η οικονομική ασφάλεια, η καταπολέμηση των ανισοτήτων και η υποστήριξης προς τους νέους". Ο Γκότζι πρόσθεσε ότι θα ήταν πιο εύκολο για την ΕΕ να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις αυτές, μετά την απόφαση της Βρετανίας να φύγει. "Με το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός ΕΕ, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι πιο εύκολο να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη συνεργασία στον τομέα αυτόν" είπε. "Θα είναι μια κατάσταση από την οποία θα επωφεληθούν όλοι".

Η αναβίωση της ιδέας -που εδώ και καιρό συζητείται στους ευρωπαϊκούς κύκλους- υπογραμμίζει το βαθμό στον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο θα διαπραγματευθεί κατά τις προσεχείς συνομιλίες για το Brexit με μία "θυμωμένη" ένωση που θα ενδιαφέρεται περισσότερο για τη δική της εσωτερική μεταρρύθμιση και λιγότερο για ένα μέλος που πρόκειται να αποχωρήσει. Αλλά η ομάδα του Βίσεγκραντ -Τσεχική Δημοκρατία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία- ανησυχεί. Ο ισχυρός επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας, Γιάροσλαβ Καζίνσκι, την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε μετά τη συνάντηση με τη Μέρκελ ότι οποιαδήποτε κίνηση προς μια Ευρωπαϊκή Ένωση δύο ταχυτήτων θα οδηγήσει σε κατάρρευση του μπλοκ, καθώς και στο τέλος της πολιτικής καριέρας της στις γερμανικές εκλογές αργότερα αυτό το έτος. Μια Ευρώπη των δύο ταχυτήτων θα οδηγήσει στην "κατάρρευση, και στην πραγματικότητα στην εκκαθάριση, της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη σημερινή έννοια του όρου", είπε.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλον Γιούνκερ, που ανησυχεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να εκμεταλλευτεί τις εσωτερικές διαιρέσεις στις συνομιλίες για το Brexit, θέλει να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες ρήξης. Όπως είπε την Κυριακή, εξακολουθεί να θεωρεί τη σύνοδο κορυφής της Ρώμης που θα διεξαχθεί στις 25 Μαρτίου, σε μεγάλο βαθμό ως μια εορταστική εκδήλωση, και προκάλεσε τους υποστηρικτές των δύο ταχυτήτων ΕΕ να είναι πιο ακριβείς για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει το μοντέλο αυτό.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα