Η Μέρκελ ποντάρει στην σωτηρία της Ελλάδος για να …γλιτώσει την Ισπανία

Του Κώστα Ροδινού

Είναι αλήθεια ό,τι δεν τρέφαμε μεγάλες προσδοκίες από την επίσκεψη της κας  Μέρκελ στην Αθήνα. Όχι μόνο γιατί η Γερμανίδα Καγκελάριος ήταν από τους αρχιτέκτονες της πολιτικής που εφαρμόζεται στη χώρα μας από το 2010, αλλά γιατί  μια σύντομη επίσκεψη δεν προσφέρεται για …ανατροπές. Παρ΄ όλα αυτά, οι δημόσιες τοποθετήσεις της κας Μέρκελ

μπορεί να μην ήταν αυτές που ανέμεναν  οι …αισιόδοξοι, ουδεμία σχέση όμως είχαν με το παλαιότερα αυστηρό της ύφος.

 Η δήλωση που δεν …έγινε

Βέβαια, πολλοί  περίμεναν από την κα Μέρκελ να προβεί σε μια σαφή δήλωση στήριξης. Αντ’ αυτής, η Γερμανίδα Καγκελάριος επανέλαβε τη γνωστή της θέση ο, τι δηλαδή,  εύχεται και ελπίζει για την παραμονή μας στο ευρώ.

Αυτά δημοσίως, γιατί στις κατ΄ ιδίαν  συναντήσεις το κλίμα ήταν εντελώς διαφορετικό. Δημοσίως η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε τόσα, όσα μπορούν, στη φάση αυτή, να κατανοήσουν οι ψηφοφόροι της. Άλλωστε οι σοβαρές και μεγάλες χώρες, δεν αλλάζουν γραμμή από τη μιά στιγμή στην άλλη. Η μεταστροφή θέλει χρόνο για να διασώζονται τα προσχήματα.

 Όταν μιλάει η εικόνα

Όμως, πέραν των δηλώσεων, πολλές φορές η τηλεοπτική εικόνα τα μαρτυρά όλα. Ο …ρομαντικός περίπατος Μέρκελ-Σαμαρά από την Ηρώδου Αττικού  στους κήπους του Προεδρικού Μεγάλου, λέει  πολύ περισσότερα από χίλιες δηλώσεις. Γιατί δείχνει δυο πολιτικούς να συζητάνε σε εντελώς χαλαρή ατμόσφαιρα σοβαρά ζητήματα  κάτι που πρωτίστως προϋποθέτει εμπιστοσύνη. Ο συμβολισμός είναι τεράστιος, η εικόνα καταλυτική και το μήνυμα άμεσο και ισχυρό.

Μέρκελ και Σαμαράς, φαίνεται να  έχουν καταλήξει σ΄ ένα modus vivendi.   Η κα Μέρκελ αντιλαμβάνεται ό,τι ο Έλληνας Πρωθυπουργός προσπαθεί. Επί πλέον βλέπει ότι συνομιλεί μ’ έναν άνθρωπο  που ξέρει τα προβλήματα και δείχνει αποφασισμένος να επιτύχει. Γνωρίζει ότι η κοινωνία έχει υπερβεί τα όρια της. Καταλαβαίνει ότι χρειάζεται ελπίδα. Έτσι, όχι μόνον έκανε αναφορά στις δυσκολίες που περνά ο ελληνικός λαός (αυτό ήταν μήνυμα και προς το εσωτερικό της), αλλά για πρώτη φορά έβαλε στο δημόσιο λόγο της τις λέξεις «ανάπτυξη» και «φώς στην άκρη του τούνελ». Από την άλλη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κατανοεί  ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος, δεν μπορεί να ανασκευάσει δημοσίως, όσα υποστήριζε έως προσφάτως. Θα τη διευκολύνει στη μεταστροφή της προσφέροντας επιχειρήματα. Και ποιά είναι τα επιχειρήματα αυτά. Πρώτον, ό,τι η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο, κάτι που  το επισημαίνουν όλοι. Δεύτερον, να μπει ένα τέλος σ΄αυτή τη δαιμονοποίηση της χώρας και των Ελλήνων και στις παράλογες απαιτήσεις της τρόϊκα. Ο ελληνικός λαός έχει «ματώσει», οι θυσίες του αξίζουν σεβασμού και δικαιούται να ελπίζει. Τρίτον, να ενισχύσει την αξιοπιστία, δηλαδή, αυτά που αναλαμβάνουμε, τα φέρουμε σε πέρας.

Προσαρμογή με ανάπτυξη

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων επισημάνθηκε, με έμφαση από την ελληνική πλευρά, ό,τι όχι μόνο δεν έχει εντάσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά αντίθετα «έχει πολύ πιό φιλόδοξους στόχους απ’ αυτούς που θέτει η τρόϊκα».

Υπογραμμίστηκε μάλιστα,

Keywords
Τυχαία Θέματα