Η φαντασία στην εξουσία: Εξωπραγματικές και υπεραισιόδοξες οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για πανδημία και οικονομία!

14:55 2/5/2021 - Πηγή: Antinews

Να μηδενίσει το κοντέρ και να επιστρέψει άρον άρον στον Ιούλιο του 2019 ξεκινώντας από την αρχή επιδιώκει ο πρωθυπουργός με τις εξαγγελίες των τελευταίων ημερών για την πανδημία, τους εμβολιασμούς, τη μεσαία τάξη και γενικότερα την οικονομία.

Του Πάνου Σώκου

Παρότι η πανδημία είναι ακόμα ανεξέλεγκτη και οι νεκροί ξεπέρασαν τους 10.100, η κυβέρνηση, όπως έχει γράψει από τις 11 Απριλίου η «κυριακάτικη δημοκρατία», απολύτως συνειδητά έχει πετάξει λευκή πετσέτα, αδυνατώντας να την ελέγξει και κλείνοντας τα μάτια στην πραγματικότητα συμπεριφέρεται λες και σε λίγο καιρό θα είναι μόνο μια κακή

ανάμνηση. Παράλληλα στρέφεται στην επανεκκίνηση της οικονομίας για να σώσει οτιδήποτε σώζεται, κυρίως όμως να σώσει τον εαυτό της, προτού η άσχημη οικονομική κατάσταση επηρεάσει την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων.

Σε αυτούς τους δύο μεγάλους τομείς, την πανδημία και την οικονομία, είναι επικεντρωμένος ο κυβερνητικός σχεδιασμός, μόνο που έχει γίνει με υποτίμηση δεδομένων, με αντιφάσεις, παραπλανητικά στοιχεία και με μαξιμαλιστικούς στόχους, που είναι γνωστό εκ των προτέρων ότι δεν θα επιτευχθούν.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την πανδημία

Με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει τους 10.100 και τους διασωληνωμένους σταθερά πάνω από 800 καθημερινά, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του στηρίζουν τις ελπίδες τους στο εμβόλιο. Και σωστά αυτή είναι η λύση, το εμβόλιο σώζει, όμως τα στοιχεία που επικαλείται η κυβέρνηση για να στηρίξει το νέο της αφήγημα είναι, αν όχι παραπλανητικά, υπερβολικά αισιόδοξα: Καταρχάς όλος ο προγραμματισμός των εμβολιασμών έχει εκτροχιαστεί και παρουσιάζει μεγάλη καθυστέρηση.

Αρχικά, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε πει ότι θα είχαμε 2.000.000 πλήρως εμβολιασμένους μέχρι το τέλος Μαρτίου και με αυτούς τους ρυθμούς θα είχε επιτευχθεί σε μεγάλο ποσοστό ανοσία του πληθυσμού το καλοκαίρι. Φτάσαμε όμως Μάιο και μέχρι στιγμής μόνο το 8% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, περίπου 900.000 άνθρωποι, ενώ περίπου 2.100.000 έχουν εμβολιαστεί με μία δόση. Πώς αυτοί οι αριθμοί θα φτάσουν τους 5.000.000 πλήρως εμβολιασμένους μέχρι το τέλος Μαΐου που λέει η κυβέρνηση; Αδύνατον!

Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος για νέα εκτεταμένη διασπορά παραμένει υψηλός, καθώς δεν θα έχει επιτευχθεί ακόμα στο μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού η κατάλληλη ανοσία του πληθυσμού. Επ’ αυτού ο διευθυντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη κ. Καπραβέλος είναι κατηγορηματικός: «Η σωστή κουβέντα είναι οι εμβολιασμοί. Σε άλλες χώρες είδαμε τον βαθμό ελευθερίας που επιτυγχάνεται με τα εμβόλια. Δυστυχώς, δεν προλάβαμε. Αλλιώς θα μιλάμε τώρα αν είχε εμβολιαστεί πλήρως πάνω από το 8% που είναι τώρα. Είναι πολύ μικρή η ανοσία που έχουμε. Είναι πρόωρες οι συζητήσεις ότι θα βγάλουμε τη μάσκα ή ο κορωνοϊός θα τελειώσει σε ένα δύο χρόνια», είπε.

«Στον αέρα» και οι προβλέψεις για την οικονομία

Όπως, επί παραδείγματι, το γιγάντιο ποσοστό ανάπτυξης του 6,2% για το 2022, ποσοστό που ποτέ κανείς δεν τόλμησε μέχρι τώρα να το θέσει έστω ως στόχο. Κι όμως το υπουργείο Οικονομικών αυτόν τον στόχο έθεσε, παρότι ήδη έχει αναθεωρήσει το 4,8% του 2021 σε 3,6%. Με αυτό το 6,2% θα αναπληρωθούν οι απώλειες του 2020, λέει το υπουργείο Οικονομικών. Προφανώς τόσα του λείπουν για να ισοφαρίσει τα χαμένα του 2020, τόσα λέει ότι θα πιάσει, εξάλλου τα σχέδια δεν κοστίζουν.

Πού στηρίζουν αυτόν τον μαξιμαλιστικό στόχο: Πρώτον, στις συσσωρευμένες καταθέσεις της περιόδου, οι οποίες υπερβαίνουν τα 20 δισ. ευρώ. Στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι τα χρήματα αυτά θα πέσουν στην αγορά με τη μορφή κατανάλωσης και επενδύσεων. Ελπίδες! Δεύτερον, στις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης (4 δισ. ευρώ εντός του δεύτερου εξαμήνου του έτους), καθώς, όπως λένε στην κυβέρνηση, το συνολικό πακέτο του Ταμείου θα ενεργοποιήσει και πολλά δισ. ιδιωτικών επενδύσεων. Νέες ελπίδες!

Όμως, αν αυτά ισχύουν για το 2022, γιατί να μην ισχύουν και για το 2023 ή το 2024, οπότε η πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης πέφτει γύρω στο 4%. Σχέδια επί χάρτου που δεν λαμβάνουν υπόψη τους τους αστάθμητους παράγοντες, εν προκειμένω, της πανδημίας ή και ακόμα της απροθυμίας ιδιωτών να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους τόσο γρήγορα και σε τόσο αβέβαιο περιβάλλον.

Ακόμα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, όσον αφορά την ανάπτυξη οι επιδόσεις της κυβέρνησης δεν είναι και οι καλύτερες, καθώς στο πρώτο οκτάμηνο διακυβέρνησης πριν από την πανδημία ο ρυθμός ανάπτυξης είχε πτωτική πορεία σε σχέση με αυτή που είχε παραλάβει, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2020, παρότι η καραντίνα είχε επιβληθεί το Μάρτιο, ο ρυθμός ανάπτυξης είχε ήδη αρνητικό πρόσημο.

Πηγή: newsbreak.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα