Η Γερμανία ανοίγει τις πύλες της στους Σύρους πρόσφυγες

Το Βερολίνο ανέλαβε την πρωτοβουλία χθες στις προσπάθειες για την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης προσφύγων, δηλώνοντας πως όλοι οι Σύροι αιτούντες άσυλο είναι ευπρόσδεκτοι να παραμείνουν στη Γερμανία – ανεξάρτητα από το σε ποια χώρα της ΕΕ έχουν εγγραφεί για πρώτη φορά. Η Γερμανία, η οποία αναμένεται να λάβει τον εντυπωσιακό αριθμό των 800.000 μεταναστών φέτος, έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ να αναστέλλει το πρωτόκολλο του 1990, το οποίο αναγκάζει τους πρόσφυγες να ζητούν άσυλο στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία καταφθάνουν.

Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία

Μετανάστευσης και Προσφύγων επικύρωσε την απόφαση αναστολής του λεγόμενου πρωτόκολλου του Δουβλίνου. «Η Γερμανία θα γίνει το κράτος-μέλος που θα επεξεργαστεί τα αιτήματά τους» αναφέρει σχετική δήλωση της κυβέρνησης. Όλες οι τρέχουσες διαταγές απέλασης για Σύρους αιτούντες άσυλο θα πρέπει να ανακληθούν. Οι νέοαφιχθέντες Σύροι δεν θα είναι πλέον αναγκασμένοι να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για να προσδιοριστεί από ποια χώρα έφτασαν. Κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2015, η Γερμανία δέχθηκε 44.417 αιτήσεις από Σύρους αιτούντες άσυλο.

Η απόφαση αυξάνει την πίεση στις άλλες χώρες της ΕΕ - συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας - που έχουν χρησιμοποιήσει το πρωτόκολλο του 1990 ως νομική βάση για την άρνησή τους να λάβουν κάποιο μερίδιο των προσφύγων από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, οι οποίοι έρχονται κατά μιλούνια στην Ευρώπη για να ξεφύγουν από τον πόλεμο, την πείνα και την καταπίεση. Η απόφαση ήρθε μετά τι συνομιλίες της Άνγκελα Μέρκελ με τον Φρανσουά Ολάντ στο Βερολίνο, σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε λύσεις για τη χειρότερη ευρωπαϊκή κρίση προσφύγων μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Χθες το βράδυ, οι δύο ηγέτες έκαναν έκκληση για τη δημιουργία μιας νέας, πανευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο, στην οποία αναμένεται να συμμετέχουν και οι 28 χώρες της ΕΕ. Η Μέρκελ έκανε λόγο για μια «έκτακτη κατάσταση» που «δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα».

Η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας ήταν επίσης μια άμεση απάντηση σε μια σειρά ακροδεξιών διαδηλώσεων κατά των προσφύγων στην Ανατολική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Η Μέρκελ δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις στην πόλη Χαιντενάου ήταν «άθλιες». Ο εκπρόσωπος της είπε χαρακτηριστικά: «Η Γερμανία είναι μια συμπονετική χώρα και δεν θα επιτρέψει σε πρόσφυγες που βρίσκονται εδώ να αντιμετωπίζονται με απεχθή συνθήματα ή από μεθυσμένους φαφλατάδες». Τόνισε ότι όλοι οι αιτούντες άσυλο αξίζουν την «αξιοπρέπεια και τον σεβασμό».

Οι εντάσεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο. Η ακροδεξιά σχεδιάζει νέα διαδήλωση αυτό το Σαββατοκύριακο στην πόλη Γκόσλαρ. Ο δήμαρχος της πόλης, Όλιβερ Γιουνκ, είπε ότι καλωσορίζει τους πρόσφυγες με «ανοιχτές αγκάλες», λόγω της φθίνουσας τοπικής γεννητικότητας και της φυγής των νέων. Η απόφαση της Γερμανίας να ανοίξει τις πόρτες της στους πρόσφυγες της Συρίας έγινε ευνοϊκά δεκτή από τις ομάδες υποστήριξης προσφύγων στη Βρετανία, ως ένα μάθημα που θα πρέπει να ακολουθήσει και η κυβέρνησή τους. Η διευθύντρια υπεράσπισης του Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, η Άννα Μασγκρεϊβ, δήλωσε: «Αυτή η ανακοίνωση από τη Γερμανία είναι πολύ σημαντική ... Είναι καιρός η βρετανική κυβέρνηση να κάνει μια παρόμοια δήλωση».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, δήλωσε χθες ότι η συμφωνία του Δουβλίνου «δεν λειτουργεί πλέον», μετά την επίσκεψη του στην πΓΔΜ. Τα Βαλκάνια «έχουν πλημμυρίσει», είπε. «Το σύστημα του Δουβλίνου όχι μόνο λειτουργεί απαίσια, αλλά στην πραγματικότητα δεν λειτουργεί καθόλου πια», είπε. Σε ένα έντονο άρθρο γνώμης, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατηγόρησε χθες τις περισσότερες κυβερνήσεις της ΕΕ για πολιτική δειλία. «Αυτό που χρειαζόμαστε, και αυτό που δυστυχώς εξακολουθεί να λείπει, είναι το συλλογικό θάρρος να τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, ακόμη και όταν δεν είναι εύκολο, ακόμη και όταν δεν είναι δημοφιλές», έγραψε στις εφημερίδες Die Welt και Le Figaro. «Αντ 'αυτού, αυτό που βλέπω είναι ένα δάχτυλο που δείχνει - ένας κουραστικό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών που δεν λύνει πραγματικά προβλήματα».

Οι συνομιλίες Μέρκελ-Ολάντ στο Βερολίνο ήρθαν σε μια στιγμή που η πανευρωπαϊκή κρίση μετανάστευσης εισέρχεται σε μια νέα έντονη φάση. Τουλάχιστον 2.000 μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, συμπεριλαμβανομένων πολλών γυναικών και παιδιών, εισήλθαν μαζικά στη Σερβία μαζικά από την πΓΔΜ την Κυριακή το βράδυ. Ο οργανισμός για τα σύνορα της ΕΕ, Frontex, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι 107.000 μετανάστες, αριθμός ρεκόρ, έφτασαν σε ευρωπαϊκά χερσαία και θαλάσσια σύνορα τον περασμένο μήνα. Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν φτάσει μόνο στην Ελλάδα. Πολλοί μετανάστες στην Ελλάδα προσπάθησαν να φύγουν για την πΓΔΜ την προηγούμενη εβδομάδα προς τη Βόρεια Ευρώπη. Τα Σκόπια έκλεισαν τα σύνορά τους για τρεις ημέρες. Η αστυνομία χρησιμοποίησε χειροβομβίδες κρότου και γκλομπ για να τους αποτρέψει. Η ιταλική ακτοφυλακή διέσωσε 4.400 μετανάστες από 22 πλοία στη Μεσόγειο, το Σάββατο.

Ένα λεπτομερές σχέδιο επανεγκατάστασης αναμένεται από την ΕΕ τον επόμενο μήνα. Μέχρι στιγμής, η Βρετανία αρνήθηκε να λάβει τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν από την νότια και ανατολική Ευρώπη. Ένα θέμα που συζητήθηκε ήταν ένας πιθανός διαχωρισμός μεταξύ των προσφύγων από περιοχές που έχουν πληγεί από τον πόλεμο και την πείνα και των «οικονομικών» μεταναστών. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα έχουν τη δυνατότητα να αρνηθούν όλους τους μετανάστες, για παράδειγμα, από την Αλβανία, τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ευνοϊκά τους Σύριους, τους Ιρακινούς και τους πρόσφυγες από το Κέρας της Αφρικής.

independent.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα