Η Ιταλία είναι το επόμενο μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης

16:05 2/5/2017 - Πηγή: Antinews

Μπορεί προς το παρόν να ανησυχούμε για τη Γαλλία, αλλά τα οικονομικά προβλήματα της Ιταλίας είναι από πολλές απόψεις χειρότερα σχολιάζει ο Ferdinando Giugliano.

Ο Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται πως είναι στο δρόμο για να γίνει ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, δίνοντας τέλος στην απειλή ενός ευρωσκεπτικιστή στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Ακόμα κι αν κερδίσει ο Μακρόν, θα είναι πολύ νωρίς για να γιορτάσουμε μια νέα

φάση σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ. Σε όλες τις Άλπεις, υπάρχει μια οικονομική και πολιτική καταιγίδα - και δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι κάποιος μπορεί να την σταματήσει.

Τα οικονομικά προβλήματα της Ιταλίας είναι από πολλές απόψεις χειρότερα από ό,τι στη Γαλλία. Το δημόσιο χρέος ανέρχεται σχεδόν στο 133% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Στη Γαλλία, είναι 96 τοις εκατό. Την τελευταία φορά που η Ιταλία αναπτύχθηκε ταχύτερα από τη Γαλλία ήταν το 1995. Και οι δύο χώρες αγωνίστηκαν να παραμείνουν ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο -αλλά η γαλλική παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά περίπου 15% από το 2001, ενώ η Ιταλία έχει παραμείνει στάσιμη.

Εν τω μεταξύ, η ιταλική πολιτική πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, μια λαϊκιστική δύναμη που θέλει να διεξαγάγει δημοψήφισμα για την ένταξη της Ιταλίας στο ευρωσύστημα, βρίσκεται ψηλά στις δημοσκοπήσεις και πλέον είναι σχεδόν ισόπαλο με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα. Οι γενικές εκλογές, που προγραμματίζονται για την επόμενη άνοιξη, είναι απίθανο να οδηγήσουν σε μια σαφή νίκη - και υπάρχει ακόμη μια μικρή πιθανότητα να οδηγήσουν σε μια ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση, εάν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων κερδίσει αρκετές ψήφους και σχηματίσει συμμαχία με την αυστηρά αντιευρωπαϊκή Λίγκα του Βορά.

Οι ευρωπαϊστές στην Ιταλία ψάχνουν επιμελώς για ένα Ιταλό Μακρόν - κάποιον που θα μπορούσε να προσφέρει μια φιλελεύθερη λύση στις οικονομικές δυσκολίες της Ιταλίας, ενώ θα αγωνίζεται ενάντια στην απειλή του "It-exit". Οι επενδυτές θα το ήθελαν αυτό. Το φθινόπωρο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να επιβραδύνει τις αγορές κρατικού χρέους. Η προοπτική πολιτικής αστάθειας στη Ρώμη θα μπορούσε να τρομάξει τους επενδυτές, δημιουργώντας αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ιταλίας.

Με πολλούς τρόπους, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο οποίος παραιτήθηκε μετά από μια μεγάλη ήττα στο συνταγματικό δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου, θα ήταν η προφανής επιλογή. Στα 42 του χρόνια, είναι μόνο τρία χρόνια μεγαλύτερος από τον Μακρόν. Επίσης, προσπάθησε να εκσυγχρονίσει την αριστερά, παρόλο που προτίμησε να αναρριχηθεί στις τάξεις του κόμματός του, αντί να δημιουργήσει ένα νέο, όπως έκανε ο Μακρόν.

Το πρόβλημα είναι ότι ο Ρέντσι μοιάζει όλο και περισσότερο σαν μια αναλωμένη δύναμη. Έχει μόλις πάρει μια νέα εντολή ως ηγέτη του κόμματος, αλλά πολλοί Ιταλοί αμφιβάλλουν για τις υποσχέσεις του, επειδή αρνήθηκε τη δέσμευση να εγκαταλείψει την πολιτική εάν χάσει το δημοψήφισμα. Το μήνυμά του έχει επίσης μπερδευτεί. Ισχυρίζεται ότι είναι υπέρ της ΕΕ, αλλά δεν χάνει ποτέ την ευκαιρία να υποχωρήσει στις Βρυξέλλες - ειδικά για την επιβολή δημοσιονομικής λιτότητας. Γιατί οι ψηφοφόροι πρέπει να επιλέξουν τον μισο-ευρωσκεπτικισμό του Ρέντσι όταν μπορούν να έχουν τον αληθινό;

Ένας χρόνος είναι μεγάλο διάστημα στην πολιτική. Οι Ιταλοί θα μπορούσαν ακόμα να κουραστούν από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και να αποφασίσουν ότι ο Ρέντσι προσφέρει μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση - αλλά μην υπολογίζετε σε αυτό. Με λίγη τύχη, η Γαλλία πρόκειται να υποδείξει ότι στην ευρωπαϊκή πολιτική επικρατεί ακόμη η λογική. Η Ιταλία παραμένει ικανή να αποδείξει το αντίθετο.

bloomberg.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα