Η Ευρώπη «ξύπνησε» και πολεμά την ανεργία

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, έστω και με καθυστέρηση τριών και πλέον ετών, έκαναν τη μεγάλη υπέρβαση, αναδεικνύοντας με συγκεκριμένες αποφάσεις ως πρώτη προτεραιότητα για την Ευρώπη την αναχαίτιση της ανεργίας των νέων και τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τη φράση «τώρα όλοι αναγνωρίζουν ότι ανάπτυξη και απασχόληση, μαζί με τη δημοσιονομική προσαρμογή, συνδέονται δομικά και άρρηκτα και αποτελούν το μόνο δρόμο εξόδου από την κρίση», έδωσε και το στίγμα της επόμενης

μέρας στην Ευρώπη.

Για να φτάσουμε στις σημαντικές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής χρειάστηκε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ να παραμερίσει και εμπράκτως το «δόγμα της καταστροφής» που έχει επιβάλει τα τελευταία χρόνια στην ευρωζώνη, δηλαδή την απίστευτη θεωρία ότι «η δημοσιονομική εξυγίανση (δηλαδή η λιτότητα) από μόνη της θα φέρει την ανάπτυξη».

Το Βερολίνο συμπλέει τώρα με τους άλλους εταίρους, ενώ αναλαμβάνει και πρωτοβουλίες, τις οποίες θα χρηματοδοτήσει με εθνικούς πόρους για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας στον Νότο της Ευρωζώνης. Η διάσκεψη που συγκάλεσε στις 3 Ιουλίου η καγκελάριος στη γερμανική πρωτεύουσα με την παρουσία 24 ηγετών είναι βέβαιο ότι θα βγάλει ειδήσεις και αυτό είναι καλοδεχούμενο στη λογική του «κάλλιο αργά»…

Ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επέστρεψε ικανοποιημένος από τη Σύνοδο Κορυφής, αφού οι αποφάσεις που λήφθηκαν του δίνουν νέα εργαλεία στην προσπάθεια εξόδου από το τούνελ της ύφεσης. Άλλωστε στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα μας και με τα πενιχρά μέσα που μπορεί να διαθέσει, έχει απόλυτη ανάγκη της έξωθεν χρηματοδοτικής βοήθειας.

Στο καίριο ερώτημα αν οι αποφάσεις της Συνόδου είναι αρκετές για να οδηγήσουν την Ευρώπη σε ανάπτυξη, η απάντηση είναι: «Ασφαλώς όχι». Ωστόσο, η ευαισθητοποίηση που επέδειξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο θέμα της νεανικής ανεργίας, αλλά και της χρηματοδότησης των ΜΜΕ, προϊδεάζει για το τέλος μιας εποχής απόλυτης αδιαφορίας και την απαρχή μιας νέας περιόδου που μπορεί να φέρει την Ε.Ε. πιο κοντά στους πολίτες.

Σχετικά με την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας, οι «27» αποφάσισαν όχι μόνο να επισπεύσουν τις εκταμιεύσεις από το νέο ταμείο, ώστε να δεσμευθούν τα κονδύλια μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και όχι σε βάθος επταετίας, όπως ήταν ο αρχικός συνδυασμός, αλλά πρόσθεσαν ακόμη 2 δισ. ευρώ στα 6 δισ. ευρώ του νέου ταμείου, φτάνοντας στα 8 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, δεσμεύθηκαν ότι μέχρι το 2017 όσα κοινοτικά κονδύλια παραμένουν αδιάθετα στο πλαίσιο του ετήσιου κοινοτικού Προϋπολογισμού δεν θα επιστρέφουν πίσω στα κράτη-μέλη αναλογικά με τη συνεισφορά τους στους ιδίους πόρους, αλλά κι αυτά θα κατευθύνονται στην καταπολέμηση της ανεργίας. Επίσης όσα κονδύλια καθυστερούν να απορροφηθούν σε άλλους τομείς, θα προστίθενται επίσης στη «μάχη» κατά της ανεργίας στην ίδια χώρα.

Όλα αυτά είναι αρκετά; Όχι. Eίναι όμως εξαιρετικά σημαντικά, γιατί άλλο πράγμα είναι να έχεις στρατιές νέων παιδιών χωρίς δουλειά και ελπίδα και άλλο πράγμα να χρησιμοποιείς τα κοινοτικά κονδύλια για να τους προσφέρεις θέση εργασίας, πρακτική άσκηση ή και εκπαίδευση, αναθερμαίνοντας τις προσδοκίες τους για ένταξη στην επαγγελματική ζωή.

Πρόγραμμα απασχόλησης για 50.000 νέους στην Ελλάδα

Από το νέο πρόγραμμα τουλάχιστον 50.000 νέα παιδιά στην Ελλάδα θα κληθούν από τις αρχές του επόμενου έτους να εργαστούν με μία από τις τρεις παραπάνω μορφές απασχόλησης. Αυτό θα γίνει σε συνεννόηση με τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα συμμετάσχουν σ’ αυτήν τη σημαντική πρωτοβουλία. Η δέσμευση που ανέλαβαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι ότι σε κάθε νέο θα γίνεται ανάλογη πρόταση το αργότερο 4 μήνες μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του ή την απώλεια της εργασίας. Χρήματα θα βρεθούν και από άλλες γραμμές του Προϋπολογισμού, ενώ στη «μάχη» κατά της ανεργίας θα μπει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία θα αυξήσει κατακόρυφα τις χρηματοδοτήσεις την περίοδο 2013-2015.

Σύμφωνα με την απόφαση, η ΕΤΕπ θα εγγυηθεί στις τράπεζες την παροχή δανείων άνω των 100 δισ. ευρώ σε ΜΜΕ στη διάρκεια της παραπάνω περιόδου. Συνολικά η ΕΤΕπ θα αυξήσει τις χορηγήσεις 150 δισ. ευρώ, ενώ θα συμπεριλάβει και άλλους τομείς, από τους οποίους απείχε μέχρι τώρα, όπως το εμπόριο.

Είναι προφανές ότι με την κατάλληλη προετοιμασία από την πλευρά των αρμόδιων αρχών, η χώρα μας μπορεί να απορροφήσει ένα πολύ μεγάλο ποσό δανείων, άλλωστε η απόφαση για μεγαλύτερη δραστηριοποίηση της ΕΤΕπ λήφθηκε, κυρίως για τις χώρες του Νότου, αφού σ’ αυτές είναι το πρόβλημα της ανεργίας έντονο και οι επιχειρήσεις αφενός μεν δεν βρίσκουν ρευστότητα, αλλά και όταν βρίσκουν το επιτόκιο είναι υπερδιπλάσιο από εκείνο που πληρώνουν οι ΜΜΕ στον κοινοτικό Βορρά.

Φως στο τούνελ για μείωση του χρέους

Για την Ελλάδα οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, η οποία έρχεται να προστεθεί στην απόφαση του Eurogroup για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας με αναδρομική ισχύ. Η Ελλάδα έχει δανειστεί περίπου 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, επιβαρύνοντας ανάλογα το δημόσιο χρέος. Μέρος αυτού του ποσού, το οποίο σύμφωνα με κοινοτικές πηγές μπορεί να φτάσει τα 10-12 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να περάσει στον ΕΜΣ διευκολύνοντας την υλοποίηση της δέσμευσης των εταίρων να επανεξετάσουν το 2014 τρόπους διασφάλισης της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με μια μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα, θα μπορούσε να μειώσει το χρέος 10-12 ποσοστιαίες μονάδες καθιστώντας το βιώσιμο.

Νίκος Μπέλλος, στον “Τύπο της Κυριακής”

Keywords
Τυχαία Θέματα