Η κυβέρνηση θέλει…μπορεί όμως;

07:58 8/7/2012 - Πηγή: Antinews

Ένα βήμα μπρος και δυο πίσω  και γενικότερα μια ατολμία που υπαγορεύεται από το φόβο της τρόικας και της κοινωνίας, είναι η στρατηγική που έχει επιλέξει η κυβέρνηση και αποτυπώνεται στις ομιλίες του Πρωθυπουργού αλλά και του υπουργού Οικονομικών. Θέλουν, αλλά δεν μπορούν, να κάνουν τομές, ιδιωτικοποιήσεις, γενικότερα αλλαγές.

Φάνηκε ξεκάθαρα στην ομιλία του Σαμαρά, επιβεβαιώνεται στην ομιλία Στουρνάρα στην Βουλή,

η οποία διαπνέεται από ένα όραμα μεν, σε βάθος δεκαετίας δε…

Ένα χρονικό διάστημα που δεν το έχουμε αλλά αντίθετα καιγόμαστε στην κυριολεξία να δείξουμε έργο, έτσι ώστε να έχουμε ελπίδες να μας δώσουν την επόμενη δόση οι εταίροι μας και να μην αποτελέσει ο Αύγουστος τον εφιαλτικότερο μήνα όλων των τελευταίων χρόνων. (θυμίζουμε ότι πρέπει τον Αύγουστο να πάρουμε την επόμενη δόση των 31 δις ευρώ και ήδη οι τροικάνοι μας διεμήνυσαν ότι με το πρόγραμμα εκτός τροχιάς, δεν θα πάρουμε ευρώ).

Και εκεί που θα περίμενε κανείς, υπό την πίεση αυτή, να ανακοινωθούν άμεσα ιδιωτικοποιήσεις με… ονοματεπώνυμο και σαφή χρονοδιάγραμμα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόγραμμα … τετραετίας.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση από την μια φοβάται την Τρόικα και σπεύδει να ανακοινώσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και από την άλλη φοβάται τις αντιδράσεις από τις αποκρατικοποιήσεις, τις απολύσεις κλπ και ρίχνει το πρόγραμμα στις ελληνικές καλένδες.

Τι θα έπρεπε να κάνει για να δώσει σαφές δείγμα των προθέσεών της; Να ανακοινώσει πχ ότι η αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ θα γίνει αύριο το πρωί.

Οι τέσσερις άξονες του κ. Σουρνάρα

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στην ομιλία του περιέγραψε συνοπτικά τα αίτια για τα οποία η ελληνική οικονομία έφτασε στο σημερινό σημείο κα πρότεινε τέσσερις άξονες οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, προκειμένου να στηριχθεί ένα νέο βιώσιμο αναπτυξιακό και κοινωνικό πρότυπο.

Ο πρώτος άξονας είναι η περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή. Η Ελλάδα πρέπει να λάβει τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει για το 2012, προκειμένου να μην τρωθεί περαιτέρω η αξιοπιστία της και να κινδυνεύσει έτσι η επόμενη δόση το δανείου. Εφόσον το κάνει αυτό θα μπορεί μετά να διαπραγματευτεί μία χρονική επέκταση της αρχικής συμφωνίας, ώστε να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Ο δεύτερος άξονας είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Ο ΥΠΟΙΚ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στη 100η θέση  με βάση την έκθεση επιχειρηματικότητας «Doing Business Report» της Παγκόσμιας Τράπεζας και εμφανίζεται να έχει  ένα από τα πλέον περιοριστικά καθεστώτα στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και αναρίθμητους περιορισμούς στην επενδυτική και επιχειρηματική δραστηριότητα. Ανέφερε ότι απαιτείται κυβερνητικός συντονισμός, προκειμένου να αρθούν το συντομότερο δυνατό τα εμπόδια αυτά, θεωρώντας  σημαντικότερα αυτά που έχουν να κάνουν με τη νομοθεσία για τις χρήσεις γης και τις περιβαλλοντικές άδειες.

Ο τρίτος άξονας είναι η ενίσχυση της αναπτυξιακ

Keywords
Τυχαία Θέματα