Η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζεται για το μεγάλο άλμα

Η επιχείρηση «κομματική ανασυγκρότηση» φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια νέα πολιτική δυναμική και έναν νέο τύπο κόμματος

Επιχείρηση με την κωδική ονομασία «κομματική ανασυγκρότηση» που θα προηγηθεί της προσπάθειας της ΝΔ για πολιτική κυριαρχία, είναι σε πλήρη εξέλιξη από το Μέγαρο Μαξίμου με προσωπική εντολή του Αντώνη Σαμαρά.

Ο

Πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να συναντήσει η «νέα Νέα Δημοκρατία» την κοινωνία δημιουργώντας μια καινούργια πολιτική δυναμική και έναν νέο τύπο «ανοιχτού» κόμματος.

Η απόφαση για την κομματική ανασυγκρότηση είναι ειλημμένη και δεν αποκλείονται ενόψει του συνεδρίου να γίνουν ριζικές αλλαγές, χάρη στον ενθουσιασμό των νεοφώτιστων στελεχών που οι διαπιστώσεις τους για την κατάσταση της οργάνωσης της ΝΔ και οι προτάσεις τους για τη δημιουργία ενός κόμματος «νέου τύπου» είναι πράγματι τολμηρές.

Στο «κομματικό ευαγγέλιο» που αναγιγνώσκεται από τους μυημένους περί τις πράξεις της ηγεσίας για τη νέα κεντροδεξιά, υπάρχει ένα εδάφιο, υπό τον τίτλο: «Η νέα Νέα Δημοκρατία παντού».

Σε αυτό το ευαγγέλιο, υπάρχει ένα χαρακτηριστικό και εύγλωττο σημείο: «Το ερώτημα είναι αν με την υφιστάμενη ΝΔ μπορεί να γίνει το άλμα που απαιτείται. Αν χωρίς μια αναγεννημένη ΝΔ, μπορεί να σταθεί μια κυβερνητική διαχείριση των πραγμάτων, όσο σύγχρονη και αποτελεσματική να είναι. Η απάντηση είναι σαφής: ή ανασυγκροτούμε τις δυνάμεις μας, υπερβαίνουμε οριστικά τον παραδοσιακό εαυτό μας, με την προσήλωση του κόμματος στις αξίες του κοινωνικού φιλελευθερισμού ή αναπαράγουμε την κρίση της πολιτικής και του κόμματος οργανωμένου θεσμού οδηγώντας το σε τούνελ και μελλοντικά σε στρατηγική ήττα».

Κοινή διαπίστωση στον ηγετικό ιστό της ΝΔ είναι ότι, παρά την πλήρη εμπέδωση της «ηγεσίας Σαμαρά» στο κόμμα και την κυβέρνηση, όπως επισφραγίστηκε και από το εκλογικό αποτέλεσμα και την πορεία ενός έτους στην εξουσία, η ΝΔ διαθέτει ακόμη τα χαρακτηριστικά μιας μεταβατικής περιόδου, παρά τα σταθερά γνωρίσματα μιας νέας εποχής.

Κορυφαία στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους συμπίπτουν στην κωδικοποίηση των γνωρισμάτων αυτής της «μεταβατικής περιόδου»: πρώτον, ότι εξ αντικειμένου το βάρος όλων των πρωτοβουλιών έχει πέσει στην κυβέρνηση με βασικό πυλώνα – παρά τα όσα λένε συνεχώς Βενιζέλος και Κουβέλης – τη ΝΔ και μάλιστα στον δυσχερέστερο τομέα, που είναι τα οικονομικά.

Το κρίσιμο όμως είναι ότι δεν έχει διαμορφωθεί σε καμία στιγμή η αίσθηση ότι υπάρχει «ενιαία πολιτική διεύθυνση» στην κυβέρνηση και το κόμμα, ενώ ούτε η συναίνεση που προκύπτει εκ των πραγμάτων στα όργανα του κόμματος, φαίνεται να προήλθε ­ ή να παρήγαγε ­ μια νέα εσωτερική πολιτική δυναμική στη ΝΔ.

Τούτο έχει ένα διπλό αποτέλεσμα: αφενός να παραμένει ως αποκλειστικό ­ και μόνο ­ νομιμοποιητικό συνεκτικό στοιχείο της κυβέρνησης και των αποφάσεων ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς, ενώ όλοι οι υπόλοιποι υπουργοί ή κομματικά στελέχη να ασχολούνται περισσότερο με το υπουργικό έργο τους και την αναπόφευκτη «προσωπική στρατηγική» παρά να αισθάνονται συμμέτοχοι και συνυπεύθυνοι για τη συνολική πορεία του κυβερνητικού σκάφους.

Αυτές οι «προσωπικές στρατηγικές» πολλές φορές το τελευταίο διάστημα έχουν εξοργίσει τον Πρωθυπουργό, σε σημείο έκρηξης. Ο ίδιος φέρεται αποφασισμένος για ρήξεις και τομές, τόσο στο συνέδριο, όσο και μετά στον πολυσυζητημένο ανασχηματισμό, όπου θα κάνει εκπλήξεις.

Οι εκπλήξεις είναι αναγκαίες, τόσο στο γηρασμένο κόμμα, όσο και στην κυβέρνηση, για να γίνει πράξη η επιθυμία του για πλήρη ανασυγκρότηση, η οποία απαιτεί πρωτίστως «ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία», αλλά και τη μετάβαση από ένα κόμμα των αξιωματούχων σε ένα κόμμα πατριωτικής συνέγερσης, αφύπνισης, κινητοποίησης, συλλογικής δράσης και νέας πνευματικής ανάτασης.

Μάρκος Αυρήλιος

Keywords
Τυχαία Θέματα