Η κρίση στην Κύπρο είναι ένα σύμπτωμα του τι είναι σάπιο στην ΕΕ
Η Κύπρος δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της και η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει να της ρίχνει χρήματα. Το σύνολο του τραπεζικού συστήματος χρειάζεται μια ριζική αναμόρφωση, σχολιάζει ο σλοβένος φιλόσοφος Σλάβοϊ Ζίζεκ.
Θυμηθείτε την κλασική σκηνή κινουμένων σχεδίων, του χαρακτήρα που απλά συνεχίζει πάνω στην άκρη του γκρεμού, αγνοώντας το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλέον έδαφος κάτω από τα πόδια του – πέφτει μόνο όταν κοιτάξει κάτω και διαπιστώσει
Υπάρχει ένα πολύ γνωστό ανέκδοτο από την τελευταία δεκαετία της Σοβιετικής Ένωσης για τον Ραβίνοβιτς, έναν Εβραίο που θέλει να μεταναστεύσει. Ο γραφειοκράτης στο γραφείο μετανάστευσης τον ρωτά γιατί και ο Ραβίνοβιτς απαντά: «Υπάρχουν δύο λόγοι: ο πρώτος είναι ότι φοβάμαι πως στην Σοβιετική Ένωση οι κομμουνιστές θα χάσουν την εξουσία και η νέα ηγεσία θα ρίξει όλη την ευθύνη για τα κομμουνιστικά εγκλήματα σε εμάς, τους Εβραίους – θα υπάρχουν και πάλι αντι-εβραϊκά πογκρόμ …». «Αλλά», τον διακόπτει ο γραφειοκράτης, «αυτό είναι καθαρή ανοησία, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει στη Σοβιετική Ένωση, η δύναμη των κομμουνιστών θα διαρκέσει για πάντα!». «Λοιπόν», απαντά ο Ραβίνοβιτς ήρεμα, «αυτός είναι ο δεύτερος λόγος».
Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς μια παρόμοια συζήτηση μεταξύ ενός οικονομικού διαχειριστή της ΕΕ και ενός Κύπριου Ραβίνοβιτς σήμερα. Ο Ραβίνοβιτς καταγγέλλει: «Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους έχουμε πανικοβληθεί. Πρώτον, φοβόμαστε ότι η ΕΕ θα εγκαταλείψει απλά την Κύπρο και θα αφήσει την οικονομία μας να καταρρεύσει …». Ο διαχειριστής της ΕΕ τον διακόπτει: «Αλλά μπορείτε να μας εμπιστευθείτε. Δεν θα σας εγκαταλείψουμε, θα σας ελέγχουμε στενά και θα σας συμβουλεύουμε τι να κάνετε!». «Λοιπόν», απαντά ο Ραβίνοβιτς ήρεμα, «αυτός είναι ο δεύτερος λόγος».
Αυτό είναι το αδιέξοδο στο επίκεντρο της δύσκολης κατάστασης στην Κύπρο: δεν μπορεί να επιβιώσει με ευημερία χωρίς την Ευρώπη, αλλά ούτε μπορεί και με την Ευρώπη – και οι δύο επιλογές είναι χειρότερες, όπως θα το έθετε ο Στάλιν. Αυτό που μπορούμε να δούμε στον ορίζοντα είναι το περίγραμμα μιας διαιρεμένης Ευρώπης: το νότιο τμήμα της θα περιορίζεται όλο και περισσότερο σε μια ζώνη με ένα φθηνότερο εργατικό δυναμικό, χωρίς το δίχτυ ασφαλείας ενός κράτους πρόνοιας, μια περιοχή κατάλληλη για εξωτερική ανάθεση και τουρισμό. Με λίγα λόγια, το χάσμα μεταξύ του ανεπτυγμένου κόσμου και εκείνων που υστερούν θα υπάρχει πλέον μέσα στην ίδια την Ευρώπη.
Το έλλειμμα αυτό αντανακλάται στις δύο βασικές ιστορίες για την Κύπρο, οι οποίες μοιάζουν με τις δύο προηγούμενες ιστορίες για την Ελλάδα. Υπάρχει αυτό που μπορεί να ονομαστεί η γερμανική ιστορία: χωρίς δαπάνες, το χρέος και το ξέπλυμα χρήματος δεν μπορεί να συνεχιστούν επ’ άπειρον, κλπ. Και αυτή είναι η κυπριακή ιστορία: τα βάναυσα μέτρα της ΕΕ που ισοδυναμούν με γερμανική κατοχή η οποία στερεί από την Κύπρο την εθνική κυριαρχία της.
Και οι δύο είναι λάθος και οι απαιτήσεις που συνεπάγονται είναι ανόητες: η Κύπρος εξ ορισμού δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της, ενώ η Γερμανία και η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσουν να ρίχνουν χρήματα για να γεμίσουν την κυπριακή οικονομική τρύπα. Και οι δύο ιστορίες θολώνουν το βασικό γεγονός: ότι υπάρχει κάτι λάθος με ολόκληρο το σύστημα, στο οποίο οι ανεξέλεγκτες κερδοσκοπίες των τραπεζών μπορεί να προκαλέσουν την χρεοκοπία μιας ολόκληρης χώρας. Η κρίση στην Κύπρο δεν είναι μια άνευ λόγου ανησυχία για μια μικρή περιθωριακή χώρα. Είναι ένα σύμπτωμα του τι είναι λάθος με το σύνολο του συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για το λόγο αυτό η λύση δεν είναι απλώς η περισσότερη ρύθμιση για την πρόληψη του ξεπλύματος χρημάτων και ούτω καθεξής, αλλά μια ριζική αλλαγή σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα – για να πούμε το ανείπωτο, κάποιο είδος της κοινωνικοποίησης των τραπεζών. Το μάθημα μετά την κατάρρευση του 2008 είναι σαφές: το σύνολο του δικτύου των κεφαλαίων και των συναλλαγών, από τις μεμονωμένες καταθέσεις και τα ταμεία συνταξιοδότησης ως τη λειτουργία όλων των ειδών των παραγώγων, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να τεθεί υπό κοινωνικό έλεγχο, βελτιωμένο και οργανωμένο. Αυτό μπορεί να ακούγεται ουτοπικό, αλλά η πραγματική ουτοπία είναι η ιδέα ότι μπορούμε με κάποιο τρόπο να επιβιώσουμε μόνο με αισθητικές αλλαγές.
guardian
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- ΒΙΝΤΕΟ-Η σύντροφος του Πρωτόπαπα εγκατέλειψε τις ...
- H σκληρή απάντηση Χατζηνικολάου στην παραίτηση Τράγκα από τον Real
- Θα πάρει και την ΑΓΝΟ ο Ιβάν Σαββίδης;
- Ε. Μελέτη: Αποκάλυψε το σοβαρό πρόβλημα υγείας της!
- Ανάβυσσος: Νεκροί δύο νεαροί σε τροχαίο
- Nomimoποιουνται ολα τα αυθαιρετα πριν απο το 1975...
- Το πιο ανθυγιεινό σνακ στον κόσμο
- Ο ζητιάνος χωρίς πόδια… που περπάτησε
- Νομικη βοηθεια για οσους ειναι αντιμετωποι με εισπρακτικες εταιρειες και κατασχεσεις
- Εθνικό Μητρώο Φορτοεκφορτωτών − καθορισμός δικαιολογητικών για την άσκηση του επαγγέλματος του Φορτοεκφορτωτή ξηράς και λιμένος
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Τελευταία Νέα Antinews
- Η κρίση στην Κύπρο είναι ένα σύμπτωμα του τι είναι σάπιο στην ΕΕ
- To WikiLeaks έγινε κόμμα και συνεχίζει τη δράση του
- Εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια για την εκδήλωση του Νίκου Γκάλη
- Τα λεφτά που πληρώνουμε για τους ανέργους γίνονται συντάξεις !!!
- Ο αντίκτυπος του θατσερισμού στη σημερινή Ευρώπη
- Καταρρέουν τα έσοδα του κράτους
- Στο Νομικό Συμβούλιο του κράτους ο φάκελος για τις γερμανικές αποζημιώσεις
- Ανθελληνικό ψήφισμα για την ένταξη των Σκοπίων
- Σε μετωπική σύγκρουση Αυστρία και Βρυξέλλες για το τραπεζικό απόρρητο
- Μάργκαρετ Θάτσερ, η μεγάλη … αντιμνημονιακή
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Morrissey: «Η Thatcher δεν είχε ίχνος ανθρωπιάς»
- Στην πρώτη θέση οι αναφορές για τα ασφαλιστικά ταμεία, προς τον Συνήγορο του Πολίτη
- ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι αλυσοδεμένοι πισθάγκωνα στις μνημονιακές δεσμεύσεις»
- Εύβοια: Οι ουρανοξύστες και η μεγάλη ζωή με τις γυναίκες ήταν ψέμα!
- Nomimoποιουνται ολα τα αυθαιρετα πριν απο το 1975...
- H eλστατ για εξαγωγες και βιομηχανια...
- Αρνητικος ο πληθωρισμος τον μαρτιο...
- Eneργοποιειται ο διαμεσολαβητης του επενδυτη...
- Νέο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας από τον ΟΑΕΔ
- Το ΔΗΣΥ καταγγέλλει τον Δημητριάδη