Η κυβέρνηση πατάει… φρένο στον εσωτερικό εφησυχασμό για τον κορονοϊό

Δύο εβδομάδες από το άνοιγμα-ορόσημο της χώρας στον παγκόσμιο τουρισμό και με τα κρούσματα να ακολουθούν ανοδική πορεία, η κυβέρνηση ορθώνει τείχη στο ενδεχόμενο ενός νέου επιδημικού κύματος. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συγκάλεσε για τρίτη φορά, μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας, σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στοχεύοντας να στείλει τα δικά του ηχηρά μηνύματα, κυρίως προς το εσωτερικό της χώρας.

Ο προβληματισμός από τα μαζικά φαινόμενα συγχρωτισμού και χαλάρωσης είναι διάχυτος στο κυβερνητικό στρατόπεδο και στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, όσο μείζον στοίχημα είναι

να τεθούν ισχυρά αναχώματα στον εσωτερικό εφησυχασμό.

"Έχω μία εικόνα από τους ελέγχους, οι οποίοι έχουν γίνει και από την Ελληνική Αστυνομία και από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και από το Υφυπουργείο Εμπορίου. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Αυτή τη στιγμή κρίνω ότι το πλαίσιο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας, με βάση τα δεδομένα τα οποία έχουμε και με βάση τις υποδείξεις των ειδικών, είναι πλαίσιο επαρκές. Υπάρχει, όμως, ένα ζήτημα εφαρμογής. Άρα, θα πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Ότι για να μπορέσουμε να μη βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα πιθανό δεύτερο κύμα, αυτά τα οποία έχουμε καθορίσει ως απαραίτητες, ελάχιστες προϋποθέσεις για να μπορούμε να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία, τηρούνται", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα σημεία-αιχμή

Πρωθυπουργός και κυβέρνηση, σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, δίνουν έμφαση σε δύο σημεία-κλειδιά:

- Το πρώτο έχει να κάνει με την τήρηση όλων των κανόνων και του πλαισίου υγιεινής από τους εργαζόμενους, ειδικά στον κλάδο του τουρισμού και εστίασης.

- Το δεύτερο είναι η αποφυγή των συναθροίσεων και του συγχρωτισμού, ειδικά σε κλειστούς χώρους. Έχουμε ουκ ολίγα τέτοια προηγούμενα. Νομίζω, αυτό φάνηκε και από τους ελέγχους σε μπαρ, κλειστά κέντρα διασκέδασης, όπου είχαμε περισσότερο κόσμο από τον επιτρεπόμενο. Εκεί, βλέπω εγώ, ότι είναι τα μεγάλα προβλήματα. Και θα πρέπει να είμαστε αυστηροί στους ελέγχους μας. Θα πρέπει να επιβάλλονται πρόστιμα και δεν είμαι διατεθειμένος από αυτήν την πολιτική να κάνω αυτή τη στιγμή εκπτώσεις…", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι έλεγχοι γίνονται, θα πολλαπλασιαστούν και, όπου χρειάζεται, θα επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα που ορίζει η νομοθεσία και οι σχετικές κανονιστικές πράξεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την ενεργή εμπλοκή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη συνεχή προσπάθεια περιορισμού της νόσου. "Δε μπορεί περιφέρειες και δήμοι να είναι έξω από αυτήν την υπόθεση. Δεν αφορά μόνο τον κεντρικό μηχανισμό. Άρα είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα αυτό να μεταφερθεί και στις περιφέρειες και στους δήμους. Τους χρειαζόμαστε όπως ήταν μέχρι σήμερα. Συνεργάτες σε αυτήν την μεγάλη εθνική προσπάθεια, την οποία κάνουμε", ανέφερε.

"Θέλουμε εγρήγορση και όχι χαλάρωση. Έχουμε προσπαθήσει τις τελευταίες ημέρες να χτυπήσουμε μια μεγάλη καμπάνα κινδύνου, όχι μόνο για τα εισαγόμενα κρούσματα, που λίγο-πολύ ήταν αναμενόμενο ότι θα έχουμε μετά το άνοιγμα των συνόρων μας στον κόσμο, αλλά και για τον εσωτερικό εφησυχασμό…Θέλουμε να είναι αποτελεσματικοί οι έλεγχοι, ιδίως όσον αφορά στο προσωπικό στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τις απαραίτητες αποστάσεις, τα μέτρα ασφαλείας και τη χρήση μασκών, εκεί που επιβάλλεται…Θέλουμε να επεκτείνουμε το δίκτυο των ελέγχων σε όλη την Επικράτεια, ώστε να νιώθουμε όλοι ότι δεν είναι μια περίοδος χαλάρωσης. Δεν ξεμπερδέψαμε με τον κορονοϊό. Είναι εδώ και τρέφεται από τη χαλάρωσή μας. Άρα, οι Αρχές που έχουν επιφορτιστεί με τους ελέγχους, έχουν διπλό καθήκον αυτό το διάστημα: Να επιβάλλουν την τήρηση των μέτρων και να κάνουν κάθε πολίτη να νιώθει ότι είναι από πάνω από το πρόβλημα που εξακολουθεί να υφίσταται", σημείωσε (Real) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι

Οι έλεγχοι θα σχεδιάζονται από το συντονιστικό επιχειρησιακό όργανο που λειτουργεί υπό την εποπτεία της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα παρέχει καθημερινά η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Στο κέντρο αυτό, στο οποίο εκπροσωπούνται όλοι οι φορείς που συμμετέχουν στην ελεγκτική διαδικασία, θα προστεθεί ένας εκπρόσωπος από κάθε περιφέρεια και από τους μεγάλους ή παραλιακούς δήμους της χώρας, προκειμένου να υπάρξει απόλυτος συντονισμός των ελέγχων και καλύτερη κατανομή των δυνάμεων για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα