Η Μέρκελ αντιμέτωπη με τη βία κατά των μεταναστών

Η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε δημόσια από τους συμπατριώτες της να αντισταθούν στον εξτρεμισμό, μετά από ένα κύμα επιθέσεων νεοναζί.

Η μεγάλη άνοδος της νεοναζιστικής βίας μετατρέπεται σε εμπόδιο για την κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αγωνίζεται να φιλοξενήσει μια αυξανόμενη ροή μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια. Οι ακροδεξιές δυνάμεις έχουν σε μεγάλο βαθμό αποτύχει να γίνουν ένα καθιερωμένο πολιτικό κίνημα στη Γερμανία, σε αντίθεση με τη Γαλλία,

την Ελλάδα και αλλού στην Ευρώπη. Αλλά μια σπασμωδική κίνηση ενάντια στους μετανάστες δείχνει ότι οι υπερεθνικιστές συνεχίζουν να αποτελούν μια πρόκληση για την Μέρκελ, η οποία ζήτησε να ισχυρή αντίσταση κατά του εξτρεμισμού, παρότι πολλοί στο συντηρητικό κόμμα της ευνοούν μια περιοριστική γραμμή για τη μετανάστευση.

Την Τετάρτη, η καγκελάριος κάλεσε τους Γερμανούς να αντισταθούν στην ξενοφοβική συμπεριφορά, ενώ επισκέφθηκε ένα καταφύγιο προσφύγων σε μια πόλη στην ανατολική Γερμανία, το οποίο έγινε το επίκεντρο των ακροδεξιών διαδηλωτών που είναι εχθρικοί προς τους αιτούντες άσυλο, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. «Είναι ντροπή και αποκρουστικό αυτό που παρακολουθήσαμε», είπε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στον καταυλισμό στο Χαϊντεάου, όπου οι τριήμερες ταραχές άφησαν 35 αστυνομικούς τραυματισμένους. Μια μικρή ομάδα διαδηλωτών την αποδοκίμασε και φώναξε «προδότρια», την ώρα που έφτανε στο σημείο. «Δεν υπάρχει καμία ανοχή προς εκείνους που αμφισβητούν την αξιοπρέπεια των άλλων ανθρώπων», είπε. «Όσο περισσότεροι άνθρωποι το κάνουν αυτό σαφές ... τόσο ισχυρότεροι θα είμαστε».

Η Γερμανία, μαζί με ευημερούσες βόρειες ευρωπαϊκές οικονομίες όπως η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι πόλος έλξης τόσο για τους νόμιμους όσο και για τους παράνομους μετανάστες λόγω της σχετικά ισχυρής οικονομίας και του γενναιόδωρου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας. Περίπου το 40% των 334.080 ατόμων που υπέβαλαν αίτηση ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, το έπραξαν στη Γερμανία. Η γερμανική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα σχεδόν διπλασίασε τις προβλέψεις της για τους αιτούντες άσυλο σε 800.000, από 450.000, για το τρέχον έτος.

Όμως, οι νεοφερμένοι έχουν συναντήσει σθεναρή αντίσταση σε ορισμένες κοινότητες της Γερμανίας επιφορτισμένες με τη στέγαση μεγάλου αριθμού αλλοδαπών, ιδιαίτερα στις πρώην κομμουνιστικές ανατολικές περιοχές. Οι επιθέσεις σε κέντρα προσφύγων έχουν αυξηθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών. Υπήρχαν 173 -κυρίως νυχτερινές- εμπρηστικές επιθέσεις σε άδεια κτίρια που μετασκευάστηκαν για να στεγάσουν τους αιτούντες άσυλο τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους και μόνο, σχεδόν όσες είχαν καταγραφεί όλο το περασμένο έτος, και τριπλάσιες από ότι το 2013.

Οι διαμαρτυρίες ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές και πολλοί από τους διαδηλωτές δεν είναι μαχητικοί υποστηρικτές της δεξιάς. Αλλά ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί, είπε ότι οι πιο βίαιες επιθέσεις φαίνεται να συντονίζονται τοπικά από εξτρεμιστές και «συνδέονται με τους υψηλούς αριθμούς μετανάστευσης».

Ο Matthias Quent, κοινωνιολόγος ο οποίος εργάζεται για το Κέντρο Περιορισμού του Δεξιού Εξτρεμισμού του Πανεπιστημίου στην Ιένα, είπε ότι η ακροδεξιά σκηνή της χώρας αποκεντρώθηκε όταν πολλές ομάδες απαγορεύθηκαν στη δεκαετία του 1990. Αλλά αυτά τα δίκτυα, πολλά από τα οποία έχουν δεσμούς με το υπερεθνικιστικό κόμμα NPD της Γερμανίας, έχουν επαναενεργοποιηθεί από τη μεταναστευτική κρίση. «Το NPD μπορεί να μην φαίνεται, αλλά παρέχει την αναγκαία υλικοτεχνική υποστήριξη» είπε ο Quent. Οι διαδηλώσεις στο Χαϊντενάου είχαν οργανωθεί από τον Rico Rentzsch, ο οποίος είναι μέλος του υπερεθνικιστικού κόμματος NPD και ένας από τους συμβούλους της πόλης, σύμφωνα με το γραφείο του δημάρχου.

Αν και πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν ότι μια πλειοψηφία των Γερμανών πιστεύουν ότι η χώρα μπορεί να απορροφήσει τους μεγάλους αριθμούς μεταναστών που φτάνουν στη χώρα, ένα αυξανόμενο ποσοστό φαίνεται να θέλει περισσότερα όρια. Μια δημοσκόπηση της Infratest Dimap που διεξήχθη σε 1.004 ανθρώπους στα τέλη Ιουλίου για τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ARD βρήκε μια αύξηση κατά 17 μονάδες από τον Ιανουάριο –στο 38% -στον αριθμό των ατόμων που θέλουν λιγότερους μετανάστες στη Γερμανία, ξεπερνώντας κατά πολύ την υποστήριξη των ψηφοφόρων των δεξιών κομμάτων.

Η καγκελάριος υποσχέθηκε σκληρή γραμμή εναντίον του ακροδεξιού εξτρεμισμού, όπως και ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, όταν επισκέφθηκε ένα άλλο κέντρο μεταναστών Η Γραμματέας του κόμματος Γιασμίν Φαχίμι είπε ότι είχαν λάβει πολλά ξενοφοβικά mail και τηλεφωνήματα γεμάτα μίσος, μετά την επίσκεψη του Γκάμπριελ.

Η Γερμανία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην ξενοφοβική βία και τον δεξιό λαϊκισμό και λόγω της ιστορίας της με το ναζιστικό καθεστώς. Τα ακροδεξιά και νεοναζιστικά κόμματα ποτέ δεν κέρδισαν μια σταθερή βάση στη μεταπολεμική Γερμανία. Η υποστήριξη για το NPD έμεινε στάσιμη ή μειώθηκε στα περισσότερα ομοσπονδιακά κρατίδια στις τελευταίες εκλογές. Αλλά πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι ο εξτρεμισμός έχει αναπτυχτεί σε ορισμένες περιοχές με έναν πιο άτυπο τρόπο και ότι η μεταναστευτική κρίση απηχεί το μήνυμά τους. Παρά το γεγονός ότι αυτοί οι εξτρεμιστές είναι μια μικρή μειοψηφία, «η μειονότητα είναι αρκετά ισχυρή και έτοιμη να πραγματοποιήσει πράξεις βίας», δήλωσε ο Manfred Güllner, επικεφαλής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Forsa στο Βερολίνο.

Οι διαδηλώσεις ενάντια στο Ισλάμ κατέκλυσαν την Ανατολική Γερμανία, μια οικονομικά ασθενή περιοχή με χαμηλά επίπεδα μετανάστευσης, τον περασμένο χειμώνα. Η οργανωτική ομάδα, η οποία αποκαλούνταν Πατριώτες Ευρωπαίοι ενάντια στην Ισλαμοποίηση της Δύσης, ή Pegida, διοργάνωνε εβδομαδιαίες διαδηλώσεις στην Δρέσδη, με τα πλήθη να φθάνουν τις 25.000 τον Ιανουάριο –μέχρι που ο ηγέτης τους παραιτήθηκε αφού βγήκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του που τον έδειχναν με ένα μουστάκι σαν του Χίτλερ στο Βερολίνο την Τετάρτη. Αλλά μια μέρα αφού ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, του μικρού συνεργάτη στο συνασπισμό της Μέρκελ, επισκέφθηκε τη Δευτέρα το Χαϊντενάου, τα κεντρικά γραφεία του κόμματός του εκκενώθηκαν εξαιτίας απειλής για βόμβα. «Η Pegida συνέβαλε στην προετοιμασία του ξενοφοβικού κλίματος», δήλωσε ο Dieter Rucht, ειδικός στην πολιτική διαμαρτυρία στο Κοινωνικό Κέντρο Διάδοσης Επιστημών του Βερολίνου WZB. Η καγκελάριος προειδοποίησε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι το ζήτημα των προσφύγων θα «απασχολήσει την Ευρώπη πολύ, πολύ περισσότερο από ό,τι το θέμα της Ελλάδας και η σταθερότητα του ευρώ».

wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα