Η μισή αλήθεια του κ. Καραβίτη και του ΙΟΒΕ

Η πρόσφατη μελέτη που παρουσίασε το ΙΟΒΕ και ο στενός συνεργάτης του Υπουργού Οικονομικών κ. Καραβίτης, είχε πράγματι εντυπωσιακά στοιχεία, αναφορικά με το εισόδημα και την κατανομή των φόρων που εισπράττει το κράτος από τους πολίτες. Χαρακτηριστικό της αδικίας που συντελείται, κατά τον κ. Καραβίτη, ότι 8 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα μικρότερο των 10.000 ευρώ, όπως επίσης ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισόδημα μεγαλύτερο των 42.000 ευρώ αποτελούν συμμετέχουν με 28,2

% στο συνολικό εισόδημα και με 68,6 % στους φόρους.

Όταν μιλάμε για ελεύθερους επαγγελματίες, αναφερόμαστε στα φυσικά πρόσωπα. Αυτοί όμως οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε μεγάλο ποσοστό δραστηριοποιούνται επαγγελματικά συμμετέχοντας σε εταιρείες, όπως ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΑΕ. Ας χρησιμοποιήσουμε το παράδειγμα δύο ελεύθερων επαγγελματιών που συμμετέχουν ισομερώς σε ΟΕ με ετήσια κέρδη 38.000 ευρώ. Ο τρόπος φορολόγησης είναι ο εξής: το 50% των κερδών (19.000 ευρώ) φορολογείται αυτοτελώς και το υπόλοιπο μοιράζεται εξίσου στα φυσικά πρόσωπα. Δηλαδή κάθε ένας εταίρος δηλώνει 9.500 ευρώ στην προσωπική φορολογική του δήλωση. Είναι προφανές ότι το πραγματικό εισόδημα τους είναι 19.000 ευρώ και δεν αποκρύπτεται, αλλά στον πίνακα ελεύθερων επαγγελματιών, όπως παρουσιάζεται, εμφανίζονται δηλώνοντας εισόδημα μικρότερο των 10.000 ευρώ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες βαρύνονται τα τελευταία χρόνια με το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ ετησίως, ή περισσότερο αν υπάρχουν υποκαταστήματα. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε φόρο για φορολογητέα ύλη περίπου 4.000 ευρώ, ανεξάρτητα αν υπήρχαν κέρδη ή ζημιές. Θα πρέπει λοιπόν να προσαυξήσουμε το δηλωθέν εισόδημα ελεύθερων επαγγελματιών κατά 4.000 περίπου, αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι. Να σημειωθεί επίσης ότι το τέλος επιτηδεύματος δεν εκπίπτει των εσόδων.

Όταν αναφερόμαστε σε μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα μεγαλύτερα των 42.000 ευρώ ετησίως, δεν είναι απαραίτητο ότι αυτά προέρχονται μόνο από μισθωτή εργασία ή σύνταξη. Άλλωστε συντάξεις μεγαλύτερες των 42.000 ευρώ δεν γνωρίζω αν υπάρχουν πλέον. Προφανώς υπάρχουν και άλλα εισοδήματα, ενδεχόμενα από ενοίκια, αλλά στη δημιουργία εντυπώσεων βολεύει να χρησιμοποιούμε τον όρο μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Είναι γεγονός ότι στη δύσκολη οικονομική συγκυρία υπάρχει και υπερφορολόγηση και φοροδιαφυγή. Είναι όμως επίσης γεγονός ότι 360.000 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ δεν είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να έχουν παροχές υγείας. Αλήθεια αυτοί έχουν κέρδη που αποκρύπτουν αλλά δεν πληρώνουν τις εισφορές τους και είναι ουσιαστικά ανασφάλιστοι; Οι επιχειρήσεις, μικρές ή μεγάλες, που κλείνουν δείχνουν ότι υπάρχει φορολογητέα ύλη που αποκρύπτεται, όπως παρουσιάζεται; Τα κόκκινα δάνεια και η σφραγισμένες επιταγές που αυξάνονται με ιλιγγιώδη ρυθμό δείχνουν φοροφυγάδες που δεν δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα;

Το υπαρκτό πρόβλημα της απουσίας ενός σύγχρονου, αναπτυξιακού, απλού και δίκαιου φορολογικού συστήματος δεν θα το λύσουμε δημιουργώντας εντυπώσεις, αναφέροντας τη μισή αλήθεια.

Βασίλης Τσιαλιαμάνης

Keywords
Τυχαία Θέματα